Προκρίνει ο ΟΣΕ για την Ηλεία: Τρένο «τουριστικού» χαρακτήρα

0
862

Επανασύνδεση με την Πάτρα με την υπάρχουσα μετρική γραμμή και… βλέπουμε για κανονικοποίηση

Αποκλεισμός από το σύγχρονο εμπορικό και επιβατικό σιδηροδρομικό δίκτυο

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Οι προθέσεις του ΟΣΕ για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ηλείας φαίνεται πως οριοθετούνται στην διατήρηση της υπάρχουσας μετρικής γραμμής. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου έχει προδιαγραφές προαστιακού και  «τουριστικό» χαρακτήρα. Φυσικά, εκτός της Αχαΐας στην οποία η σύνδεση με το σύγχρονο δίκτυο προχωρά, καθώς  με την ολοκλήρωση των έργων στη διπλή γραμμή Κιάτο-Αίγιο, θα μπορούν να κινούνται τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα σε διπλές γραμμές με ταχύτητες που φτάνουν κατά τμήματα μέχρι και τα 200 χλμ/ώρα.

Η στόχευση του ΟΣΕ είναι να καταστεί λειτουργικό το κομμάτι Κάτω Αχαΐα-Πύργος και να γίνει επανασύνδεση με την Πάτρα με την υπάρχουσα μετρική γραμμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το έργο εκτιμάται πως θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ, με το Υπουργείο Υποδομών να έχει αποστείλει ήδη αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άμεση ένταξη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Θανάση Κοτταρά, το Υπουργείο περιμένει την έγκριση μέχρι τον Μάρτιο. «Εμείς μέχρι τότε θα έχουμε ολοκληρώσει και τις μελέτες κόστους-οφέλους και θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε άμεσα», τόνισε ο κ. Κοτταράς στην «ΠΡΩΤΗ».

«Η άμεση σύνδεση με την Πάτρα μπορεί να γίνει μόνο με μετρική γραμμή, γιατί το Κάτω Αχαΐα-Πάτρα έχει μετρική γραμμή, όπως και το Πάτρα-Ρίο», δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΣΕ Θανάσης Κοτταράς

Ο ΟΣΕ προκρίνει την σύνδεση με την Πάτρα με μετρική γραμμή και όχι την συνολική κανονικοποίηση του δικτύου. «Το έργο αφορά την άμεση επανασύνδεση Πύργου-Πάτρας με τρένο σε μετρική γραμμή και παράλληλα την δημιουργία υποδομών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κανονικοποίηση της γραμμής, όταν θα ολοκληρωθεί και η κανονικοποίηση της Πάτρας», ανέφερε ο κ. Κοτταράς.

Στο ΟΣΕ εκτιμούν πως το «φαραωνικό» σιδηροδρομικό έργο Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας, κόστους 477 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) θα γίνει πραγματοποιηθεί δύσκολα και σε κάθε περίπτωση σε βάθος επταετίας. «Το έργο Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας θα κατασκευαστεί το 2027-28 εάν όλα πάνε καλά. Βρίσκεται σε πολύ αρχική φάση, χωρίς μελέτη, χωρίς έγκρισης χρηματοδότησης… Η άποψη μας είναι πως δύσκολα θα γίνει αυτό το έργο, γι’ αυτό και προτείνω μια ενδιάμεση λύση ώστε και να αποκτήσουμε άμεσα σύνδεση και προοπτική κανονικοποίησης για το μέλλον», δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Θανάσης Κοτταράς.

Ο σχεδιασμός αφορά τη λειτουργία 11 σταθμών μέχρι τον Πύργο και θα υπάρχει από εκεί και πέρα και το δρομολόγιο για την Αρχαία Ολυμπία. «Η άμεση σύνδεση με την Πάτρα μπορεί να γίνει μόνο με μετρική γραμμή, γιατί το Κάτω Αχαΐα-Πάτρα έχει μετρική γραμμή, όπως και το Πάτρα-Ρίο. Δεν έχει κάποια διαφορά το μετρικό με το κανονικό δίκτυο σε σχέση με τις ταχύτητες. Η μοναδική διαφορά που υπάρχει είναι το θέμα της σύνδεσης με το υπόλοιπο δίκτυο. Όπως υπάρχουν μετρικά τρένα, υπάρχουν και κανονικά τρένα και αναπτύσσουν σχεδόν τις ίδιες ταχύτητες. Η ταχύτητα ενός τρένου έχει να κάνει με την καμπύλη της γραμμής και όχι με το εάν είναι μετρική ή κανονική», επεσήμανε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΣΕ.

Αποκλεισμένη

Οι προθέσεις του ΟΣΕ είναι ξεκάθαρες. Η σύνδεση της Αχαΐας με το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο (εμπορικό και επιβατικό) της υπόλοιπης χώρας θα γίνει όταν ολοκληρωθεί και το κομμάτι από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Η Ηλεία θα παραμείνει σε μετρική γραμμή μέχρι να αποφασίσει η Πολιτεία τι θα γίνει με το περιβόητο Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας. Δηλαδή, αποκλεισμένη από το εμπορικό και το επιβατικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Θα το ονομάσουμε «τουριστικό»…