Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Πηνειού: «Ως μια...

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Πηνειού: «Ως μια βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας»

Ένα μοναδικό ταξίδι μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας επεφύλασσαν οι μαθητές του Λυκείου Γαστούνης σε όσους βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης. Παραμονή της Εθνικής Επετείου της Επανάστασης του 1821 διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού, μια εξαιρετικά προσεγμένη εκδήλωση που φόρτισε συγκινησιακά τους θεατές που πλημμύρισαν την αίθουσα.

Οι μαθητές, υπό την άψογη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, συνέθεσαν και παρουσίασαν ένα αισθαντικό «κολάζ» από τραγούδια, χορούς, παρουσίαση ιστορικών γεγονότων και δραματοποιημένης ποίησης που σκιαγραφούσε επιδέξια την περίοδο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που διαμόρφωσε τις συνθήκες συγκρότησης του πρώτου ελληνικού κράτους.
Την εκδήλωση προλόγισε ο φιλόλογος κ. Θεόδωρος Φανός ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθύντρια του Λυκείου Γαστούνης κα. Χριστίνα Μανουσιάδη. Η διευθύντρια αναφέρθηκε στον διττό στόχο της εκδήλωσης αφενός στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των παιδιών αφετέρου στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους• «ανοίξαμε το σχολείο μας στην κοινωνία» σχολίασε χαρακτηριστικά ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δήμο Πηνειού που στήριξε αυτή την προσπάθεια καθώς και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για την επίτευξη του εξαίρετου αυτού αποτελέσματος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των εκδηλώσεων ιστορικού περιεχομένου για την σφυρηλάτηση της εθνικής ταυτότητας. «Είναι μείζονος σημασίας η κατανόηση του ζητήματος ότι με την άκρατη παγκοσμιοποίηση και τις περιπτώσεις κακής γειτονίας που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την Εθνική κυριαρχία μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός. Σημειώνεται ότι σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος που μετέφερε τις ευχές του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιου Β’.

«Μνήμες του 1821» στο Βαρθολομιό

Ένα μουσικοχορευτικό «οδοιπορικό» στην ελληνική λεβεντιά και παλικαροσύνη διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρθολομιού «Εν Χορώ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο πολυχώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Βαρθολομιού υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου «Εν Χορώ» με τη συμμετοχή του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Σαβαλίων «Η Αναγέννηση» παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών χορών σκορπίζοντας χαμόγελα και εθνική υπερηφάνεια τους θεατές. Παράλληλα η ορχήστρα του συλλόγου «έντυσε» με παραδοσιακή μουσική την εκδήλωση προσδίδοντας «χρώμα» νοσταλγίας και εθνικής ανάτασης.
Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Αλεξάνδρα Βύτανου αφού πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ευχαρίστησε το κοινό που «αγκάλιασε» την προσπάθεια και έδωσε δυναμικό «παρών» στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού. Ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, από την πλευρά του, στάθηκε στην εκπεφρασμένη πρόθεση της δημοτικής αρχής να επενδύει «στο ξεχωριστό, το μοναδικό και το χρήσιμο».

«Το δικό μας 1821» στη Γαστούνη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης για το τελευταίο πόνημα της Αναστασίας Ευσταθίου «Το δικό μας 1821• Εφτά αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης». Η εκδήλωση για το εξαιρετικό παιδικό βιβλίο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού.
Η επιδέξια πένα της συγγραφέως, μέσω του ευρήματος των «ζωντανών» αντικειμένων, ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες σε γωνιές της επαναστατημένης Ελλάδας, από τον Μοριά ως την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους, στην Αθήνα αλλά και στην Πάντοβα της Ιταλίας. Σκιαγραφεί τα δύσκολα χρόνια του Αγώνα και συστήνει, στο κοινό, ανθρώπους που ονειρεύονταν ένα κράτος ελεύθερο σε έναν ειρηνικό κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η φιλόλογος κα. Πέπη Ανδριανοπούλου και η Διευθύντρια Δημ. Σχ. Αμαλιάδας κα. Ζωή Βουρλούμη ανέλυσαν βασικά ζητήματα που θίγει το βιβλίο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της ίδιας της συγγραφέως κας. Αναστασίας Ευσταθίου. Αποσπάσματα του έργου διάβασαν οι κ.κ. Διονυσία Βαρβαρίγου, Νίκος Δημουλάς και Βίκτωρας Θωμόπουλος ενώ την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κα. Χριστίνα Καραντώνη.

Οι μαθητές συνέθεσαν και παρουσίασαν ένα αισθαντικό «κολάζ» που σκιαγραφούσε επιδέξια την περίοδο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που διαμόρφωσε τις συνθήκες συγκρότησης του πρώτου ελληνικού κράτους.

Παραμονή της Εθνικής Επετείου διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού, μια εξαιρετικά προσεγμένη εκδήλωση που φόρτισε συγκινησιακά τους θεατές που πλημμύρισαν την αίθουσα.

Η διευθύντρια αναφέρθηκε στον διττό στόχο της εκδήλωσης αφενός στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των παιδιών αφετέρου στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους.

O δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των εκδηλώσεων ιστορικού περιεχομένου για την σφυρηλάτηση της εθνικής ταυτότητας.

Ένα μουσικοχορευτικό «οδοιπορικό» στην ελληνική λεβεντιά και παλικαροσύνη διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρθολομιού «Εν Χορώ».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός και η πρόεδρος του Συλλόγου «Εν Χορώ» κα. Αλεξάνδρα Βύτανου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η φιλόλογος κα. Πέπη Ανδριανοπούλου και η Διευθύντρια Δημ. Σχ. Αμαλιάδας κα. Ζωή Βουρλούμη ανέλυσαν βασικά ζητήματα που θίγει το βιβλίο.

Κατάμεστο ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