Παρά την αρνητική απόφαση του Δ.Σ. Ήλιδας για τα φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πηνειού: Προ τετελεσμένων

0
729

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι εγγραφές των 3.000 μελών στις Ενεργειακές Κοινότητες του έργου, ανακοίνωσε η ΕΑΣ Αγρινίου

Συνολικό ύψος επένδυσης 164.000.000 ευρώ με 80% τραπεζικό δανεισμό και 20% από τα κεφάλαια των μελών

Αναλυτικά στην «ΠΡΩΤΗ» τα στοιχεία του έργου

«Μάχη» ανακοινώσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ηλείας και την Ένωση

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalidimitro@hotmail.com

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας μπορεί να ήταν αρνητική για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στις εσωλίμνιες εκτάσεις της Λίμνης Φράγματος Πηνειού, ωστόσο όπως δείχνουν οι εξελίξεις, βρισκόμαστε προ τετελεσμένων. Άλλωστε, όπως έγινε σαφές στην προχθεσινή  συνεδρίαση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις αδειοδοτήσεις και την παραχώρηση των εκτάσεων.

Το έργο λοιπόν, όπως φαίνεται, θα προχωρήσει. Αυτό προκύπτει από την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Ενεργειακές Κοινότητες του έργου.

Τα στοιχεία της επένδυσης

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Θωμάς Κουτσουπιάς στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Ήλιδας, οι κάτοικοι της Ηλείας θα έχουν προτεραιότητα στην συμπλήρωση του αριθμού των 3.000 μελών που θα συγκροτήσουν τις Ενεργειακές Κοινότητες του έργου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», έχουν ήδη εγγραφεί ως μέλη ορισμένοι παραγωγοί από την περιοχή της Πηνείας, που παραδίδουν προϊόντα στην Ένωση, όπως γάλα, ελιές, αραβόσιτο κτλ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Κουτσουπιά, η Ένωση Αγρινίου δεν θα συμμετέχει στις Ενεργειακές Κοινότητες. «Το έργο θα είναι ιδιοκτησία των πολιτών της Ηλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Ένωση θα αναλάβει την κατασκευή, την μελέτη και στην συντήρηση των φωτοβολταϊκών.

Όπως εξειδίκευσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου στην κάθε Ενεργειακή Κοινότητα θα συμμετέχουν 60 μέλη, με κεφάλαιο συμμετοχής, μεσοσταθμικά, στα 14.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά θα υπάρχει απόδοση 20-25% για το κάθε μέλος. «Αυτή είναι ενεργειακή δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συνολικά θα δημιουργηθούν 50 Ενεργειακές Κοινότητες που θα παράγουν έως 5 MW, καθώς αυτό είναι το όριο που θέτει ο ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο λόγω του κορεσμού του δικτύου (στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, οι ενεργειακές κοινότητες έχουν κόφτη στα 18 MW).

Η συνολική επένδυση έχει προϋπολογιστεί στα 164.000.000. ευρώ, αφορά στην εγκατάσταση πολλών μικρών διεσπαρμένων φωτοβολταϊκών σταθμών σε περίμετρο 20 χιλιομέτρων, συνολικής ισχύος 218MW.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο προϊστάμενος του τμήματος ΑΠΕ  της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννης Κάτρης, το 20% της συνολικής επένδυσης θα προκύψει από τα κεφάλαια των μελών που θα συμμετέχουν στις Ενεργειακές Κοινότητες, ενώ το υπόλοιπο 80% από τραπεζικό δανεισμό. Δηλαδή, τα 32,8 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια των μελών και τα 131,2 εκατ. ευρώ  από μέσω τραπεζικού δανείσιμου των ενεργειακών κοινοτήτων.

Όπως τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Κάτρης δεν υπάρχει κατώτατο όριο στο κεφάλαιο που θα τοποθετήσει το κάθε μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας, ωστόσο -βάσει νομοθεσίας- δεν μπορεί ένα μέλος να κατέχει πάνω από το 20% μιας Ενεργειακής Κοινότητας.

