Δ. Παπαστεργίου στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ: «Τώρα είναι η ώρα για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»

0
789
????????????????????????????????????

«Ελπίζουμε και θέλουμε το Συνέδριο μας να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ξεκινήματος για την Πατρίδα μας και την Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προχωρήσουμε στις τολμηρές αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια και θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους πολίτες. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, σε μια κοινωνία που θα δημιουργεί αξία και θα υπηρετεί αξίες. Γι΄ αυτό η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά, βγαίνει μπροστά”.

Με αυτό το μήνυμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου άνοιξε τις τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε μια δια ζώσης διαδικασία και τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Αυτοδιοίκηση πέτυχε πολλά τα προηγούμενα χρόνια.

«Υπάρχουν στιγμές που δυσκολευόμαστε, που νοιώθουμε μόνοι, εμείς και τα προβλήματά μας, που διαπιστώνουμε πως πάμε αργά ενώ τα προβλήματα είναι εκεί έξω, στις πόλεις και τα χωριά μας και περιμένουν λύσεις σήμερα, τώρα, χθες, που νοιώθουμε πως “τρώμε ξύλο”». Με την παραπάνω χαρακτηριστική φράση περιέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που φρενάρουν την ομαλή λειτουργία των δήμων και κατ’ επέκταση και την εκπλήρωση των αυξανόμενων απαιτήσεων των πολιτών και χρήζουν άμεσων λύσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά:

Για την κινητικότητα: «Βλέπουμε να φεύγει κόσμος από τους δήμους και εμείς παρακολουθούμε χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης. Η λύση; Η σύμφωνη γνώμη των Δήμων ή τουλάχιστον μετακίνηση μόνον από Δήμους σε Δήμους. Αλλιώς δεν θα μείνει κανείς».

Για νέες προσλήψεις: «Δεν βλέπουμε νέες προσλήψεις. Θα μείνουμε μόνοι μας στα Δημαρχία, χωρίς νέο αίμα, με υπαλλήλους χωρίς δεξιότητες και δυνατότητα να ακολουθήσουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών μας, αφού η τελευταία φορά που μπήκε σημαντικός αριθμός προσωπικού, ήταν με το διάταγμα Παυλόπουλου το 2004».

Για τη Δημοτική Αστυνομία: «Δεν βλέπουμε Δημοτική Αστυνομία ακόμη και μεγάλους δήμους…Δεν διοικούνται οι δήμοι και δεν μπαίνει σειρά μόνον από την Ελληνική Αστυνομία. Προσπαθείς να βάλεις σειρά και τάξη στην πόλη σου και δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά. Είναι τελείως ξεκάθαρο, όσο και αναγκαίο αλλά και αυτονόητο αυτό…».

Για τα οικονομικά: Το κράτος μάς ζητά να τηρήσουμε τη νομοθεσία όπως πχ. για τα αποθεματικά μας. Αλήθεια το κράτος θα τηρήσει τη νομοθεσία για τα χρήματα που συστηματικά πλέον δεν μας αποδίδονται; Και στους δήμους και στην ΚΕΔΕ. Πλέον ο λογαριασμός έχει χτυπήσει ταβάνι. Πάνω από 12 δις οφείλονται στους Δήμους και 53 εκατομμύρια σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Και αντί να πάρουμε, δίνουμε κιόλας. Περίπου 20 εκ. δίνουμε φέτος για τις σχολικές καθαρίστριες. Δεν είναι τόσο το ποσό αλλά γιατί να τα δώσουμε; Είναι δική μας υποχρέωση; Όχι, απλώς το κράτος διαχρονικά ξέρει πως τελικά δεν θα θελήσουμε να εκτεθούμε στους δημότες μας.

