Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΟμιλήτρια στο 1st Hellenic WaterForumη Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Ομιλήτρια στο 1st Hellenic WaterForumη Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

 • Στο επίκεντρο η ορθολογική διαχείριση του νερού-Οι δράσεις για την Ηλεία
  «Η κλιματική αλλαγή έχει ολοένα και μεγαλύτερες επιπτώσεις σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του νερού, και η αντιμετώπισή της αποτελεί ένα ζήτημα τόσο θεμελιώδες που θα το χαρακτήριζα υπαρξιακό. Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ». Αυτό υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ως ομιλήτρια, στο πλαίσιο του 1ου φόρουμ για το νερό, «1st Hellenic WaterForum», που διοργανώθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, από την Boussiasevents, στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.
  Συζητώντας για τα νέα δεδομένα, τις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης, την ψηφιοποίηση υποδομών, δικτύων και υπηρεσιών και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την άμεση μετάβαση στη νέα εποχή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η κα. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι το νερό αποτελεί προτεραιότητα, καθώς είναι συνυφασμένο με την ευημερία και την ανθεκτικότητα του πλανήτη μας. Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εμφανείς στην Ελλάδα, μίλησε για την διαφοροποίηση σε επίπεδο Περιφερειών ως προς τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων και την υπεράντλησή τους, την συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων, τη μείωση των βροχοπτώσεων, καθώς και σε σχέση με τις ανάγκες χρήσης του νερού, όπως για τη καλλιέργεια και τον τουρισμό.

 • Πρωτοβουλίες για την Ηλεία
  Στην Ηλεία, τα σχετικά έργα αφορούν στην πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για το Φράγμα Πηνειού, για την εκπόνηση μελέτης εκσυγχρονισμού, που αποτελούσε δέσμευση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα εθνικού επιπέδου οραματικό έργο του νομού. Το συγκεκριμένο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη αφενός για την περιφερειακή και εθνική οικονομία, διότι θα βελτιώσει θεαματικά την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών του ηλειακού κάμπου και αφετέρου στο περιβάλλον, διότι θα βάλει τις βάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
  Στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης εντάσσεται, εξάλλου, και το κομβικό έργοτης υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων της Γαστούνης, το οποίο ξεκινά άμεσα. Ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του ύδατος, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου και υιοθέτησης στοχευμένων και σύγχρονων πολιτικών για την διαχείριση των υδατικών πόρων που αποτελούν ανάσα ζωής για τον αγροτικό τομέα, πολύ περισσότερο σήμερα, που θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
  Επιπρόσθετα, η θετική απάντηση έδωσε το υπουργείο Υποδομών στην Αναφορά της βουλευτού Ηλείας, για την υδρολογική μελέτη του αυτοκινητόδρομου της Πατρών-Πύργου στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οδηγεί στην αντιμετώπιση των θεμάτων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν καταγραφεί σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.
  Στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων, η Βουλευτής Ηλείας έχει προτείνει πρόσθετα έργα που απαιτούνται σε περιοχές όπου υπάρχει ιστορικό πλημμυρών, στοχευμένες δράσεις για την προστασία της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου, παρεμβάσεις στοφράγμα Αλφειού-όπου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει διαθέσει σημαντικό ποσό σε έργα αποκατάστασης-ενώ έχει προτείνει την ένταξη και αυτού του ποταμού σε MasterPlan για τη διαχείριση των υδάτων, της κοίτης και του δέλτα του ποταμού.
  Όπως τόνισε στην ομιλία της η κα. Αυγερινοπούλου, «το νερό θα πρέπει να το χειριζόμαστε συνετά και με τον απόλυτο σεβασμό και ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων μέσω βελτιωμένων συστημάτων διαχείρισης νερού, ενέργειας και αποβλήτων».
  Στη συζήτηση για την ορθολογική διαχείριση του νερού με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β.Κικίλιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ν. Ταχιάος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


Warning: Undefined array key 0 in /home/protinews/public_html/wp-content/plugins/text-to-audio/includes/TTA_Helper.php on line 336

Warning: Undefined array key 0 in /home/protinews/public_html/wp-content/plugins/text-to-audio/includes/TTA_Helper.php on line 336

Warning: Undefined array key 0 in /home/protinews/public_html/wp-content/plugins/text-to-audio/includes/TTA_Helper.php on line 336