Το πρότζεκτ «σπάστηκε» σε πολλά μικρά διάσπαρτα έργα προκειμένου οι Ενεργειακές Κοινότητες που θα προκύψουν να είναι σταθερά απαλλασσόμενα έργα. «Δεν απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία για αυτές τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται έγκριση από την ΡΑΕ το έργο. Οι MWώρες που θα παράγονται δεν θα επηρεάζουν την τιμή τους από χρηματιστήριο ενέργειας. Υπάρχει σταθερή ταρίφα 0,065 λεπτά η KWώρα, δηλαδή 65 ευρώ η MWώρα. Γι’ αυτό το έργο δεν χωρά μεγάλο επενδυτή μέσα. Θα είναι όλοι μικροεπενδυτές. Έτσι, διαχέεται ο όποιος παραγόμενος πλούτος σε πολύ κόσμο», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Κάτρης.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σε ότι αφορά την πολύωρη συνεδρίαση της Δευτέρας, υπερψηφίστηκε η πρόταση των Χριστοδουλόπουλου – Κράλλη, η οποία ήταν αρνητική στην παραχώρηση των εκτάσεων στην Ένωση και θέτει ως στόχο την παραχώρηση των 6.500 στρεμμάτων στον Δήμο Ήλιδας. Η πρόταση έλαβε 15 «ΝΑΙ», 8 «ΟΧΙ» και 3 «ΠΑΡΩΝ».

Η πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ερευνήσει τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τα οποία θα μπορούσε να γίνει η επένδυση, έλαβε 9 «ΝΑΙ» με τις υπόλοιπες ψήφους να είναι «ΠΑΡΩΝ» και «ΟΧΙ».

Τέλος, η της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εναντίον της επένδυσης και διατήρησης της χρήσης για βόσκηση έλαβε 2 «ΝΑΙ».

Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση στην οποία εκτός από τις παρατάξεις του Δ.Σ. Ήλιδας παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν η Βουλευτής Ηλείας Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Γιαννόπουλος, Νίκος Κοροβέσης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μπιλίρης, ο υποψήφιος Βουλευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αντώνης Γιαχαλής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Άγιου Ηλία, Αυγής, Αγραπιδοχωρίου, Βελανιδίου, Εφύρας, Κεραμιδιάς, και φυσικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς και ο προϊστάμενος του τμήματος ΑΠΕ  της Ένωσης Γιάννης Κάτρης.

Ένωση Αγρινίου: «Αναπτυξιακή Ενέργεια για την Ηλεία»

Χθες η Ένωση Αγρινίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται αναλυτικά στην παρουσίαση του έργου που έγινε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Ήλιδας, με τίτλο «Αναπτυξιακή Ενέργεια για την Ηλεία».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, θεσμικά και με πλήρη σεβασμό στις διαδικασίες που η πολιτεία έχει ορίσει, έτσι όπως από την πρώτη στιγμή είχε γνωστοποιήσει η Ένωση Αγρινίου ότι και σε αυτή την περίπτωση θα πράξει, αγνοώντας όλους όσοι για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξει η μοίρα του τόπου, συζητήθηκε εκτενώς η προωθούμενη μεγάλη επένδυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Μια επένδυση της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση πολλών μικρών διεσπαρμένων φωτοβολταϊκών σταθμών περίμετρο 20 χλμ, συνολικής ισχύος 218MW. Μια επένδυση στην οποία μετέχουν 3.000 μέλη, με προτεραιότητα στους κατοίκους της Ήλιδας και της Ηλείας γενικότερα.

Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δια αυτού στην τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι της Ηλείας μπορούν καθημερινά και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να συνεχίσουν να εγγράφονται στις Ενεργειακές Κοινότητες, αφού, όπως με έμφαση επισημάνθηκε, η όλη επένδυση αφορά πρωτίστως αυτούς, αφορά στην τοπική οικονομία, στην τοπική κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά, από 8:00 έως 15:00 στο Τμήμα ΑΠΕ της Ένωσης Αγρινίου στα τηλέφωνα: 26410.69046 – 69047 και 20410.69016.


