Αύρα Ιταλίας στην Αρχαία Ολυμπία

0
25
tournouamoda olympia6

Δράσεις με επίκεντρο αγωνίσματα, ολυμπιακές αξίες, συνεργασία σχολείων και ιταλική μόδα

Μια γεμάτη με δράσεις ημέρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στην Ολυμπία την Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025, μετά από πρωτοβουλία του Φιλελληνικού Συλλόγου της Νάπολης «La Decima Musa». Το πρωί, Έλληνες και Ιταλοί μαθητές αγωνίστηκαν από κοινού στο μπάσκετ και το βόλεϊ, στο Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το βράδυ το Καλλιτεχνικό Λύκειο της Φλωρεντίας πρόσφερε ένα μαγικό θέαμα επίδειξης χειροποίητων κοσμημάτων και ρούχων.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΒΟΛΕΪ

Στο Κλειστό Γήπεδο της Αρχαίας Ολυμπίας φιλοξενήθηκαν τα σχολεία Istituto Artistico “Porta Romana” di Firenze e Sesto Fiorentino και Liceo Classico “DE CARLO” di Giugliano, τα οποία μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας και του Λυκείου Λάλα, συμμετείχαν σε ένα τρίωρο φιλικό τουρνουά μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ στο τέλος διασκέδασαν και χόρεψαν σε ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, αποδεικνύοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά στοιχεία που τις ενώνουν.
Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, το σχολείο της Φλωρεντίας υπό την Διευθύντρια Laura Lozzi, το σχολείο της Αρχαίας Ολυμπίας υπό την Διευθύντρια Αλεξία Λιάγκουρα, καθώς και ο Φιλελληνικός Σύλλογος «La Decima Musa» υπέγραψαν ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο αποτελεί την αρχή ενός ταξιδιού πολιτιστικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού, με τη δυνατότητα υλοποίησης πολλών σημαντικών δράσεων στο μέλλον.
Εκ μέρους του Δήμου, καθώς ο Δήμαρχος, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, για επαγγελματικούς λόγους βρισκόταν εκτός Νομού, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Σωτήρης Παπαηλίου, ο οποίος ανέδειξε την ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας και το νόημα των Ολυμπιακών Αξιών, οι οποίες γίνονται φάρος για όλους μας. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τα σχολεία για την επίσκεψή τους στην περιοχή μας και ευχήθηκε να γίνονται πάντα τέτοιες εκδηλώσεις που προάγουν τον αθλητισμό και μεταφέρουν στους νέους το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι».

tournouamoda olympia1
tournouamoda olympia2
tournouamoda olympia3
tournouamoda olympia4
tournouamoda olympia5

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ

Το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου, παρουσία του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, η παρουσίαση κοσμημάτων και ρούχων από τους μαθητές του Istituto Artistico “Porta Romana” di Firenze e Sesto Fiorentino. Με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό, οι μαθητές έβαλαν όλη την τέχνη και το ταλέντο τους για να δημιουργήσουν κοσμήματα και ρούχα εξαιρετικής ποιότητας και να μας τα παρουσιάσουν στην ιστορική πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η εκδήλωση με τίτλο «GRAN TOUR IN Italia», ξεκίνησε με την επίδειξη των χειροποίητων κοσμημάτων, εμπνευσμένων από την Βενετία (Βυζαντινά μωσαϊκά), την Φλωρεντία (Αναγέννηση), την Αρχαϊκή Ρώμη, την Νάπολη (Κοράλλια), το Παλέρμο (Κύματα – θάλασσα και Μητρόπολη του Παλέρμο) και την Αρχαία Ολυμπία με αφιέρωμα στην Ολυμπιακή Φλόγα και τα χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακολούθησαν δύο επιδείξεις ρούχων. Η πρώτη, με θέμα «No size» και θέλοντας να αναδείξει την αγάπη στο σώμα μας, χωρίς τον περιορισμό των διαφορετικών μεγεθών στα ρούχα. Κάθε κομμάτι συμβόλιζε και ένα έθνος του κόσμου. Η δεύτερη συλλογή ρούχων ήταν εμπνευσμένη από το ταξίδι⸱ ένα ταξίδι ρομαντικό και ποιητικό μέσα σε ένα αερόστατο που πετά ψηλά στον ουρανό, καθώς και δημιουργίες που είχαν ρίζες στην ιστορία, από το 1860 έως σήμερα. Πρόκειται για ρούχα που φτιάχτηκαν με το χέρι και με υλικά ανακυκλώσιμα, με βασικό στόχο την οικολογική συνείδηση.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση, εξήρε το ολυμπιακό πνεύμα και την ιστορία του τόπου και των ολυμπιακών αγώνων. Παράλληλα, ευχαρίστησε μαθητές και καθηγητές για αυτή την ιδιαίτερη και εντυπωσιακή παρουσίαση των δημιουργιών τους, επισημαίνοντας ότι όταν υπάρχει ταλέντο και θέληση, τα πάντα είναι δυνατά. Και αυτά τα παιδιά το απέδειξαν περίτρανα.
Σημειώνεται ότι, στην επίδειξη μόδας, το «παρών» έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Τουρισμού, Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθαριότητας, Γιώργος Κρέζος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, Αντώνης Μουζής και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, Τάκης Παρασκευόπουλος.
Για ακόμα μια φορά, η οργανωτική ομάδα του συλλόγου «La Decima Musa» και τα συμμετέχοντα σχολεία ευχαριστούν τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την έμπρακτη στήριξή του, καθώς και την Διευθύντρια του Γυμνασίου Αλεξία Λιάγκουρα για τη φιλοξενία και τη συνεργασία. Επίσης, τον Αντώνη Καούκη για την επιμέλεια του ήχου και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου για τις φωτογραφίες της επίδειξης μόδας.

tournouamoda olympia7
tournouamoda olympia8
tournouamoda olympia9
tournouamoda olympia10
tournouamoda olympia11
tournouamoda olympia12