3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ-Η μάχη της καθημερινότητας σε μια κοινωνία που αδιαφορεί

0
329

Είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας…  εκείνοι που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πολλές περισσότερες δυσκολίες και εμπόδια σε σχέση με όλους εμάς. Είναι εκείνοι οι οποίοι αγωνίζονται για μία θέση στην δημόσια εκπαίδευση, μία θέση εργασίας, μία θέση στην κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου τους… Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που δίνουν «μάχη» για να μπορέσουν να απολαύσουν ακόμα και τις μικρές χαρές της ζωής, όπως μία βόλτα στην πόλη, ένα μπάνιο στην θάλασσα, μία βόλτα με φίλους για ένα καφέ ή να δουν μία ταινία ή ακόμα και στο να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα της περιοχής τους. Η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και είναι απλά η αφορμή για να κοιτάξουμε γύρω μας και για να αντιληφθούμε ότι μπορεί να είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ίσιοι.

Σύμφωνα με την unisef  93 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν με αναπηρίες. Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά με αναπηρία έχουν φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον τους. Απαιτούν ποιοτική εκπαίδευση για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους. Ωστόσο, τα παιδιά με αναπηρία συχνά αμελούνται κατά τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής, με συνέπεια να περιορίζεται η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση καθώς και η ικανότητά τους να συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Την  ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία με τίτλο «Δικαίωμα στην Εργασία», στη χώρα μας μόλις το 32,7% των ΑΜΕΑ, έχει καταφέρει να εργάζεται(!).

Μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι με αναπηρία καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές περισσότερες δυσκολίες αλλά και προβλήματα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος μίλησε στην «Πρώτη» για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σημειώνονται ότι δεν θα πρέπει να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας στα άτομα με αναπηρία μόνο κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά 365 ημέρες τον χρόνο. ««Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των ατόμων με αναπηρία, στη μόρφωση, στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία στοχεύει στην καλλιέργεια του σεβασμού και την καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών. Κάθε άτομο με πνευματική ή σωματική αναπηρία έχει δικαίωμα στήριξης προκειμένου να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Δυστυχώς όμως, τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη και σήμερα, σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα να βιώνουν πολλές φορές την περιθωριοποίηση, τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να είναι κοινά σε όλους. Εδώ και χρόνια τα μέλη του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας δίνουν την μάχη προκειμένου να αρθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικά χρόνια, οι άνθρωποι με αναπηρία ήταν σχεδόν αόρατοι σε ολόκληρη την Ηλεία. Δεν υπήρχαν προσβάσεις σε δρόμους ,καταστήματα, υπηρεσίες δεν υπήρχαν προσβάσιμες παραλίες, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή γενικότερα, ενώ ακόμα και ζητήματα που είχαν να κάνουν με την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή την διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας φάνταζαν σχεδόν αδύνατα. Όλα αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε διεκδικώντας την ισότητα καθώς όπως όλοι οι άνθρωποι έχουμε ίδιες υποχρεώσεις   αλλά και δικαιώματα. Είναι σημαντικό να γίνει μέρος της παιδείας μας ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο. Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και ενεργών πολιτών. Η 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία… Μία μέρα όμως δεν αρκεί. Οφείλουμε όλοι να δείχνουμε την ευαισθησία μας 365 μέρες τον χρόνο».

Άννα Αγγελίδου