Home Ηλεία Επιστρέφει το Θέατρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

Επιστρέφει το Θέατρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

0

Ολοκληρώνεται σε λίγες  μέρες το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2024, με βασικό χαρακτηριστικό, πέρα από τις συναυλίες που ήδη έχουν διαρρεύσει στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, την ένταξη σημαντικών παραστάσεων που πρόκειται να παρουσιαστούν από το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, αλλά και από την παγκόσμια νεότερη δραματουργία. Ηχηρά ονόματα από το χώρο της υποκριτικής, σε σκηνοθεσία εξαιρετικών σκηνοθετών, αναμένεται να προσδώσουν το χαρακτήρα, χάρη στον οποίο το Φεστιβάλ είχε καταξιωθεί πανελληνίως.

Οι παραστάσεις που ήδη έχουν «κλεισθεί» είναι τρεις από την Αρχαία Ελληνική Δραματουργία, δύο κωμωδίες από τη νεότερη δραματουργία και δύο παιδικές παραστάσεις:

 

·         «Ικέτιδες»  του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρης. Η παράσταση ενώνει λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, μέσα από έναν εντυπωσιακό Χορό δεκαπέντε νέων γυναικών, με προεξάρχουσες στο λόγο την Λένα Παπαληγούρα και την Λουκία Μιχαλοπούλου (στους ρόλους της Υπερμνήστρας και της Αμυμώνης αντίστοιχα).Τον Χορό απαρτίζουν μέλη της γυναικείας χορωδίας Chóres, νέες ηθοποιοί- σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και χορεύτριες- ακροβάτισσες της ομάδας «Και όμως κινείται» (με κορυφαία την Χριστίνα Σουγιουλτζή). Στον ανδρικό ρόλο του Πελασγού, βασιλιά του προελληνικού πελασγικού φύλου-που πιστεύεται ότι υπήρξε μητρογραμμικό- η Λυδία Κονιόρδου. Τις δύο μορφές της πατριαρχικής εξουσίας ενσαρκώνουν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Γιάννης Τσορτέκης. Σολίστ Μαρίνα Σάττι-Κορυφαία χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή.

 

·         «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Στους Όρνιθες ο Αριστοφάνης εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς. Η σκηνοθεσία τοποθετεί το έργο σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή. Και όπως συμβαίνει σε κάθε τελετή, ένας θίασος ζωντανεύει βιωματικά τον μύθο. Οι δύο πρωταγωνιστές ζητούν, αλληγορικά, να «αδειάσουν» από κάθε άλλη ανθρώπινη ιδιότητα και να «κατοικηθούν», άλλοτε ηδονικά κι άλλοτε μανιασμένα, από τη ζωώδη ορμή των πουλιών σε μια παράσταση – συναυλία. Με σύμμαχο την εκρηκτικότητα της μουσικής και της κίνησης, ο Άρης Μπινιάρης δημιουργεί μια σύγχρονη σάτιρα παρασύροντάς μας σ’ ένα ηλεκτρισμένο «άσμα», που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης με το αριστοφανικό έργο πάντα ως πυξίδα. Παίζουν (αλφαβητικά) Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, Νίνα Φώσκολου, Γιώργος Χρυσοστόμου.

  • «Ηρακλής Μαινόμενος»  του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς

Live Μουσική Φώτης Σιώτας

Πρωταγωνιστούν:  Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Νίκος Μήλιας, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος.

Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία  και στην απόγνωση. Ο “Ηρακλής μαινόμενος”, έργο συγκλονιστικό, από τα λιγότερο παιγμένα – αλλά ακριβώς για  αυτό το λόγο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  • «Διάλεξε τον Θάνατό σου Αγάπη μου» του Ρομπέρ Τομά, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου.  Μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές, με απανωτά sold out και θερμή ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, το νουάρ αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με την Κάτια Δανδουλάκη και έναν θίασο εξαιρετικών πρωταγωνιστών: την Κοραλία Καράντη, την Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, τον Πάνο Σταθακόπουλο και τον Γιώργο Γεροντιδάκη. Το έργο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Ρ. Τομά, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Η υπόθεση: η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πωλ Κορμπάν και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πωλ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στην Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι και ίχνη μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει… Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.. Ένας ιστός αράχνης δείχνει να υφαίνεται γύρω από την Φρανσουάζ και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός…
  • «Δον Κιχώτης»  του Μιγκέλ Θερβάντες, σε διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Πρωταγωνιστούν Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Παρθένα Χοροζίδου, Αλμπέρτο Φάις. Μια από τις πρώτες θεατρικές περιοδείες που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το καλοκαίρι του 2024 είναι ο “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μπέζος, πάνω στη θεατρική μεταφορά του Άκη Δήμου. Μέσα από το διαχρονικό έργο για τη σημασία και την αξία των ονείρων για τη ζωή μας, η παράσταση θέτει τα εξής ερωτήματα: Πόσο απαραίτητο είναι να ονειρευόμαστε; Η ευγενική μας εκδοχή γιατί δεν είναι στην πρώτη ζήτηση; Μήπως η συνήθεια της κοινοτοπίας μας δίνει μια ψευδαίσθηση της ευτυχίας; Στη νέα μεταφορά του πιο αγαπημένου αστείου ρομάντζου όλων των εποχών το πρωταγωνιστικό δίδυμο του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα υποδύονται οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Θανάσης Τσαλταμπάσης, αντίστοιχα. Η Νάντια Κοντογεώργη αναλαμβάνει το ρόλο της Δουλτσινέας και η Παρθένα Χοροζίδου αυτόν της Μαριτόρνας. 

