Προβληματισμός επικρατεί στους παραγωγούς καρπουζιών στην Ηλεία λόγω υψηλού κόστους καλλιέργειας: Φυτεύουν πρώιμα, αλλά θέλουν όψιμα!

0
515

Για επιπλέον επιβαρύνσεις κατά 200 με 300 ευρώ το στρέμμα στο κόστος παραπονιούνται οι παραγωγοί

Ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία οι φυτεύσεις για τα πρώιμα καρπούζια, την ώρα ωστόσο που επικρατεί προβληματισμός για τα υψηλά καλλιεργητικά κόστη.

Ήδη στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου  παραγωγοί  προχωρούν  πιο πρόωρα  στην φετινή καλλιέργεια, ευελπιστώντας  να εξασφαλίσουν καλή εσοδειά αλλά και τιμές.

Ωστόσο σε γενικότερο επίπεδο στο Νομό  οι παραγωγοί προβληματίζονται γιατί, όπως υπογραμμίζουν, τα κόστη έχουν ανέλθει δραματικά και θα φτάσουν τα 1.200 ευρώ το στρέμμα φέτος. Για φυτεύσεις πρώιμων καρπουζιών χαμηλής κάλυψης ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες και ο κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, από το Βαρθολομιό, που φέτος θα βάλει 350 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος αναμένεται μια δύσκολη χρονιά, από όποια άποψη κι αν το δει κανείς, αφού για να βγει το κοστολόγιο, πρέπει ο παραγωγός να πιάσει απόδοση στρεμματική το λιγότερο 5 τόνους και τιμή 22 λεπτά ανά κιλό. Ο κ. Γεωργόπουλος λέει επίσης πως λόγω των ανατιμήσεων, τα φυτά φέτος πωλούνται 72 λεπτά συν ΦΠΑ, όταν πέρσι ήταν 53 συν ΦΠΑ. Εκτιμήσεις για τις εκτάσεις κι αν αυτές θα είναι μειωμένες, δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος ακόμα, αλλά όπως εξηγεί υπάρχουν παραγωγοί που προσανατολίζονται να καλλιεργήσουν τα όψιμα, που έχουν σαφώς μικρότερο κοστολόγιο.

Κάμψη στις εκτάσεις κατά 15%

Από την άλλη πλευρά εξάλλου, στη γειτονική Μεσσηνία,  κ. Κώστας Μαλάμος θα καλλιεργήσει 340 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο, χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «οι φυτεύσεις έχουν προχωρήσει κατά 50% στην περιοχή μας. Βλέπω πως θα υπάρχει μια μείωση στις εκτάσεις κατά 15%, λόγω του ακριβού κοστολογίου και λόγω του ότι έχουμε δυο χρόνια οι παραγωγοί να πάρουμε χρήματα. Μέχρι πέρσι το κόστος ανά στρέμμα ήταν στα 900-1.000 ευρώ το στρέμμα, αλλά φέτος θα είναι 1.200 με 1.300 ευρώ, καθώς όλα έχουν πάρει την ανιούσα. Επίσης, δεν ξέρουμε μόλις βγάλουμε την παραγωγή, αν θα υπάρχει ζήτηση κι αν οι καταναλωτές θα έχουν αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι επωμίζονται μεγάλες επιβαρύνσεις κι εκείνοι. Τον μεγαλύτερο ρόλο θα τον παίξει ο καιρός. Αν είναι ζεστός και καλός, τότε θα ανεβεί η ζήτηση από τις μεγάλες αγορές».