Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΡαντεβού για τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου

Ραντεβού για τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου

Έδωσε με τους πολίτες της Ηλείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφέρθηκε σε συζητήσεις με την Ολυμπία Οδό για «επέκταση» της Πατρών-Πύργου «προς τα νότια και προς την Τσακώνα», στην ομιλία του στον Πύργο

Το 2029 η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα F-35, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ραντεβού για τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, το 2025, έδωσε με τους πολίτες της Ηλείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμε το απόγευμα από τον Πύργο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπάρχουν συζητήσεις με την παραχωρησιούχο Ολυμπία Οδό για «επέκταση προς τα νότια και προς την Τσακώνα». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του πως το 2029 η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα F-35.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τον παραχωρησιούχο και θα αντιληφθείτε τη σημασία αυτού του έργου μόνο όταν ολοκληρωθεί. Τότε θα αντιληφθούμε πόσο μεγάλη αναπτυξιακή πρόσθετη δυναμική μπορεί να δώσει στον τόπο σας ένας δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, μιας και βρίσκομαι εδώ, στην κοιτίδα του πολιτισμού, στην Ολυμπία, ότι η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, για την ανάδειξη 800 τόπων πολιτιστικής σημασίας. Ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο η ιστορία μας, δεν είναι μόνο η ταυτότητα μας, είναι και πλούτος. Και εσείς το ξέρετε καλά πόσα περισσότερα κρουαζιερόπλοια έρχονται στο Κατάκολο, πόσο μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μπορεί να έχει η Ολυμπία στην ευρύτερη περιοχή, πόσο ωφελημένοι, τελικά, είστε όλοι στην Ηλεία από αυτή τη δραστηριότητα. Η Ευρώπη έχει επίσης αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα. Και το λέω αυτό διότι είμαι σε μια περιοχή η οποία είναι «ναυαρχίδα» ποιοτικών εξαγωγικών προϊόντων: λάδι, φράουλα, ντομάτα. Πάρα πολλά. Είστε ένας ευλογημένος τόπος. Η σταφίδα θα πάει καλύτερα φέτος. Αλλά για σκεφτείτε και το αποτύπωμα της Ευρώπης στον πρωτογενή τομέα και τους αγώνες που δώσαμε εμείς, αφενός για να διαφυλάξουμε τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αφετέρου να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε να μην προσθέτουμε πρόσθετες επιβαρύνσεις στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας. Χαίρομαι γιατί η κατάσταση εδώ, στις υποδομές υγείας της Ηλείας έχει βελτιωθεί. Έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε. Όμως η υγεία, προσέξτε, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία μας, οι γιατροί μας, οι υποδομές μας, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Υγεία είναι και η δημόσια υγεία, είναι και οι προληπτικές εξετάσεις, είναι οι μαστογραφίες οι οποίες έχουν σώσει την ζωή σε 20.000 γυναίκες και ακολουθούν και άλλα προγράμματα προληπτικής ιατρικής. Το λέω σε όλες και σε όλους, όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες: αν πάρετε ένα μήνυμα, ας πούμε, για μια προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μην το αγνοήσετε. Γιατί οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές. Δεν είναι μόνο τι θα κάνουμε όταν πάμε στο νοσοκομείο. Είναι και τι θα κάνουμε πριν για να μην φτάσουμε ποτέ στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ολιστική προσέγγιση στην υγεία. Και όλες αυτές οι δράσεις χρηματοδοτούνται, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν, λοιπόν, αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια πετύχαμε όλα αυτά, σκεφτείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε την επόμενη πενταετία. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιους θα στείλουμε στην Ευρώπη και στην Ευρωβουλή και πόσο ισχυρή θα είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την επίσκεψή του στον Πύργο από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής και στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Παρόντες ήταν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος κ.α.

Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με το Δημάρχου Πύργου έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Η συζήτηση ξεκίνησε από πλευράς πρωθυπουργού με αναφορά στην πορεία του νέου αυτοκινητόδρομου, αλλά και στις μεγάλες νίκες του ελληνικού συλλογικού αθλητισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Ο Δήμαρχος κ. Καννής του έθεσε τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τα οποία επιγραμματικά συνοψίζονται στα εξής:

-Στη δημιουργία εκ νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος στον Πύργο, το οποίο  καταργήθηκε άδικα. Πλέον είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα Νομού, που στερείται δομής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

-Στην Επέκταση του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου έως και την Τσακώνα και σύνδεσή του  με την Αρχ. Ολυμπία προκειμένου να δικαιώνει και την   επωνυμία του  ως «Ολυμπίας Οδού».

-Στη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου, το οποίο λόγω υποστελέχωσης λειτουργεί σε οριακά επίπεδα  με την παθολογική να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

-Στην ενίσχυση των υποδομών του Λιμένα Κατακόλου με την ολοκλήρωση των έργων της χερσαίας ζώνης, ώστε να αποκτήσει Terminal  και κτίριο Schengen και στην έναρξη εκπόνησης μελετών για νέα δίδυμη προβλήτα.

-Στην οριστική επίλυση του προβλήματος των παραλιακών αυθαιρέτων κτισμάτων  με την δυνατότητα πολεοδόμησής τους μετά την πρόσφατη έγκριση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ.

Μάλιστα, ο Στάθης Καννής παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό.  Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Δήμαρχος Πύργου δώρισε στον κ. Μητσοτάκη φωτογραφίες από την επίσκεψη του πατέρα του  στον Πύργο της Ηλείας την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Επίσης του προσέφερε τοπικά κρασιά και το έμβλημα του Δήμου ως αναμνηστικά δώρα για την επίσκεψή του στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.                                                                                               

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε στα καφέ της πόλης όπου είχε συζητήσεις με τους πολίτες και η επίσκεψη έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου.

Στο εργοτάξιο της Πατρών-Πύργου

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο της νέας Πατρών-Πύργου στα Βραχνέικα Αχαΐας.  «Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη φορά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε από τους Υφυπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο και Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΑΒΑΞ Κωνσταντίνο Μιτζάλη για την πορεία υλοποίησης των έργων, στα οποία απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Τα έργα, προϋπολογισμού 295 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από έναν συνδυασμό ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, ιδιωτικών κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού, προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος και ο νέος αυτοκινητόδρομος, συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2025.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης, κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά έργα και έργα ενίσχυσης γεφυρών και διαβάσεων. Επιπλέον, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στην υφιστάμενη οδό Πατρών-Πύργου, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου οδικού άξονα.

Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και τη σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