Τα χαρακτηριστικά του έργου

Όπως σωστά επεσήμανε ο δήμαρχος Ήλιδος κ. Γιάννης Λυμπέρης στη σχετική του εισήγηση, αν και επιτρέπεται η κάλυψη με φ/β πλαίσια έως και 60% του κάθε γηπέδου (ΥΑ 40158/2010, ΦΕΚ1556Β/22-9- 2010), ο μέσος όρος κάλυψης των αγροτεμαχίων της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 30%. Αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για έναν μεμονωμένο φ/β σταθμό, αλλά για πολλούς διεσπαρμένους που απλώνονται σε μία περιοχή με περίμετρο 20 χιλιομέτρων, η κάλυψη της περιοχής από φ/β πλαίσια είναι μόλις 6%.

Επίσης, ακόμα και το τμήμα των αγροτεμαχίων που καλύπτεται από φ/β πλαίσια, παραμένει ελεύθερο και μπορεί να συνυπάρξει με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα πρόκειται να τοποθετηθούν ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, ενώ δεν θα υπερβαίνουν τα 2,5 μέτρα από τη στάθμη του εδάφους. Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν προκαλεί σημαντική οπτική όχληση, ούτε αλλοιώνει τον αγροτικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

Άλλωστε, οι φ/β μονάδες συμβαδίζουν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και μπορούν να συνυπάρξουν ακόμα και στην ίδια έκταση. Τα φ/β πλαίσια έχουν απόσταση από το έδαφος περίπου 0,5 μέτρο στη χαμηλή πλευρά και έως 2,5 μέτρα στην ψηλή πλευρά. Επομένως, υπάρχει αρκετός χώρος για την βοσκή ζώων και για την καλλιέργεια φυτών, για κηπουρική ή για λόγους ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.

Βιώσιμη λύση για τον ΓΟΕΒ

Η συμμετοχή του οικείου ΓΟΕΒ καθιστά το συνολικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, αφού διασφαλίζει τη λειτουργία του Οργανισμού, άρα και την ίδια την παραγωγή. Ο ΓΟΕΒ, όπως και οι περισσότεροι Οργανισμοί σε όλη τη χώρα, αδυνατεί σήμερα να καλύψει το ενεργειακό του κόστος. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία των φ/β, καθίσταται βιώσιμος και επιπλέον κερδοφόρος, ώστε να δρομολογήσει παράλληλες δράσεις  υπέρ των αγροτών.

Η εθνική στόχευση

Η επένδυση υπηρετεί την εθνική στόχευση της ενεργειακής μετάβασης. Πρόκειται για έργα ΑΠΕ, που η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα δεικνύουν ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τον περιορισμό των επιπτώσεών της, που τόσο έντονα βιώνει και η περιοχή της Ήλιδος, όπως άλλωστε συνολικά η χώρα, η σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης Ευρώπη, ο αντιμέτωπος με την ενεργειακή και κλιματική κρίση πλανήτης.

Θεσμική διαβούλευση με όλους τους φορείς

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς έδωσε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν κατά τη διαδικασία, αλλά και σε εκείνα που το προηγούμενο διάστημα είχαν διατυπωθεί.

Σε ότι αφορά τα επιμέρους εύλογα ερωτήματα που είχε διατυπώσει το οικείο παράρτημα του ΤΕΕ, αυτά απαντήθηκαν και εγγράφως, με απόλυτη διασαφήνιση της ευλαβικής τήρησης της κείμενης νομοθεσίας, σε όλα τα στάδια εξέλιξης της επένδυσης.

Αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε, μάλιστα, η κοινή συνεδρίαση ΤΕΕ – τεχνοκρατών της Ένωσης Αγρινίου, ώστε εκεί να γίνει η συνολική και αναλυτική παρουσίαση των έργων και να αποσαφηνιστούν οι όποιες πρόσθετες απορίες υπάρχουν.

