Η Ηλεία ζητά λύσεις

0
2
konstantinos leventis

Υπόμνημα προς την Κυβέρνηση για τα πυρόπληκτα δάνεια

*Τι αναφέρει η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κ. Λεβέντης προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Το Επιμελητήριο Ηλείας κατέθεσε ολοκληρωμένο υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, ζητώντας άμεσες και δίκαιες λύσεις για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων του Νομού, τα οποία εξελίσσονται σε παγίδα υπερχρέωσης για εκατοντάδες πολίτες και επιχειρήσεις.
Το υπόμνημα απευθύνεται στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, και περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις όπως:
• τη σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης Οφειλών
• τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης αποπληρωμής σε 240 δόσεις με κοινωνικά κριτήρια,
• την προστασία των εγγυητών και
• την αναστολή διώξεων και κατασχέσεων για ευάλωτες ομάδες.
Δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνου Λεβέντη: «Η πρωτοβουλία μας δεν αφορά την αποφυγή υποχρεώσεων, αλλά την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ηλείας, που επλήγησαν από αλλεπάλληλες κρίσεις και φυσικές καταστροφές, αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Η Πολιτεία οφείλει να δείξει την ίδια ευαισθησία που επέδειξε και σε άλλες περιοχές με ειδικά προβλήματα. Το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να δίνει φωνή στην τοπική κοινωνία και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.»
Η περιοχή της Νότιας Ηλείας – με επίκεντρο τον Πύργο, την Ήλιδα, την Ολυμπία, την Κρέστενα, τη Ζαχάρω και τη Φιγαλεία – βιώνει οικονομική και δημογραφική αποψίλωση. Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρόπληκτων δανείων αποτελεί προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της περιοχής και ζητά από την Πολιτεία να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

