Γυμνάσιο Τραγανού: Μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφων: Συνέντευξη για την υδροδότηση του τόπου τους

0
22
gymnasio traganou 1

Την Πέμπτη 15 Μαΐου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης του Γυμνασίου Τραγανού, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ενεργός πολίτης: Σταγόνα-Σταγόνα. Μελετώντας το νερό στην κοινότητά μας», ανέλαβαν έναν ξεχωριστό ρόλο: αυτόν του δημοσιογράφου.Στο πλαίσιο της δράσης, προσκλήθηκε στο σχολείο ο πρόεδρος της κοινότητας Τραγανού, κ. Διονύσης Βουρτσάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με το νερό που καταναλώνεται στην περιοχή – την προέλευση, την ποιότητα, αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές.
Απαντώντας στην ερώτηση για τις κύριες πηγές υδροδότησης, ο πρόεδρος ανέφερε πως «οι δύο κύριες πηγές νερού που χρησιμοποιούμε στο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πηνειού στο Τραγανό είναι οι πηγές από το Κακοτάρι, όπου μέσω του δικτύου μεταφέρεται το νερό στα σπίτια. Επιπλέον, υπάρχει και μια γεώτρηση στο Δημοτικό διαμέρισμα Τραγανού, από την οποία αντλούμε νερό. Γίνεται χλωρίωση και δίνεται για κατανάλωση».
Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης, ο κ. Βουρτσάνης εξήγησε πως «τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν γίνει αλλαγές στο δίκτυο ύδρευσης. Το παλιό δίκτυο ήταν από αμίαντο και έχει αντικατασταθεί από σωλήνες σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίοι δεν αφήνουν υπολείμματα και εξασφαλίζουν καθαρότερο νερό».
Όσον αφορά τα προβλήματα στην παροχή ή την ποιότητα του νερού, παραδέχτηκε πως «σε κάποια σημεία εντοπίζονται προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε με συχνό καθαρισμό να επιλύσουμε».
Σε σχέση με την καταλληλότητα του νερού για κατανάλωση, δήλωσε κατηγορηματικά: «Το νερό είναι πόσιμο και πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές». Όπως συμπλήρωσε, «συλλέγονται δείγματα τακτικά και στέλνονται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για ανάλυση. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα».
Οι μαθητές δεν παρέλειψαν να ρωτήσουν και για τα μελλοντικά σχέδια του δήμου. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας δύο νέων γεωτρήσεων, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την ηλεκτροδότηση, η οποία σε περιπτώσεις διακοπών δημιουργεί προβλήματα. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αποφυγή σπατάλης του νερού, ιδιαίτερα για μη οικιακή χρήση.
Η δράση αυτή αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα βιωματικής μάθησης και ενεργούς συμμετοχής των μαθητών στην τοπική κοινωνία. Μέσα από τον διάλογο με έναν θεσμικό εκπρόσωπο, οι νέοι και οι νέες του Τραγανού κατανόησαν τη σημασία της διαχείρισης των φυσικών πόρων και ανέδειξαν τον ρόλο του σχολείου ως εστίας περιβαλλοντικής συνείδησης και δημοκρατικού προβληματισμού.

Στη δράση συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου.
Γιαννακούλια Στυλιανή, Κότσαλη Βασιλική, Κότση Ντέιβιντ, Κοτσόβελου Δήμητρα, Κουτσουράκης Κωνσταντίνος, Λέντερη Νικολέττα, Λιλιοπούλου Αφροδίτη, Πετροπούλου Άλκηστις, Σύρρου Χαρίκλεια, Τζουγανάτος Άγγελος, Φάσκο Αλεάντρα, Χριστογιαννόπουλος Κωνσταντίνος του Βασιλείου, Χριστογιαννόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννη.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος:
Ζαφειροπούλου Αγγελική, Κωστοπούλου Καλλιρρόη.

gymnasio traganou 2