Βραδιά αστροπαρατήρησης και ουρανογραφίας στο 12ο Φεστιβάλ Δήμου Πηνειού
Ένα μοναδικό ταξίδι στα υπέρλαμπρα μονοπάτια του σύμπαντος επεφύλασσε το 12ο Φεστιβάλ Δήμου Πηνειού στο κοινό που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ανοικτό Θέατρο Καβασίλων «Χρήστος Μάλλιαρης». Με σύμμαχο τον ανέφελο καλοκαιρινό ουρανό, η Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας «Βέγας» παρουσίασε μία μοναδική εκδήλωση που παρέσυρε μικρούς και μεγάλους στη μαγεία του φωτεινού διαστήματος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της πολυδιάστατης δράσης της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας «Βέγας»· ο πρώτος ερασιτεχνικός αστρονομικός σύλλογος του νομού παρότι ιδρύθηκε μόλις το 2022 έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικό έργο και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση και εκλαΐκευση των αστρονομικών γνώσεων, στην πρακτική εφαρμογή αυτών με παρατηρήσεις, μελέτες, πειράματα κ.α., στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας του διαστημικού χώρου και στην εν γένει προαγωγή της επιστήμης της Αστρονομίας/Αστροφυσικής και των επιστημών γενικότερα. Σημειώνεται μάλιστα ότι από το 2023 ο Βέγας έχει θέσει σε λειτουργία τον δικό του Σταθμό Καταγραφής Μετεώρων.
Αμέσως μετά τη σύντομη εισαγωγή, ο φυσικός κ. Αριστείδης Ραμαντάς ταξίδεψε νοερά το κοινό του Ανοικτού Θεάτρου Καβασίλων στην αστρική γειτονιά της γης. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος της εταιρείας Βέγας, παρουσίασε το ηλιακό πλανητικό σύστημα ενώ τα βλέμματα των θεατών μαγνήτισαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που προβάλλονταν με τη χρήση βιντεοπροβολέα στο κέντρο της σκηνής. Η παρουσίαση ήταν διαδραστική με τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά με ερωτήσεις, ενώ συχνά η προσοχή στρεφόταν κατευθείαν στον νυχτερινό ουρανό είτε στο σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι είτε στους λαμπερούς καλοκαιρινούς αστερισμούς.
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν φυσικά η αστροπαρατήρηση· με σύμμαχο τον ανέφελο Ηλειακό ουρανό τα τηλεσκόπια που είχαν στηθεί από νωρίς περιμετρικά του θεάτρου, υποδέχθηκαν τα ανυπόμονα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Η σελήνη με τους εντυπωσιακούς κρατήρες της, ο Κρόνος και οι εκπληκτικοί του δακτύλιοι, ο γίγαντας Δίας, τα νεφελώματα αλλά και τα διπλά αστρικά συστήματα προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης για το μεγαλείο του σύμπαντος και «παρέσυραν» τους θεατές στη μαγεία του έναστρου ουρανού.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της εκδήλωσης, η είσοδος για την οποία ήταν δωρεάν για το κοινό, ήταν ο πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας «Βέγας» κ. Βαγγέλης Πασπαλιάρης και τα μέλη κ.κ. Αριστείδης Ραμαντάς, Νίκος Πατρίκιος, Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος και Μαρία Φλεβοτόμου.
Η αστροπαρατήρηση προκάλεσε ρίγη συγκίνησης για το μεγαλείο του σύμπαντος και «παρέσυρε» τους θεατές στη μαγεία του έναστρου ουρανού.
Στην είσοδο του Ανοικτού Θεάτρου Καβασίλων λειτούργησε μικρή έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από το διάστημα.
Ο φυσικός και ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Αριστείδης Ραμαντάς ταξίδεψε νοερά το κοινό του Ανοικτού Θεάτρου Καβασίλων στην αστρική γειτονιά της γης.
Η παρουσίαση ήταν διαδραστική με μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά με ερωτήσεις και απορίες.
Με σύμμαχο τον ανέφελο Ηλειακό ουρανό τα τηλεσκόπια που είχαν στηθεί από νωρίς περιμετρικά του θεάτρου, υποδέχθηκαν τα ανυπόμονα βλέμματα μικρών και μεγάλων.