Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2024

της Αγγελικής Τσάκωνα – Δασολόγος / Διευθύντρια Δασών

Η Παγκόσμιαημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1973 με σκοπό   την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Η φετινηπαγκόσμιαημέρα περιβάλλοντος για το 2024 επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του εδάφους , την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Με τον όρο ερημοποίηση χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση της γήςόπου μια ξηρή περιοχή γίνεται όλο και ξηρότερη ,συνήθως χάνοντας νερό ,βλάστησή και άγρια ζωή.Η ερημοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα μια περιοχή καλυπτόμενη από άμμο.Η ερημοποίηση σημαίνει μια περιοχή η οποία έχει λίγο νερό και το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά συστατικά του και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.

Η ερημοποίηση προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων  και των  εδαφών εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου έτσι παρατηρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται ολο και πιο συχνά ενώ άλλες περιοχές να δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών και να γίνεται πιο δύσκολη η κατάσβεσητους.

Αντιμέτωπη με την ερημοποίηση θα βρίσκονται όλο και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου μεταξύ και αυτών και η χώρα μας όπου όλοι ζούμε μια ήπια προς τον παρόν ξηρασία λογω της αυξανόμενης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Θα πρέπειλοιπόνόλοι οι εμπλεκόμενοιφορείς ,κυβερνήσεις ,οργανισμοί και πολίτες να λάβουνμέτρα για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων και  την ορθολογική εκμετάλλευση αυτών καθώς και των δασών και την  ενίσχυση του προστατευτικού υδρολογικού, αισθητικού και εν γένει περιβαλλοντικού τους ρόλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