Αγροφωτοβολταϊκά

Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τη γεωργία/κτηνοτροφία, ο κ. Κουτσουπιάς, επικαλούμενος τόσο τις επιστημονικές μελέτες όσο και την ίδια την εμπειρία της λειτουργίας των αγροφωτοβολταϊκών στην Αιτωλοακαρνανία, εξήγησε και έδειξε στο Σώμα ότι όχι μόνο αρνητικές επιδράσεις δεν υπάρχουν, αλλά η παρουσία τέτοιων συστημάτων μπορεί ευεργετικά να λειτουργήσει.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσουπιάς, η παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: Για την αύξηση της διείσδυσης και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους, αναζητούνται τρόποι συνέργειας με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα λεγόμενα αγροφωτοβολταϊκά. Τα αγροφωτοβολταϊκά είναι προσεγγίσεις για τη χρήση γεωργικών εκτάσεων ώστε να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η παραγωγή καλλιεργειών και ηλεκτρισμού από φ/β.

Με αυτόν τον τρόπο, τα αγροφωτοβολταϊκά αυξάνουν την απόδοση της χρήσης γης και επιτρέπουν την επέκταση της ισχύος των φωτοβολταϊκών λύνοντας το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στον αγροτικό τομέα, διατηρώντας παράλληλα γόνιμες εκτάσεις για τη γεωργία. Η βοσκή είναι η πιο διαδεδομένη μορφή συμπληρωματικής χρήσης γης για φ/β μονάδες μεγάλης κλίμακας. Αναδυόμενες μορφές μικρότερης, προς το παρόν, κλίμακας είναι η κηπουρική, αμπελουργία, υδατοκαλλιέργεια, μελισσοκομία, καθώς και καλλιέργειες ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.

Για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν συμφωνητικά με όλους τους κτηνοτρόφους που το επιθυμούν, τα οποία και θα τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν την αξιοποιούμενη έκταση για τη βόσκηση των κοπαδιών τους.

Τουρισμός

Όσο για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και τα όσα έχουν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και από ανθρώπους που για διαδοχικές θητείες και επί δέκα συναπτά έτη είχαν την ευκαιρία να κάνουν το ελάχιστο έστω, αλλά δεν έκαναν ούτε αυτό, ο κ. Κουτσουπιάς εξήγησε πως στην αξιοποιούμενη έκταση ο νόμος απαγορεύει κάθε μόνιμη εγκατάσταση, άρα απλά παραπλανούν όσοι μιλάνε για «τουριστική ανάπτυξη». Συμπλήρωσε δε ότι η διεθνής πρακτική δείχνει ότι τα φ/β πάρκα δύνανται να συμβάλουν εκ της φύσεως τους στην τουριστική ανάπτυξη, είτε ως επισκέψιμοι χώροι, για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σκοπούς, είτε, κυρίως, ενισχύοντας το «πράσινο» προφίλ της περιοχής συνολικά και των όποιων επενδύσεων υλοποιηθούν ….σε παρακείμενη έκταση, εκεί όπου ο νόμος το επιτρέπει.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα άκρως επιτυχημένα παραδείγματα, που αποδεικνύουν το πώς τα φωτοβολταϊκά μπορούν αισθητά να ενισχύσουν τον τουρισμό, ιδιαίτερα σήμερα που ο παγκόσμιος τουρισμός αναζητά «πράσινες» επιλογές.

Μονόδρομος τα έργα ΑΠΕ

Με την ολοκλήρωση και των επόμενων βημάτων της δημόσιας θεσμικής διαβούλευσης, η επένδυση θα μπει σε τροχιά υλοποίησης, στη βάση του σχεδιασμού που λεπτομερώς παρουσιάστηκε στο Σώμα. Άλλωστε, όπως εύστοχα τονίστηκε κατά κόρον στη διαδικασία, η στροφή σε ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον πλανήτη και για τη χώρα μας. Το μόνο ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι «αν θα είμαστε οι πολίτες, οι αγρότες, η αυτοδιοίκηση που θα επενδύσουμε στις ΑΠΕ ή αν θα αφήσουμε τα έργα αυτά σε 3-4 εταιρείες, που αυτές θα μοιράζονται τον παραγόμενο πλούτο και εμείς, ως πελάτες θα αγωνιούμε για τα τιμολόγια που θα πρέπει ες αεί να πληρώνουμε».

