Τιμή στους αγωνιστές του 1821 στην Καλίδονα
Με σεβασμό και τιμή για τους αγωνιστές του 1821, εορτάστηκαν στην Καλίδονα τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
«Γι΄ αυτόν τον αγώνα του λαού βρισκόμαστε σήµερα εδώ, για να τον θυμηθούμε, να τον τιµήσουµε, να εκφράσουμε το σεβασµό µας στους αγωνιστές. Αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς.. Σήµερα, τιµούµε τα 200 χρόνια έναρξης της Επανάστασης του 1821, που αποτελεί το µεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας µας. Αφού µε αυτήν το έθνος µας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση ο ραγιάς αρματώνεται, γίνεται ασυμβίβαστος αγωνιστής. Κι επαναστατεί απέναντι σ΄ έναν εχθρό που είχε τα πάντα: Στρατό, στόλο, χρήματα και τη νομιμότητα του κυρίαρχου. Η επανάσταση στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στα νησιά του Αιγαίου πνίγηκε στο αίμα. Μόνο στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, ο αγώνας πέτυχε και ευδοκίμησε
Η Επανάσταση του 1821, δεν ήταν ταξική, όπως η Γαλλική. Ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Οι Έλληνες απέδειξαν για μία ακόμη φορά πως κανείς λαός δεν μένει υπόδουλος. όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει.
«Η μεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται µε το στρέµα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα»
Όμως, ανάλογα µε το αίµα που χύθηκε, το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος περιορίστηκε στα στενά όρια της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των Κυκλάδων. Καταλυτικός παράγοντας για τη µη πραγματοποίηση όλων των εθνικών στόχων ήταν οι εμφύλιες διαμάχες. Γιατί εκτός από τη φωτεινή πλευρά της Επανάστασης, θα πρέπει να αναφέρουμε και τη σκιώδη πλευρά της. Που δεν ήταν άλλη από τη δολερή διχόνοια, ανάμεσα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς. Η οποία δίχασε τον τόπο, έβλαψε την επανάσταση και έθεσε σε κίνδυνο την επιτυχία της». Αναφέρει μεταξύ άλλων για το 1821 ο πολιτιστικός σύλλογος Καλίδονας.