Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη»: Με επιτυχία η προβολή μιας άγνωστης σελίδας...

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη»: Με επιτυχία η προβολή μιας άγνωστης σελίδας της Ηλείας του 1821

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο 1821 στην Ηλεία και τον Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Ωλένης Φιλάρετο, με αφορμή την προβολή της σχετικής ταινίας για αυτόν.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» η δραματοποιημένη ταινία με τίτλο «Ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς» γυρίστηκε το 2021, με την συμμετοχή αναβιωτικών συλλόγων από Ηλεία, Μεσσηνία και Αχαΐα. Κέντρο αναφοράς είναι το δράμα των Αρχιερέων και Προκρίτων στις τουρκικές φυλακές της Τριπολιτσάς, από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο 1821.
Το πρωί της Τετάρτης την προβολή της ταινίας
παρακολούθησαν Σχολεία του Πύργου, με την συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ενώ το απόγευμα έγινε μία παρουσίαση του όλου εγχειρήματος, με την συμμετοχή και των τοπικών Αρχών.

Η παρουσίαση το απόγευμα της Τετάρτης
Την απογευματινή εκδήλωση παρουσίασε ο τ. Πρόεδρος Ωλένης κ. Λύσανδρος Παπαδόπουλος, ενώ στην δική της ομιλία η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» κ. Αγγελική Δημητρακάκη-Βασιλοπούλου μίλησε τόσο για το πολύπλευρο έργο του Συλλόγου για τον τόπο και το χωριό της Ωλένης, με την συμπλήρωση 15 ετών δράσεων και δραστηριοτήτων , αλλά και για την υλοποίηση της ταινίας, που γυρίστηκε και στην Ηλεία, τον Οκτώβριο του 2021.
«Ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν για την υλοποίηση της. Φορείς – μέλη, αναβιωτικούς συλλόγους… Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κουρκούτα και τον ερασιτέχνη Σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Κ. Μουτσούλα για την βοήθειά τους στην προσπάθεια του Συλλόγου» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος Β΄, που τόνισε ότι κάθε καλή κίνηση που βοηθά τον τόπο και την ιστορία του θα έχει την στήριξη της Ι. Μητροπόλεως. Χαιρετισμό απηύθυνε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κοροβέσης, που ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού είχε συμβάλει στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Παν. Μπράμος. Εκ μέρους του Δήμου Πύργου τον χαιρετισμό του Δημάρχου μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Θεόδωρος Κόρδας.
Για την ταινία και την πορεία υλοποίησής της μίλησε ο συγγραφέας και καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Προηγήθηκε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο σε κείμενα Γ. Κουρκούτα με αναφορά στην προσφορά του αειμνήστου Φιλαρέτου στην τοπική παιδεία, με πρωταγωνιστές μαθητές του Δημοτικού σχολείου Ωλένης και την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ Ανδρέα Πετρόπουλο και κ.Κρυσταλλια Ηλιοπουλου
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του οπλισμού και της φορεσιάς του αγωνιστή του 1821 από τον Πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου παραδοσιακών όπλων Πάτρας κ. Κων. Βαγγελάκο, με αυθεντικά όπλα και ξίφη της εποχής, ο οποίος συνοδευόταν από μέλη του Ομίλου, κάτι που ενθουσίασε πολλούς παρόντες.
Στον χώρο είχε εκτεθεί το σύμβολο της ειρήνης ( ψηφιδωτό Περιστέρι ) δημιουργία παιδιών από την Ωλενα, καθώς και εικόνες σε ταμπλό, από την πορεία της Επαναστάσεως στην Ηλεία, που είχε παρουσιάσει παλιότερα στο χωριό ο Σύλλογος της Ωλένης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