Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα50 χρόνια Phantom F-4 στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

50 χρόνια Phantom F-4 στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

PhantomPhriday

Μπορεί η μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων υπηρεσίας των Phantom F-4 να αναβλήθηκε, ωστόσο σήμερα στήθηκε μία μεγάλη γιορτή για το εμβληματικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας.

Η εκδήλωση  «PhantomPhriday», στις εγκαταστάσεις της 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού «ΑΡΗΣ», της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, «έκλεψε» σήμερα τις εντυπώσεις.

Ο θρύλος της ΠΑ

Ήταν το μακρινό 1996 όταν η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) αποφάσιζε να αποσύρει το μαχητικό Phantom F-4 από τους κόλπους της και να δώσει μεγαλύτερο χώρο στα F-16, τα F-15 και τα F-18. Χαρακτηριστικό τους είναι οι θορυβώδεις κινητήρες και η κάπνα που αφήνουν (εξού και το παρατσούκλι καρβουνιάρης) ενώ καταπίνουν τα γαλόνια του αεροπορικού καυσίμου αχόρταγα.

Το πρώτο Phantom F-4 προσγειώθηκε στην Ελλάδα το 1974 κι επί δεκαετίες παρέμεινε το σταθερό όπλο επιβουλής της εθνικής μας κυριαρχίας. Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα PeaceIcarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής, με 33 από αυτά να παραμένουν έως σήμερα εν υπηρεσία.

Τα πρώτα έξι F-4E Phantom προσγειώθηκαν στην 117 ΠΜ την Παρασκευή 5 Απριλίου 1974. Το πρώτο που προσγειώθηκε ήταν αυτό με αύξοντα αριθμό της USAF 72-01500. Το 1977 η ΠΑ παράγγειλε επιπλέον 18 αεροσκάφη F-4E και 6 αναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E αναβαθμίζοντας την ποιότητα καθώς και τον στόλο των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών που διέθετε μέχρι τότε.

Το 1990 στο πλαίσιο μείωσης των αμυντικών δαπανών, η USAF προχώρησε σε μείωση του στόλου των αεροσκαφών της και έτσι παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, 28 αεροσκάφη F-4E της εθνοφρουράς της Ιντιάνα με την ονομασία SoutheasternRegionalAgreement (SRA). Tα αεροσκάφη αυτά είχαν αναβαθμιστεί πρόσφατα και διέθεταν το προηγμένο σύστημα βομβαρδισμού και ναυτιλίας Navigation&WeaponsDeliverySystem (NWDS) καθιστώντας τα σχεδόν εφάμιλλα, σε δυνατότητες προσβολής επίγειων στόχων, με αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Τα αεροσκάφη αυτά εντάχθηκαν στην 338 Μοίρα.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν την 338 Μοίρα «ΑΡΗΣ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