Προχωρούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η περαιτέρω ωρίμανση του έργου
Β. Γιαννόπουλος:
«Η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «Σωσίπολις» είναι ένα έργο που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε κατά την προηγούμενη θητεία μας ως Περιφερειακή Αρχή»

Σε χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, ιστορικής τεκμηρίωσης- έρευνας και ψυχαγωγίας, θα μεταμορφωθεί το χώρος του ιστορικού ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ, αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα της εισόδου της πόλης του Πύργου. Την Πέμπτη 15 Μαΐου αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή προσφοράς μέσω ΕΣΗΔΗΣ για την ανάθεση της υλοποίησης του Υποέργου 3 : «Υπηρεσίες συμβούλου για τη δημιουργία διαδραστικού πόλου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, ιστορικής τεκμηρίωσης – έρευνας και ψυχαγωγίας, στην πόλη του Πύργου Ηλείας», με προϋπολογισμού: 58.064,52€ πλέον ΦΠΑ ήτοι 72.000,00€ με ΦΠΑ και με κριτήριο ανάθεσης, την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, μόνο βάσει τιμής, την οποία υπογράφει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο θα φέρει την σφραγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως επεσήμανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος. «Η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «Σωσίπολις» είναι ένα έργο που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε κατά την προηγούμενη θητεία μας ως Περιφερειακή Αρχή, και μάλιστα προς τον σκοπό αυτό προχωρήσαμε στην εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας μέσα από την οποία προέκυψε μια πρόταση, για την μετατροπή του σ’ έναν διαδραστικό χώρο διάσωσης και διάδοσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, άμεσα συνδεδεμένου με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα και την ψυχαγωγία.
Έχοντας αυτό στα χέρια μας, πετύχαμε την ένταξη του, στην ΟΧΕ – ΒΑΑ του Δήμου Πύργου. Θυμίζω δε, ότι το είχαμε παρουσιάσει ως πρόταση, στην έναρξη της διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της νέας ΟΧΕ, τον Αύγουστο του 2023.
Με τη συμβολή του Τεχνικού Συμβούλου προχωράμε στην περαιτέρω ωρίμανση του έργου και πιο συγκεκριμένα στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης και στην προετοιμασία του φακέλου, με τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, προκειμένου να υποβληθεί στην Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ και να εγκριθεί η χρηματοδότησή του» επεσήμανε ερωτηθείς από την «Πρώτη» ο Β. Γιαννόπουλος.
Σκοπιμότητα
Το Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας (Σωσίπολις), το οποίο ευρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Πύργου – Πατρών, στην είσοδο της πόλης του Πύργου.
Το Ινστιτούτο Σταφίδας υπήρξε ένα από τα πολλά κτίρια με μοναδική αρχιτεκτονική ταυτότητα, τα οποία κληροδότησε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.) που ιδρύθηκε το έτος 1925, το οποίο από το 1928 και έπειτα λειτούργησε ως ινστιτούτο έρευνας για την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας. Στη συνέχεια στο χώρο λειτούργησε αυτόνομο χημείο έως ότου εκεί να εγκατασταθεί ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός για τον νομό μέχρι την παύση της λειτουργίας του το έτος 1998. Το 2012 το κτίριο ανακαινίστηκε μέσω του προγράμματος INTERREG για να στεγάσει το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «Σωσίπολις».
Από τότε παραμένει ανενεργό, με έντονες φθορές και εμφανή την εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης του περιβάλλοντα χώρου.
Αντικείμενο πρόσκλησης
Στο πλαίσιο του παρόντος έργου ο ανάδοχος ως Τεχνικός Σύμβουλους θα αναλάβει την υποστήριξη της ΔΤΕ/ΠΔΕ για την εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία διαδραστικού πόλου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, ιστορικής τεκμηρίωσης – έρευνας και ψυχαγωγίας, στην πόλη του Πύργου Ηλείας». Αντικείμενο της παρούσας προκήρυξης αποτελεί η υποβοήθηση σύνταξης τεχνικών μελετών για τη δημιουργία διαδραστικού πόλου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, ιστορικής τεκμηρίωσης – έρευνας και ψυχαγωγίας, στην πόλη του Πύργου.
Τεχνική περιγραφή του αντικειμένου
Οι ανάγκες δημιουργίας διαδραστικού πόλου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, ιστορικής τεκμηρίωσης – έρευνας & ψυχαγωγίας, στην πόλη του Πύργου Ηλείας έχουν ως εξής:
α. Εκ νέου διαμόρφωση υφιστάμενου διώροφου κτηρίου συνολικής επιφάνειας ορόφων ίσης με 598,71 μ2 ως προς την προσαρμογή νέων ενοτήτων χρήσεων
β. Διαμόρφωση υπαίθριου περιβάλλοντα χώρου συνολικής επιφανείας ίσης με 10.986 μ2 ως προς την δημιουργία διαδραστικών δράσεων με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Η διαμόρφωση ενοτήτων στον περιβάλλοντα γύρω από το υφιστάμενο κτήριο χώρο πρόκειται να πραγματοποιηθεί γύρω από τους εξής πόλους:
α. Υπαίθριο θέατρο πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων
β. Θερμοκήπιο πειραματικών καλλιεργειών
γ. Υπαίθρια έκθεση γεωργικών μηχανημάτων
δ. Υπαίθριες πειραματικές καλλιέργειες
ε. Υπαίθριες διαμορφώσεις για την δημιουργία διαδραστικών δράσεων με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα
Η πρόσβαση στο χώρο θα πραγματοποιείται από την οδό Πατρών.
Για την ομαλή προσέγγιση στο χώρο πεζών και οχημάτων ζητούμενο είναι η εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης κόμβου κυκλοφοριακής σύνδεσης.
Ως ζητούμενο του αντικειμένου της μελέτης δημιουργίας διαδραστικού πόλου
περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, ιστορικής τεκμηρίωσης – έρευνας & ψυχαγωγίας, είναι η χρήση του από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, από επισκέπτες, αλλά και από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σημειώνεται ότι με την ενσωμάτωση δράσεων υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του έργου, την δημιουργική παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας, την διασύνδεση τουριστικών εργαλείων προώθησης και ανάπτυξης καθώς και την μοναδικότητα της θεματολογίας του, το έργο καθίσταται σημαντικό και βιώσιμο & συμβάλει:
• Στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
• Στην προώθηση και επέκταση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής
• Στην προώθηση του πολιτισμού
• Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
• Στην ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης
• Στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας
Άννα Αγγελίδου









