Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια
** Αφορά περιοχές των ΔΕ Γαστούνης και Τραγανού
*** 6 με 10 Σεπτεμβρίου η υποβολή σχολίων
Τα τρία εναλλακτικά σενάρια της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Πηνειού παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκης Γαστούνης. Η μελέτη, που αφορά περιοχές της ΔΕ Τραγανού -Αγία Μαύρα, Σίμιζα, Μαρκόπουλο, Όλγα και Τραγανό- καθώς και τμήμα της ΔΕ Γαστούνης -Κόροιβο, Λευκοχώρι και Ρουπάκι-, αναρτήθηκε ήδη στο διαδίκτυο για την υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων.
Βασικός στόχος του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) είναι η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος του ιδιαίτερου «αγροτικού χαρακτήρα» της περιοχής μελέτης, αξιοποιώντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, τις διαφαινόμενες νέες τάσεις ενδογενούς ανάπτυξης που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή του παράκτιου μετώπου της ΠΕ Ηλείας.
Διαμορφώνονται και διατυπώνονται 3 εναλλακτικά σενάρια για την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη της περιοχής, τα οποία δομούνται λαμβάνοντας υπόψη:
- Τις διαφορετικές κατηγορίες επιμέρους χωρικών ενοτήτων με βάση το πολεοδομικό καθεστώς τους ή το καθεστώς προστασίας τους
- Τις προβλέψεις του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Τραγανού
- Τις κατευθύνσεις των υπερκείμενων επιπέδων σχεδιασμού
- Τα νέα πολεοδομικά πρότυπα
- Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων
1ο Σενάριο
Ø Είναι το μηδενικό σενάριο στο οποίο η κατάσταση παραμένει ως έχει, δηλαδή ισχύουν το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Τραγανού (1992) και τα θεσμοθετημένα όρια των οικισμών, ενώ το εξωοικιστικό τμήμα παραμένει χωρίς καμία ρύθμιση.
2ο Σενάριο
Ø Είναι το σενάριο στο οποίο αναοριοθετούνται μετά από αξιολόγηση οι ήδη οριοθετημένοι οικισμοί, με βάση το σχέδιο του νέου ΠΔ. Στον οικισμό Τραγανό ισχύει το θεσμοθετημένο ΓΠΣ και η μη θεσμοθετημένη Πολεοδομική Μελέτη (2008) προωθείται για έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα, παράλληλα με την μελέτη του ΤΠΣ που εγκρίνεται με διαφορετικό Προεδρικό Διάταγμα. Στην περίπτωση αυτή μετά την έγκριση της ΠΜ πρέπει να προκηρυχθεί, να εκπονηθεί και να εγκριθεί η Πράξη Εφαρμογής.
3ο Σενάριο
Ø Είναι το σενάριο στο οποίο αναοριοθετούνται μετά από αξιολόγηση οι ήδη οριοθετημένοι οικισμοί, με παράλληλη οριοθέτηση και των τμημάτων τους προ του ‘23, με βάση το σχέδιο του νέου ΠΔ. Στον οικισμό Τραγανό αξιολογείται και αναθεωρείται το εγκεκριμένο ΓΠΣ (αναδιοργάνωση γειτονιών, οριοθέτηση προ του ‘23 τμήματος, όρων δόμησης, χρήσεων γης, κ.α.), ενώ προωθείται η παράλληλη εκπόνηση μελέτης Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (Πολεοδομική Μελέτη και Πράξη Εφαρμογής). Σε αυτό το σενάριο σχεδιάζονται ειδικές διαδρομές για κίνηση πεζών και ποδηλάτων που συνδέουν τους οικισμούς με το δίκτυο περιπατητικών διαδρομών κατά μήκος του Πηνειού και άλλων αξιόλογων περιοχών.
Ø Στο 2ο και 3ο σενάριο γίνονται ρυθμίσεις για: - την προστασία των ευαίσθητων περιοχών (δάση, αρχαιολογικοί χώροι, φυσικό περιβάλλον κ.α.)
- την προστασία και ανάδειξη των περιοχών της αγροτικής γης για γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, με βάση τις κατευθύνσεις των υπερκείμενων επιπέδων σχεδιασμού. Επίσης προτείνονται όροι για την ανάπτυξη αγροτουριστικών δραστηριοτήτων και μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
- την συμπλήρωση και αναβάθμιση των υποδομών (μεταφορικών, περιβαλλοντικών, κοινωφελών και κοινοχρήστων)
- την διασφάλιση χώρων συγκέντρωσης κοινού (χώροι καταφυγής) και διαδρομών διαφυγής σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών (πυρκαγιά, πλημμυρικά φαινόμενα)
- την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε συνεργασία και συντονισμό με το υπό εκπόνηση ΕΠΣ Ηλείας
Σημειώνεται ότι το υλικό της παρουσίασης έχει αναρτηθεί στην Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ) του ΥΠΕΝ για τα Πολεοδομικά Σχέδια του Προγράμματος Κων/νος Δοξιάδης (https://polsxedia.ypen.gov.gr/). Από τις 6 Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει η διαδικτυακή υποβολή σχολίων / παρατηρήσεων για το προτεινόμενο σενάριο στην ΠΛαΣ, η οποία και θα διαρκέσει 5 ημερολογιακές ημέρες. Τα σχόλια / παρατηρήσεις που υποβάλλονται δεν απαντώνται αλλά λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται από τους μελετητές.
Προαπαιτούμενο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων
Την ελπίδα ότι τόσο το Τοπικό όσο και το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο δύνανται να αναδιαμορφώσουν την περιοχή και να δημιουργήσουν συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης εξέφρασε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός. «Ευελπιστούμε να δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις για την οριστική επίλυση χρόνιων χωροταξικών προβλημάτων, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του δήμου μας».
Την ελπίδα ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δύναται να αναδιαμορφώσει την περιοχή και να δημιουργήσει συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης εξέφρασε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης.
Βασικός στόχος του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος του ιδιαίτερου «αγροτικού χαρακτήρα» της περιοχής μελέτης.
Το υλικό της παρουσίασης έχει αναρτηθεί στην Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ) του ΥΠΕΝ για τα Πολεοδομικά Σχέδια του Προγράμματος Κων/νος Δοξιάδης.