Για το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπήρξαν καθυστερήσεις στη μετάβαση από τον «Φιλόδημο» στον «Τρίτση». Παράλληλα, τα κενά στον αρχικό σχεδιασμό και τα πλαφόν που τέθηκαν και αδικούν κατάφορα τους δήμους της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα στην υλοποίησή του. Θετικό, και πρέπει να το επισημάνουμε, το ότι για πρώτη φορά οι δήμοι συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης, κάτι που θεωρώ πως βοηθά. Και κρατάμε τη δέσμευση του κ. Πέτσα για ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 1 δις ευρώ. Όμως οι ανάγκες των δήμων φάνηκε πως είναι τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ο «Τρίτσης» μπορεί να σηκώσει, συνεπώς πρέπει άμεσα, σήμερα, να ξεκαθαρίσουμε τί μένει στον «Τρίτση», τί μπορεί να πάει στο ΕΣΠΑ και τί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης: Ακόμη επικρατεί μία ασάφεια σε σχέση με τον ρόλο των Δήμων, πλην των Ψηφιακών και των έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα οποία έχουμε μία πρώτη εικόνα. Θα ήταν καταστροφικό πάντως να μείνει εκτός σχεδιασμού και υλοποίησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης το υπουργείο Εσωτερικών, και μέσω αυτού και οι δήμοι της χώρας.

 Τεχνική βοήθεια στους μικρούς δήμους: Καταστροφική ήταν για τους μικρούς κυρίως δήμους, η έλλειψη τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση των μελετών τους. Τεχνική βοήθεια ακούγαμε και τεχνική βοήθεια δεν βλέπαμε. Και μπορεί πλέον όντως οι 20 πρώτοι μηχανικοί να έπιασαν δουλειά στην ΕΕΤΑΑ, όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί έτσι. Επαναλαμβάνω. Έχουμε τρία προγράμματα, που και τα τρία πληρώνουν τεχνική βοήθεια. Αντί να αντλούμε χρήματα από τους ΚΑΠ όπως έγινε πρόσφατα, να συνενώσουμε πόρους και δυνάμεις και να φτιάξουμε ισχυρές μονάδες τεχνικής βοήθειας σε επίπεδο νομών.

Για το νέο ΕΣΠΑ: Το προηγούμενο ΕΣΠΑ έτρεξε με τους δήμους θεατές και είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Την ώρα που η Ευρώπη φωνάζει πως πάσχουμε σε σχεδιασμό και δεν ακούμε την κοινωνία, δεν συζητάμε, εμείς τίποτε δεν αντιλαμβανόμαστε. Ένα νέο ΕΣΠΑ δομείται, οι περιφέρειας καλούνται αυτές τις ημέρες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα ΠΕΠ και σε ελάχιστες περιπτώσεις ζητήθηκε η άποψη των Δήμων. Δεν είναι θέμα των Περιφερειών, αλλά του υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπει επιτέλους να βάλει τους δήμους τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, ειδικά στον Στόχο Πολιτικής 5. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε τις προσκλήσεις από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο.

Για τις ΔΕΥΑ: Το ενεργειακό κόστος από τη διαχρονική απροθυμία της ΔΕΗ να τις εντάξει στα βιομηχανικά τιμολόγια αλλά και η επερχόμενη βαρυχειμωνιά στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, μας κάνουν να ανησυχούμε. Παράλληλα η έλλειψη προσωπικού και η μη προώθηση 800 περίπου νέων θέσεων ενώ οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργούν την εντύπωση πως μάλλον δεν γίνεται αντιληπτή η αξία αλλά και το έργο των ΔΕΥΑ. Για την καταστατική θέση αιρετών: Κουραστήκαμε να είμαστε οι «αυτοφωράκηδες» του ελληνικού Δημοσίου.

Για τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ: Δεν μπορεί ένας αστικός δήμος 20.000 κατοίκων να παίρνει τους ίδιους ΚΑΠ με έναν επαρχιακό, τουριστικό, νησιωτικό ή ορεινό δήμο 20.000 κατοίκων. Αν συμφωνούμε σε αυτό, παρότι αντιλαμβάνομαι τα αντεπιχειρήματα, πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε έναν νέο τρόπο κατανομής. Αν συμφωνήσουμε μεταξύ μας επί της αρχής ότι στην εξίσωση πρέπει να μπουν κριτήρια έκτασης, ορεινότητας, νησιωτικότητας, τουρισμού κλπ, το πώς και πότε θα το διορθώσουμε, μπορούμε να το βρούμε.