Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Έκκληση για τον καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων από τους δημότες

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Έκκληση για τον καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων από τους δημότες

Από τον Τομέα Καθαριότητας Ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Ήλιδας εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου και σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 9/2021 άρθρο 4, 20/2023 και 4/2012 Πυροσβεστικές Διατάξεις, αλλά και το άρθρο 15 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου, απευθύνει έκκληση προς ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων να προχωρήσουν άμεσα στην αποψίλωση αυτών από ξερά χόρτα και εποχική βλάστηση, αλλά και στην απομάκρυνση τυχόν εγκαταλελειμμένων καυσίμων και υλικών που είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη, προς αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Η κατάσταση μπορεί να γίνει λίαν επικίνδυνη το επόμενο διάστημα, όπου αναμένεται η άνοδος της θερμοκρασίας, λόγω της Άνοιξης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιοκτήτες πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ειδάλλως θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.
Ειδικότερα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, οι κυρώσεις που προβλέπονται μέσω του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010 αρ. 94 παρ. 26) αναφέρουν τα εξής:
«Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση τω υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους,, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμα πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους, η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».
Ο Δήμος Ήλιδας προσβλέπει στη συνεργασία των δημοτών και τονίζει ότι κάθε ολιγωρία είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.
Παρακαλούνται, λοιπόν, οι δημότες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών και να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