Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομήμαθητών/τριών και των τριών τάξεων του 4ου Γυμνασίου Πύργου στο Μεσολόγγι. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου, όπου οι μαθητές/τριεςείχαν τη δυνατότητα να μάθουν για οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στη γη έως σήμερα, τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, το περιβάλλον καθώς επίσης και να γνωρίσουν τα είδη και την ποικιλία των αλατιών. Θαύμασαν επίσης έργα καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι και πληροφορήθηκαν για όλη τη διαδικασία παραγωγής του αλατιού.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε ιστορικό κτήριο με νεοκλασικά χαρακτηριστικά στο κέντρο της πόλης. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν ανά ομάδες στη μόνιμη έκθεσή του, όπου παρουσιάζονται αντικείμενα που καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από τους προϊστορικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους και προέρχονται από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Μεσολάβησε ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και φαγητό και ακολούθως επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και αντίγραφα έργων ζωγραφικής του Άγγλου Φιλέλληνα και ποιητή Λόρδου Βύρωνα. Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από τον πίνακες: «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Η αυτοθυσία της μάνας» και από το αντίγραφο του πίνακα «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» καθώς επίσης και από γκραβούρες, χάρτες, νομίσματα, μετάλλια και παραδοσιακές ενδυμασίες που υπάρχουν στον χώρο.
Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων, ο οποίος αποτελεί ένα μνημειακό σύνολο από γλυπτά που ανεγέρθηκαν προς τιμήν όσων αγωνίστηκαν και πέθαναν στο Μεσολόγγι, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή πέτυχε απόλυτα τους στόχους της, καθώς οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Μέσα από την επίσκεψη στους προαναφερθέντες χώρους καλλιεργήθηκε η ιστορική συνείδηση, ενισχύθηκε το ενδιαφέρον για τις τέχνες και δόθηκε η δυνατότητα βιωματικής μάθησης σε ένα πλούσιο πολιτισμικό περιβάλλον.
Συνοδοί τους ήταν οι εκπαιδευτικοί: Μαυρομάτης Κωνσταντίνος ΠΕ02, Βλάσση Δήμητρα ΠΕ02, Φουντά Χαρίκλεια ΠΕ02.50, Αλέρτα Μαρία ΠΕ02, Λαγογιάννη Ελένη ΠΕ03, Τριχιά Μαρία ΠΕ04.04, Δακουρά Άννα Γεωργία ΠΕ05, Γκέκας Ιωάννης ΠΕ11, Παπαευθυμίου Βασιλική ΠΕ79.01, Λιατσή Διονυσία ΠΕ86 και Γιαννακοπούλου Ιωάννα ΠΕ25.