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

  • «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ-Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης. Τα AΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ, οι «Μαγικές Σβούρες» που φέτος γιορτάζουν 20 χρόνια διαρκούς παρουσίας στο θέατρο για παιδιά και η “MELISMA Events” , παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι στα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή για  τα παιδιά υπογράφει ο Δημήτρης Αδάμης.. Στο ρόλο της Τιτάνιας, η Αγγελική Λάμπρη. Στο ρόλο του Μάστορα Πάτου ο Στέλιος Πετράκης . Μαζί τους στη σκηνή , με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:

Γιώργος Γκιόκας, Τάσος Ράπτης, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα ΠερλιάνηΆρης Καλαβρός  ,Αντώνης Καραθανασόπουλος. Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» ένα από τα πιο αγαπημένα έργα παιδιών και ενηλίκων, συνδυάζει την κωμωδία με τη συγκίνηση μοναδικά και γίνεται ακαταμάχητο!

Ο Σαίξπηρ εξυμνεί σ’ αυτό, τη δύναμη της φιλίας, την ορμή των νιάτων,

τα όνειρα που λειτουργούν σαν καταφύγιο στις δυσκολίες, την αγάπη και την αισιοδοξία που είναι τα κλειδιά της ελπίδας μας.

Είναι ένα Όνειρο που φέρνει στο παρόν τη ζωή σε ένα δάσος ,σε ένα ρυάκι ή σε μια πηγή . Η υπόθεση: Λίγο πριν γίνουν οι γάμοι του Θησέα και της Ιππολύτης, η Ερμία αρνείται την επιθυμία του πατέρα της να παντρευτεί το Δημήτριο, γιατί ο αγαπημένος της είναι ο Λύσανδρος. Οι δυο τους αποφασίζουν να το σκάσουν τη νύχτα στο δάσος. Η καλύτερη φίλη της, η Ελένη, μαρτυράει το μυστικό στον Δημήτριο καιτους ακολουθούν. Στο δάσος καταφτάνουν ο Βασιλιάς των Ξωτικών, ο Όμπερον, η βασίλισσα Τιτάνια, οι νεράιδες και το λατρεμένο ξωτικό των παιδιών, ο σκανδαλιάρης Πουκ. Έτσι ξεκινάει ένα απίστευτα κωμικό γαϊτανάκι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια ομάδα μαστόρων που ετοιμάζουν μια παράσταση-δώρο για τους γάμους, τριγυρίζουν κι αυτοί ανυποψίαστοι στο δάσος.  Μεταμορφώσεις, ξωτικά, ένας γάιδαρος και η βασίλισσα Τιτάνια υφαίνουν τον ιστό μιας μαγευτικής και διασκεδαστικής ιστορίας.

  • «Ο Θρύλος της Μουλάν», Ένας από τους διασημότερους μύθους παγκοσμίως για πρώτη φορά σε θεατρική μεταφορά στην Ελλάδα

«Ο Θρύλος της Μουλάν», ένας από τους διασημότερους μύθους για παιδιά παγκοσμίως παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι, από την παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και την εταιρία Μέθεξις. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή θεατρική παραγωγή, βασισμένη στο αρχαίο κινέζικο ποίημα «Η Μπαλάντα της Χουά Μουλάν», με εντυπωσιακά κοστούμια, σκηνικά, σπαθομαχίες και χορογραφίες, καθώς και διαδραστικό παιχνίδι με του κοινό.

Η ηρωίδα Μουλάν είναι μία νέα γυναίκα η οποία, εν καιρώ πολέμου, μεταμφιέζεται σε άνδρα και πάει στο στρατό στη θέση του πατέρα της που δεν θα τα κατάφερνε στη μάχη, παραβαίνοντας τον άδικο νόμο που τιμωρεί τα κορίτσια που συμμετέχουν στον πόλεμο. Η Μουλάν πολεμάει με θάρρος και αυταπάρνηση στις μάχες, αποκρύπτοντας την πραγματική της ταυτότητα, και με το πρωτοποριακό μυαλό και τις πολεμικέςτης ικανότητες προσφέρει τη μεγάλη νίκη στην πατρίδα της.«Η Μπαλάντα της Χουά Μουλάν» είναι η θρυλική αφήγηση για μια γυναίκα που εναντιώνεται με τους νόμους και τις παραδόσεις.

Σκηνοθεσία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης, ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Λυδία Σγουράκη, Αντώνης Αντωνάκος, Γιάννης Τσότσος, Στρατής Νταλαγιώργος, Χρήστος Σωνάκης, Θεοδώρα Κοκκινίδη, Χρόνης Στρίκος, Ελένη Φανδρίδου.

Exit mobile version