Εισόδημα για την περιοχή

Σημειώνουμε, τέλος, ότι και στο κατασκευαστικό στάδιο θα υπάρξουν οφέλη για την περιοχή, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας (μηχανικοί, τοπογράφοι, ηλεκτρολόγοι, εργάτες, συντηρητές κτλ), στις οποίες επίσης θα απορροφηθεί ικανό δυναμικό απ’ την περιοχή όπου θα κατασκευαστούν τα έργα. Το δε μόνιμο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση των έργων, θα είναι κατ’ ελάχιστο 45 εργαζόμενοι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η ενεργειακή ένδεια θα αποτελέσει μόνιμα παρελθόν για την περιοχή, οι δε συμμετέχοντες θα έχουν διασφαλίσει πρόσθετο εισόδημα, που θα ανακυκλώνεται στην ίδια την περιοχή».

Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας: «Ψευδής η ανακοίνωση της Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ένωσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος προέβη σε δημόσια δήλωση σύμφωνα με την οποία η ανακοίνωση της Ένωσης περιείχε ψευδή στοιχεία. Η δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:

«1ον . Είναι ψευδής η σημερινή ανακοίνωση της Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ότι έχουμε λάβει γραπτώς (ούτε και προφορικώς) απαντήσεις στη σειρά ερωτημάτων προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφείου επί των τεχνικών και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την επικείμενη επένδυση.

2ον. Δεν έχουμε αντιληφθεί εάν είμαστε σε φάση διαβούλευσης ή έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ε.Α.Σ.Αγρινίου χθες και ότι το έργο ξεκινά να υλοποιείται στο τέλος του 2022.

3ον . Δεν προτείναμε σε κανέναν , ούτε συμφωνήσαμε να γίνει κοινή συνεδρίαση του ΤΕΕ με τον Ε.Α.Σ.Αγρινίου. Η συνεδρίαση αυτή , παρουσία όλων των αρχών του τόπου φυσικά όπως και όλων των εμπλεκόμενων φορέων , θα μπορούσε να γίνει εφόσον:

α)Είχαμε προηγουμένως λάβει γραπτώς όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (τοπογραφικά διαγράμματα, κάλυψης, εγκρίσεις δασαρχείου,αρχαιολογίας,ΠΕΧΩΠ,ΔΕΔΔΗΕ κλπ) και γενικώς όλα όσα περιγράφονται αναλυτικά στο κείμενο ερωτημάτων που έχουμε αποστείλει στον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού , στα ΜΜΕ αλλά και προωθήσει κατόπιν παραίνεσης του ΓΟΕΒ προς τον ΕΑΣ Αγρινίου στις 29/01/2022.

β)είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών από την ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ με εξειδίκευση στο αντικείμενο των Φ/Β , των μηχανικών περιβάλλοντος και των αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων.

Ακόμα και αν ίσχυαν τα ανωτέρω, η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ.Ήλιδας καταψήφισης της εν λόγω επένδυσης , δεν μας αφήνει περιθώρια συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαβούλευση- ημερίδα ή όπως αλλιώς αυτή ονομαστεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.Ήλιδας , δεν καταθέσαμε πρόταση νέας διαβούλευσης. Ζητήσαμε γραπτές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας τα οποία με τα διαθέσιμα δεδομένα – ακόμα και μετά τη χθεσινή παρουσίαση – μένουν αναπάντητα και θέτουν σε σοβαρές αμφιβολίες ,σύμφωνα με την άποψή μας, τη νομιμότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα της περιγραφόμενης επένδυσης.

Στο τέλος της ημέρας, ακόμα και αν όλα τα νομοθετικά εμπόδια ξεπεραστούν με fast track διαδικασίες , η αξιοποίηση ή όχι της Τεχνητής Λίμνης Πηνειού αποτελεί απόφαση πολιτική και όχι απόφαση του ΤΕΕ.

Εμείς απλώς οφείλαμε να καταθέσουμε τη γνώμη μας , η οποία τη δεδομένη στιγμή στηρίζεται μόνο σε γενικές περιγραφές , για αυτό το λόγο συνίσταται από ερωτήματα και απορίες όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή μας προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού της 18/01/2022.

