Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλεία «Κραυγή αγωνίας για τη θάλασσα…»

 «Κραυγή αγωνίας για τη θάλασσα…»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

Παγκόσμια ημέρα των ωκεανών με την παιδική λέσχη ανάγνωσης της δημόσιας ιστορικής βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», στο πλαίσιο καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και ευαισθητοποίησης σε οικολογικά ζητήματα, προσέγγιζε με ιδιαίτερη ευαισθησία το πρόβλημα της διατάραξης του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ποικίλες δημιουργικές δράσεις και με αφορμή τα λόγια του Ιούλιου Βερν: «Η θάλασσα είναι το παν… Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μια απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές».

Τα βιβλία σε  πρώτο πλάνο: «Η φωτούλα αγαπούσε τα πλαστικά» του Νίκου Ανδρικόπουλου, «Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας» του Yuval Zommer, «Το ποτάμι. Ένα επικό ταξίδι προς τη θάλασσα» της Hanako Clulow, «Ο κηπουρός της φύσης» της Φίλιας Δενδρινού  και «Ωκεανός» της Helene Druvert .

Τα παιδιά σε δεύτερο πλάνo:Διάβασαν, προβληματίστηκαν, συνδύασαν, εμπνεύστηκαν, έμαθαν, ευαισθητοποιήθηκαν, εκφράστηκαν δημιουργικά.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την ΑειφορίαΚ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων σε πρώτο πλάνο: Σάββατο 1η Ιουνίου 2024. Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί-υπεύθυνοι της λέσχης βρέθηκαν στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και παρακολούθησαν τοεκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα δώρα της Θάλασσας».Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών, η έρευνα στην  παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακούκόλπου και συγκεκριμένα, στην περιοχή Καϊάφα και οι δραστηριότητες εικαστικής έκφρασης ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώθηκε στις αμμοθίνες, το θαλάσσιο κρινάκι και τη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα εστίασε στις αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην αξία της προστασίας της βιοποικιλότητας  και στην αγάπη και φροντίδα των ακτών.

Το τελικό αποτέλεσμα: Τα παιδιά σε πρώτο πλάνο, γίνονται ενεργοί πολίτες:Δημιουργούν τις δικές τους αφίσες με μηνύματα για τη  προστασία της θαλάσσιας χελώνας:«Μην πατάτε τα αβγάμου, είναι μέσα τα παιδιά μου», «S.O.S. η καρέτα φωνάζει για το περιβάλλον που αλλάζει…».Τα κρινάκια φωνάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν:«Μην μας κόβετε..». Η  θάλασσα που σύμφωνα με τον Ίψεν«έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση», ελπίζουμε ότι θα κάνει το θαύμα της.

Ευχαριστούμε θερμά τον Υπεύθυνο του Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων κ. Πέτρο Γαβρά και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, την κ. Αγγελική Τσούρα και την κ. Μαρία Σχοινά για την εξαιρετική συνεργασία και τον χρόνο που αφιέρωσαν,εξασφαλίζοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο κλίμα, σχεδιάζοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και υπηρετώντας πιστά τις αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

Δρ Σταματία Κοτρέτσου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