Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΡύθμιση 20 ετών για τα χρέη των Δήμων προς τη ΔΕΗ

Ρύθμιση 20 ετών για τα χρέη των Δήμων προς τη ΔΕΗ

Η πρόταση Σκυλακάκη στους Δημάρχους της Ηλείας

Έρχεται νομοσχέδιο για την συνολική διαχείριση της ύδρευσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο

Σε ότι αφορά τις οφειλές των δημοτών προς Δήμους ή ΔΕΥΑ για την ύδρευση, προτείνεται η ρύθμιση 120 δόσεων

Μ. Δημητρόπουλος – Α. Αγγελίδου

Συγκεκριμένες προτάσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη προς τους Δήμους της Ηλείας «έβγαλε» η χθεσινή σύσκεψη με τους επτά Δημάρχους του Νομού, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου. Μία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Νικολακόπουλου και είχε ως βασικό θέμα τα συσσωρευμένα χρέη των Δήμων και των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ. 

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε στην σύσκεψη πως τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την συνολική διαχείριση της ύδρευσης στη χώρα, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός Κεντρικού Οργανισμού Ύδρευσης στην Ηλεία που θα αναλάβει τις εισπράξεις των οφειλών από τους δημότες, ενώ θα έχει και δική του Τεχνική Υπηρεσία. Σε ότι αφορά τα χρέη Δήμων και ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, τα οποία για την Ηλεία υπολογίζονται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ και για τους επτά Δήμους, η πρόταση του Υπουργού ήταν η ρύθμισή τους σε άτοκες δόσεις που θα εξοφληθούν μέσα σε 20 ή 30 χρόνια από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων (ΚΑΠ). Παράλληλα, σε ότι αφορά τις οφειλές των δημοτών προς Δήμους ή ΔΕΥΑ προτείνεται η ρύθμιση 120 δόσεων.

Το πρόγραμμα πυροπροστασίας

Επίσης, στην χθεσινή σύσκεψη ο κ. Σκυλακάκης τόνισε προς τους Δημάρχους της Ηλείας πως έχει ήδη βγει πρόσκληση το πρόγραμμα πυροπροστασίας και την δημιουργία ζωνών αντιπυρικής προστασία, με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους κάλεσε να καταθέσουν άμεσα προτάσεις και τεχνικά δελτία για την εξασφάλιση κονδυλίων.

Πως αντιμετωπίζουν την πρόταση οι Δήμαρχοι

Οι Δήμαρχοι της Ηλείας άκουσαν με προσοχή της προτάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής τόνισε πως βλέπει σε γενικότερο πλαίσιο θετικό τις προτάσεις για την ρύθμιση των χρεών, ωστόσο χρειάζεται ξεκαθαρίσουν όλες οι λεπτομέρειες στο τελικό νομοσχέδιο.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε πως αντιμετωπίζει την πρόταση με σκεπτικισμό και χρειάζεται να την εξετάσει αναλυτικά. Παράλληλα, ανέφερε ως θετικό γεγονός πως θα παραμείνουν τα κατά τόπους τμήματα των Υπηρεσιών Ύδρευσης στους Δήμους για τις βλάβες και τις συνδέσεις, όπως τους εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας θεωρεί θετική την πρόταση για την ρύθμιση των χρεών, ωστόσο και αυτός στάθηκε στις λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν στο τελικό νομοσχέδιο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος τόνισε: «Μας παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια κ. Σκυλλακάκη ένα γενικό πλαίσιο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο και έχει να κάνει με τα ζητήματα της ύδρευσης και την τακτοποίηση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί. Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό και σαφώς αφού ακούσουμε θα συσκεφτούμε προκειμένου και εμείς από τη πλευρά μας να καταθέσουμε προτάσεις επί του θέματος».

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε: «Συζητήθηκαν ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση τόσο των ΔΕΥΑ όσο και των συνδέσμων που σχετίζονται με την ύδρευση. Αυτό που μένει να δούμε είναι το τι πραγματικά θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να έρθει σε διαβούλευση το φθινόπωρο». 

ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος

«Ρεαλιστική και βιώσιμη η πρόταση για έναν Οργανισμό Ύδρευσης στο Νομό»

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Δημάρχους της Ηλείας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη-βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, δήλωσε:

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε μία πολύ σοβαρή πρόταση για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Ύδρευσης στην Ηλεία, που θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες. Για εμάς το ζητούμενο είναι να έχουμε ισχυρούς και αξιόπιστους Οργανισμούς ύδρευσης, βιώσιμους που θα παράσχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες και θα εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι μία γενναία ρύθμιση για τις οφειλές των δημοτών, μέσω των 120 δόσεων, όπως και γενναία ρύθμιση για τους δήμους ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ. Μέχρι σήμερα, έχουμε διαπιστώσει ότι το μοντέλο λειτουργίας των Οργανισμών Ύδρευσης έχει πολλά προβλήματα και δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πολιτών. Όλο το σύστημα συνεπώς χρειάζεται εξυγίανση και σε αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται η πρόταση του Υπουργού, με στόχο να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους νομούς της χώρας. Πιστεύουμε ότι είναι μία ρεαλιστική πρόταση, σε σωστή βάση που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακούστηκαν οι απόψεις των Δημάρχων και πρέπει να κινηθούμε προς μία κατεύθυνση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Σε ότι αφορά το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήσαμε, το πρόγραμμα πυροπροστασίας, έχει εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση από το Υπουργείο για τη δημιουργία ζωνών αντιπυρικής προστασίας και είναι κρίσιμο να ανταποκριθούν άμεσα οι Δήμοι, υποβάλλοντας τα αιτήματά τους και τα τεχνικά δελτία, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα έργα. Είμαστε ένας νομός που έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από πυρκαγιές και θα επιδιώξουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση κονδυλίων, από τα 30 εκ. ευρώ που προορίζονται για ολόκληρη τη χώρα».

Φωτο: nikolakopoulos

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