Με εκτίμηση

Χρήστος Δ.Γεωργακόπουλος

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός

Πρόεδρος Ν.Ε.ΤΕΕ Ηλείας»

Ένωση Αγρινίου: «Αναζητήσατε αλλού τα ψεύδη»

Ακολούθως η Ένωση Αγρινίου προχώρησε σε νέα ανακοίνωση-απάντηση στον Πρόεδρο του ΤΕΕ, στην οποία επισύναψε και την από 26/-1/2020 επιστολή της. Η ανακοίνωση-απάντηση της Ένωσης Αγρινίου έχει ως εξής:


«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΤΕΕ Ηλείας, στην οποία χαρακτηρίζει ψευδή την ανακοίνωσή μας ως προς το σκέλος των έγγραφων απαντήσεων που από ημερών έχουμε αποστείλει στο ΤΕΕ. Την επιστολή θα επαναπροωθήσουμε αφού επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία της.

Προς αποκατάσταση, όμως, της αλήθειας και για την σωστή ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου, προφανώς και του ιδίου του προέδρου, επισυνάπτουμε την επιστολή.

Ως προς τα υπόλοιπα, το τι έχει αντιληφθεί και τι όχι ο κάθε καλοπροαίρετος ή μη σχετικά τη διαβούλευση, είναι δικό του θέμα. Εμείς επισημαίνουμε μόνο ότι ουσιαστικά οι απαντήσεις δόθηκαν και στη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ, περιλαμβάνονται δε στην παρουσίαση της επένδυσης που έγινε εκεί, είναι δε αναρτημένες στη σχετική ανακοίνωσή μας. Κυρίως, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επένδυση μας είναι  κατατεθειμένα στις κατά νόμο αρμόδιες υπηρεσίες.  Ειδικά για το ΤΕΕ εκφράσαμε την καλή μας διάθεση με κλιμάκιο τεχνοκρατών να εξηγήσουμε λεπτομερώς όλες τις πτυχές των ερωτημάτων τους. Παραμένουμε στη διάθεσή τους, εφόσον το επιθυμούν. Η Ένωση Αγρινίου και οι Ενεργειακές Κοινότητες τηρούμε ευλαβικά το γράμμα του νόμου και τα όσα η πολιτεία έχει ορίσει».

Η επιστολή

«Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

σε απάντηση της από18/01/2022επιστολή σας, με αριθμό πρωτ. 01/2022 θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, η προωθούμενη επένδυση έρχεται να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, καθιστώντας μάλιστα την ίδια την κοινωνία συμμέτοχο, εφαρμόζοντας στην πράξη την «ενεργειακή δημοκρατία».

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να υπηρετεί τις τοπικές ανάγκες, σε αξιοποίηση των όσων η πολιτεία έχει θεσπίσει. Είναι μάλιστα η ίδια η κατεύθυνση που το ελληνικό κράτος έχει υποδείξει, αυτή που ακολουθούμε, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, όπως άλλωστε προκρίνει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η διεθνής κοινότητα, με τον ΟΗΕ να περιλαμβάνει τις ΑΠΕ στους βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει. Τα έργα ΑΠΕ θα υλοποιηθούν. Αυτό προκρίνει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, αυτό ορίζει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αυτό ζητάνε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στη χώρα και στο εξωτερικό, αυτό επιβάλει η κλιματική κρίση (και η ενεργειακή που τόσο έντονα απασχολεί όλους μας πια). Το μόνο ερώτημα είναι αν σε αυτή την πορεία οι πολίτες και δη οι αγρότες θα είναι συνοδοιπόροι και συμμέτοχοι ή αν θα αποκλειστούν.

Η δική μας απάντηση προκύπτει απ’ τον αριθμό των 2.400 οικογενειών που ήδη μετέχουν και γίνονται οι ίδιοι επενδυτές και πρωτοπόροι στη μεγάλη αλλαγή. Μεγάλη αλλαγή και για τον ΓΟΕΒ, που καλύπτει το ενεργειακό του κόστος (λύνει δηλαδή το μεγάλο του πρόβλημα) και αποκτά νέες προοπτικές για την εξυπηρέτηση των γεωργών και των κτηνοτροφών. Μεγάλη αλλαγή και για την ίδια τη φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και για την οικονομία του τόπου.

