Γιάννης Λυμπέρης: «Πρώτα δικαστική οδός και μετά κατάληψη του κάμπινγκ»
«Θολούρα», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί την επαύριον της λήξης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΕΤΑΔ για το Δημοτικό Κάμπινγκ Κουρούτας, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Αθήνα όπου επισκέφθηκε χθες και προχθές τα γραφεία της ΕΤΑΔ. «Ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν επιβεβαίωσε αυτοπροσώπως, καθώς ο δεν μπορεί να κλείσε ραντεβού να συναντηθούμε, είναι… πολυάσχολος, αλλά μέσω της γραμματείας επιβεβαίωσε ότι ακυρώνει τον διαγωνισμό και το δίνει στον Δήμο. Άρα με αυτά τα δεδομένα προχωράμε την διαδικασία που έχουμε αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά πρώτον, ήδη έχουμε ορίσει δικηγορικό γραφείο με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και του έχουμε δώσει τα στοιχεία για να προχωρήσει σε προσβολή και ακύρωση του διαγωνισμού. Κατά δεύτερον, εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με την ΕΤΑΔ για το κάμπινγκ με το συγκεκριμένο τίμημα, θα προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνουμε απαραίτητη εκτός της δικαστικής οδού, για να καταλάβουμε το κάμπινγκ», τόνισε ο κ. Λυμπέρης.
Γιατί δεν προβλέπεται άδεια από την Πολεοδομία
Σε ερώτησή μας για το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφορών από ιδιώτη, ο Δήμαρχος Ήλιδας απάντησε ως εξής: «Εάν κάποιος έχει κάνει προσφορά θα βρεθεί ενώπιον των αδιεξόδων που έχει η διακήρυξη. Εάν υπογράψει σύμβαση θα εγείρει δικαιώματα αποζημιώσεων από την ΕΤΑΔ, γιατί δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό το έχω προνοήσει από το 2008, όταν στο Π.Δ. οριοθέτησης οικισμού της Κουρούτας, το Δημοτικό Κάμπινγκ έμεινε εκτός των ορίων και άρα υπάγεται στο προηγούμενο καθεστώς των ΖΟΕ του 1993. Ως Α1 τουριστική ζώνη για να κάνει οποιοσδήποτε κάτι εκεί θα πρέπει να έχει απόσταση 50 μέτρα από την όχθη και άλλα 15 μέτρα απόσταση από τις πίσω ανατολικές ιδιοκτησίες. Δηλαδή 65 μέτρα σύνολο. Άρα όλα τα κτίρια που βρίσκονται εκεί ούτε να αδειοδοτηθούν μπορούν, ούτε τίποτα να χτίσουν τίποτε άλλο. Το εξήγησα αυτό στην ΕΤΑΔ πως η Πολεοδομία δεν πρόκειται να δώσει καμία άδεια, άρα εάν νομίζουν πως έχουν ένα φιλέτο που θα το μοσχονοικιάσουν ή θα το μοσχοπουλήσουν κάνουν λάθος. Το ακίνητο είναι «καταδικασμένο» να παραμείνει λαϊκή πλαζ, η οποία θα είναι προσιτή σε τιμές για τον κόσμο που την επισκέπτεται».
«Είχαν κάνει συμφωνία χωρίς προγραμματική σύμβαση!»
Τέλος, ο Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε: «Το τελευταίο που θέλω να σημειώσω είναι πως εγώ πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, δηλαδή πριν αναλάβω Δήμαρχος επισκέφθηκα την ΕΤΑΔ για το κάμπινγκ όταν μάλιστα δεν είχε αλλάξει ακόμα η Διεύθυνση της εταιρίας. Τι ανακάλυψα τότε; Μία πρόταση που είχε δώσει η πρώην δημοτική αρχή, με τον φάκελο να είναι εμφανώς φτιαγμένος από ιδιώτη. Ήταν η πρόταση για master plan αξιοποίησης του κάμπινγκ. Και με έκπληξη είδα πως η πρόταση περιελάμβανε δημιουργία μπανγκαλόου, κτλ. Δηλαδή, οι άνθρωποι δεν είχαν καταλάβει τι ισχύει από το Π.Δ. του 2008. Εξού και οι τότε δηλώσεις της κας Σαλτάρη πως το master plan του Δήμου δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια για να προχωρήσει η ΕΤΑΔ σε παραχώρηση. Και η κα Σαλτάρη είχε τότε εν μέρει δίκιο γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν κάποια ακίνητα από την ΕΤΑΔ προς Δήμους, όπως π.χ. στο Κερατσίνι. Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν έχει παραχωρήσει τίποτα, καθώς είναι κάθετα αντίθετα σε αυτό, χώρια που η ΕΤΑΔ ετέθη υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Γι’ αυτό και ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ μου μετέφεραν πως είπε πως πρέπει να εκθέσει και προς το ΤΑΙΠΕΔ τις προτάσεις του Δήμου.
Έρχονται λοιπόν τώρα αυτοί που επί 5 χρόνια βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη και λένε δεν πρόλαβε ο Δήμαρχος, ενώ εγώ πήγα πριν αναλάβω και βρήκα αυτούς τους «παπάδες» που είχαν καταθέσει αυτοί.
Δεύτερο θέμα των «κοιμώμενων της περασμένης πενταετίας»: είχαν πάρει για έναν χρόνο το ακίνητο, όπως μου το έδιναν και εμένα κάθε χρόνο μέχρι το 2014, και είχαν κάνεις συμφωνία 62.000 ευρώ. Η συμφωνία όμως δεν είχε προγραμματική σύμβαση! Και όταν μου είπαν να στο δώσουμε για ένα χρόνο μου ζήτησαν να πληρώσουμε τα 62.000 ευρώ που χρωστάμε. Αμέσως τους είπα! Πάω να πληρώσει και μου λέει η Οικονομική Υπηρεσία πως δεν υπάρχει σύμβαση! Γι αυτό και πήραμε αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου για να αναγνωρίσουμε το χρέος και να πληρώσουμε. Έφτασε όμως Αύγουστος μήνας και δεν μας το έδωσαν».
Μ. Δημητρόπουλος