epistolh leventh

Η επιστολή- παρέμβαση
Στοο υπόμνημα το οποίο απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Λεβέντης προς τους κκ. Κ. Πιερρακάκη, Κ. Χατζηδάκη, Τ. Θεοδωρικάκο και Ν. Παπαθανάση, η οποία έχει κοινοποιηθεί και προς το γραφείο του Πρωθυπουργού επισημαίνεται μεταξύ άλλων : «Με το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη για άμεση, ορθολογική, κοινωνικά δίκαιη και δημοσιονομικά βιώσιμη, διαχείριση του σοβαρού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί στην Ηλεία, εξαιτίας της μαζικής κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις του Νομού.
Η κατάσταση αφορά πολλούς συμπολίτες μας, επιχειρηματίες του Νομού Ηλείας, που έλαβαν τέτοια δάνεια και δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν, εξαιτίας των πολύ δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν στην τοπική οικονομία, κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, των πυρκαγιών του 2007, του 2017 του 2021 και του 2022, της πανδημίας, αλλά και χρόνιων προβλημάτων, με κυριότερη την έλλειψη μεταφορικών υποδομών. Δεν είναι τυχαίο ότι, στο διάστημα αυτό, ο πληθυσμός της Ηλείας – και κατ’ επέκταση το μέγεθος της τοπικής αγοράς – μειώθηκε κατά 30.000.
Για πολλά χρόνια και επί διαδοχικών κυβερνήσεων, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί ουσιαστική λύση για τη διαχείριση των δανείων. Αντίθετα, δόθηκε σειρά παρατάσεων που στην πράξη διόγκωσαν το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου.
Σήμερα, μετά την κατάπτωση των εγγυήσεων, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο υπέρογκα ποσά, με επιβαρύνσεις. Συνεχίζουν, παράλληλα να οφείλουν μέρος των δανείων (συνήθως το 20%) προς τις χρηματοδότριες Τράπεζες, πλέον υπέρογκων επιβαρύνσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για επιχειρήσεις που αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν.
Εξίσου μεγάλο είναι το πρόβλημα για τρίτα φυσικά πρόσωπα, τα οποία υποχρεώθηκαν, πολλές φορές παράνομα ή αθέμιτα, από τις τράπεζες να παράσχουν την προσωπική τους εγγύηση για τα συγκεκριμένα δάνεια.
Οι εγγυητές αυτοί – ακόμα κι αν έχουν μηδενικό προσωπικό ή εταιρικό δανεισμό – καθίστανται αιφνιδιαστικά οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου, με όποιες καταστροφικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν καταστεί πλέον μία θανατηφόρα θηλιά στο λαιμό της επιχειρηματικής τάξης της Ηλείας, χάνοντας πλήρως τον χαρακτήρα της ευνοϊκής ρύθμισης, που αρχικά είχαν.
Η θέση του Επιμελητηρίου Ηλείας είναι σαφής. Στόχος μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να ενθαρρύνουμε τους όποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ζητάμε λύσεις, ώστε τα δάνεια να αποπληρωθούν, με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Δημιουργία Επιτροπής Επανεξέτασης Οφειλών
    • Με συμμετοχή υπηρεσιακών, νομικών και κοινωνικών φορέων, για την αξιολόγηση περιπτώσεων, όπου η κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ενδεχομένως δεν είναι νόμιμη ή δίκαιη.
  2. Ειδική Ρύθμιση Οφειλών προς το Δημόσιο
    • Θέσπιση ειδικής ρύθμισης 240 δόσεων.
    • Εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων (εισόδημα, αναπηρία, τόπος μόνιμης κατοικίας).
    • Διαγραφή προσαυξήσεων ή μέρους της αρχικής οφειλής για ευπαθείς ομάδες ή ως επιβράβευση συνέπειας.
    • Εξαίρεση από κάθε τυχόν ποινική ευθύνη των οφειλών προς το Δημόσιο εκ της κατάπτωσης των εγγυήσεων του, τουλάχιστον δε για όσους εμπλέκονται ως εγγυητές των συγκεκριμένων δανείων.
    • Απαλλαγή των εγγυητών που υποχρεώθηκαν σε παροχή προσωπικής εγγύησης από τις τράπεζες έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση που το τελευταίο δεν είχε απαιτήσει την παροχή της εγγυήσεώς τους. Εναλλακτικά, αναστολή κάθε μέτρου εκτέλεσης κατά της περιουσίας του εγγυητή, μέχρι την ολοκλήρωση της ρευστοποίησης της περιουσίας του πρωτοφειλέτη ή/και περιορισμό της ευθύνης του εγγυητή στο ύψος της αξίας των εμπραγμάτων ασφαλειών που έχει τυχόν παράσχει.
    • Αναλογικός επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ περισσοτέρων εγγυητών.
  3. Αναστολή Διώξεων και Αναγκαστικών Μέτρων
    • Πάγωμα των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για όσους πληρούν κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια ή έχουν υποβάλει αίτηση για επανεξέταση.
  4. Εκσυγχρονισμός και Διαφάνεια στο Πλαίσιο Εγγυήσεων
    • Νομοθετική παρέμβαση για την αναμόρφωση του πλαισίου των κρατικών εγγυήσεων, ώστε να αποσαφηνίζεται η ευθύνη των μερών και να αποφεύγεται η επανάληψη αντίστοιχων προβλημάτων στο μέλλον.
    Κύριε Υπουργέ,
    Τα πυρόπληκτα δάνεια και οι συνέπειες τους συνιστούν ένα από τα δυσχερέστερα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της περιοχής μας.
    Είναι ένα ακόμη πρόβλημα, που καταδικάζει σε μαρασμό μια περιοχή της Ελλάδας με εξαιρετικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες.
    Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό ιδιαιτέρως για τη νότια Ηλεία, όπου έχει επέλθει ραγδαία μείωση του πληθυσμού, εξαφάνιση πολλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ειδικότερα στην περιοχή του Πύργου, της Ήλιδας της Ολυμπίας της Κρέστενας και της Ζαχάρως, όπως και της Ανδρίτσαινας και της Φιγαλείας. Το δυναμικότερο κομμάτι της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που θα μπορούσε να συμβάλει εξαιρετικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μαραζώνει και καταστρέφεται.
    Το κράτος έχει ήδη παρέμβει αποφασιστικά για τη στήριξη περιοχών, που αντιμετωπίζουν ειδικές αναπτυξιακές προκλήσεις, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία, με αφορμή την απολιγνιτοποίηση.
    Θεωρούμε ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις δικαιούται και η Ηλεία.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πόροι που συγκεντρώθηκαν στο Ταμείο Μολυβιάτη – ΕΤΑΕΑ – για την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, εισέρρευσαν μεν στα κρατικά ταμεία, αλλά ουδέποτε έφτασαν στην Ηλεία.
    Σήμερα, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που έχουν πληγεί από διαδοχικές φυσικές καταστροφές και κρίσεις, ζητούν δίκαιη μεταχείριση. Ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.
    Θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων και παράλληλα να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα μια σειρά από απαραίτητα έργα και παρεμβάσεις, όπως είναι η κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα, η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής, η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Καϊάφα, η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα κ.ά.
    Το Επιμελητήριο Ηλείας έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα παραπάνω θέματα. Παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω επεξεργασία και τεκμηρίωση με σκοπό την προώθηση λύσεων και μέτρων, που θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Ηλείας».