Στα επιμέρους ερωτήματα σας:

1. Τοπογραφικά έχουν συνταχθεί, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, με ανάθεση σε Τοπογράφο Μηχανικό, μέλος του ΤΕΕ Ηλείας. Σημειώνουμε ότι στην αξιοποιούμενη έκταση έχουν ληφθεί υπόψιν οι υπάρχοντες δρόμοι, οι οριογραμμές των υψομέτρων +93 και +100, όπου πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές οι οριογραμμές έχουν τηρηθεί από τους όμορους ιδιοκτήτες. Σημειωτέων, όπου υπάρχουν καταπατήσεις από πολυετείς καλλιέργειες (π.χ. ελαιώνες) ή σταυλικές εγκαταστάσεις, έχουν μείνει εκτός μισθωμένης έκτασης.

2. Σαφώς και έχουν ληφθεί υπόψιν τα όσα απορρέουν από τους Δασικούς Χάρτες και σε εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, όπου και όταν απαιτηθεί από τη διαδικασία θα κατατεθούν όλα όσα οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητήσουν.

3. Τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης υπάρχει και έχει κατατεθεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών.

4. Έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις στην αρχαιολογία και η υπηρεσία έχει ζητήσει συμπληρωματικές μελέτες, όπως διάγραμμα εκσκαφών.

5. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες ανάπτυξης αγροτουρισμού και αθλοτουρισμού, έχουν γίνει στην περιοχή γύρω από τη γέφυρα, αφού στην περιοχή όπου πρόκειται να αναπτυχθούν τα φ/β πάρκα απαγορεύεται οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή και τα ΦΒ δεν θεωρούνται νόμιμη κατασκευή.

6. Η χρήση γης είναι καθορισμένη από τον φορέα διαχείρισης των εκτάσεων και αυτό έλαβε υπόψη η αρμόδια επιτροπή ΠΕΧΩΠ για να εκδώσει τις ΠΠΔ. Η μίσθωση έγινε με βάσει τα αιτήματα των ενεργειακών κοινοτήτων.

7. Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση των πάρκων δεν εμποδίζει οποιαδήποτε άλλη επιτρεπόμενη δραστηριότητα στην περιοχή, αφού οι μόνες επιτρεπόμενες είναι γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Ειδικά η κτηνοτροφική εκμετάλλευση όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά υπάρχουν μελέτες σε όλο τον κόσμο που επιβεβαιώνουν ότι η σύγχρονη εκμετάλλευση φ/β και κτηνοτροφίας είναι ευεργετική και για τις δυο δραστηριότητες.

8. Αν και επιτρέπεται η κάλυψη με φ/β πλαίσια έως και 60% του κάθε γηπέδου (ΥΑ 40158/2010, ΦΕΚ1556Β/22-9-2010), ο μέσος όρος κάλυψης των αγροτεμαχίων της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται στο 30%. Αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για έναν μεμονωμένο φ/β σταθμό, αλλά για πολλούς διεσπαρμένους που απλώνονται σε μία περιοχή με περίμετρο 20 χιλιομέτρων, η κάλυψη της περιοχής από φ/β πλαίσια είναι μόλις 6%. Επίσης, ακόμα και το τμήμα των αγροτεμαχίων που καλύπτεται από φ/β πλαίσια, παραμένει ελεύθερο και μπορεί να συνυπάρξει με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα πρόκειται να τοποθετηθούν ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, ενώ δεν θα υπερβαίνουν τα 2,5 μέτρα από τη στάθμη του εδάφους.

Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν προκαλεί οπτική όχληση, ούτε αλλοιώνει τον αγροτικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας του έργου, με την συμμετοχή 2.400 συνεταιριστών (με δυνατότητα αύξησης αυτού του αριθμού), στην πλειονότητα τους αγρότες, σε μια νόμιμη και εθνικά επωφελή δραστηριότητα.

Για την ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θωμάς Κουτσουπιάς».