«Οδικός χάρτης για την Γεωργική Σχολή η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών»

0
236

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας υπέγραψε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την νέα προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας με στόχο την δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην Αμαλιάδα.

Όπως αναφέραμε χθες στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής εγκρίθηκε η λύση της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη σκοπιμότητας και η σύναψη νέας επικαιροποιημένης με προϋπολογισμό 124.000 ευρώ με Φ.Π.Α. Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης θα είναι 12 μήνες αυτή τη φορά.

Μιλώντας για το θέμα στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Φίλιας, ανέφερε: «Η διαδικασία ξεκίνησε από το 2022 με ένα μνημόνιο συνεργασίας που εμπλέκει μία σειρά από φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του μνημονίου ήταν να διερευνηθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής της Ηλείας σε σχέση με τον αγροτικό τομέα. Στη συνέχεια υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου να γίνει η μελέτη σκοπιμότητας για να προκύψουν οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Για λόγους εσωτερικούς του Πανεπιστημίου Πατρών η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος. Εμείς δώσαμε περαιτέρω παράταση πριν από 7 μήνες για να μας δοθούν τα παραδοτέα της μελέτης. Δόθηκαν τα παραδοτέα, αλλά η επιτροπή παραλαβής δεν τα παρέλαβε γιατί δεν θεωρούνται επαρκή.  Οπότε προχωρήσαμε στη λύση της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης και στη σύναψη μιας καινούργιας προκειμένου το Πανεπιστήμιο να μπορέσει να την διορθώσει στην ουσία -δεν θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή- και να δώσει τα παραδοτέα έτσι ώστε να έχουμε τον οδικό χάρτη και να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει».

«Υπάρχει έλλειψη κατάρτισης»

Σε ερώτησή μας για το εάν βλέπει θετικά την ίδρυση Γεωργικής Σχολής στην Ηλεία, ο Ανδρέας Φίλιας, απάντησε ως εξής: «Προσωπικά, επειδή είμαι και εκπαιδευτικός, αλλά και με βάση την εικόνα που έχω από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, σας λέω ότι υπάρχει έλλειψη κατάρτισης, έλλειψη εξειδίκευσης, έλλειψη τεχνογνωσίας πάνω στο αντικείμενο. Αυτό είναι φανερό, δεν το κουβεντιάζουμε. Αν είχαμε αγρότες που ήταν περισσότερο ενημερωμένοι, περισσότερο καταρτισμένοι, θα είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα στην αγροτική μας παραγωγή. Είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος, προκειμένου, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, να εισέρχονται στο επάγγελμα με γνώσεις που θα τους βοηθήσουν την σημερινή εποχή. Αυτό που δε μπορώ να ορίσω, είναι  το επίπεδο και το είδος αυτής της Σχολής και αυτών των σπουδών. Γι αυτό και απευθυνθήκαμε σε αυτούς που ξέρουν, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Πατρών.  Από εκεί και πέρα υπεισέρχονται παράγοντες που πρέπει να τους αναλύσει κάποιος ειδικός. Να φτιάξεις δηλαδή μια σχολή μεταλυκειακή, μία σχολή κατάρτισης, κάτι άλλο; Το να αποφασίσει ο Περιφερειάρχης ή ο Αντιπεριφερειάρχης ότι θα φτιάξουμε μία σχολή τάδε, είναι κάτι που στην αρχή μπορεί να φαίνεται καλό, αλλά δεν ξέρεις αν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Γι αυτό και είπαμε να το κάνουμε πιο συστηματοποιημένα. Άσχετα εάν μεσολάβησε αυτή η αστοχία, που μάλιστα προέρχεται κι από ένα φορέα που δεν θα περίμενες αστοχίες, αλλά προήλθε. Συμβαίνουν αυτά. Δεν μπορούμε εμείς ως Περιφέρεια να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας απέναντι στο Πανεπιστήμιο Πατρών, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε, έχουμε συνεργαστεί σε πάρα πολλά πράγματα. Εάν για κάποιους λόγους συνέβη μία φορά μια αστοχία, είμαστε σίγουροι κι εγώ και ο Περιφερειάρχης ότι θα την διορθώσουν».

Μ. Δημητρόπουλος