Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλεία2ο Γυμνάσιο Πύργου: Συμμετοχή μαθητών στο πρόγραμμα «Βιώνω τις Ολυμπιακές αξίες» στη...

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Συμμετοχή μαθητών στο πρόγραμμα «Βιώνω τις Ολυμπιακές αξίες» στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία

Δώδεκα μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πύργου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Βιώνω τις Ολυμπιακές αξίες» για το σχολικό έτος 2023-2024 το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία από τις 11 έως και τις 13 Μαρτίου 2024 με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Θεοδώρα Μπουροπούλου, φιλόλογο και τον κ. Μπάρκουλα Βασίλειο, Γαλλικής Γλώσσας.
Τους μαθητές υποδέχτηκε εγκάρδια ο κ. Ασημακόπουλος, Διευθυντής της Δ.Ο.Α. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ομιλία από τον κ. Αλικάκο, Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και από τον κ. Γκάγγα Διονύσιο, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους ομιλητές στις αξίες του Ολυμπισμού όπως στην αξία του σεβασμού, της φιλίας, της ισότητας, της εντιμότητας, της δικαιοσύνης, της αριστείας και του ευγενούς συναγωνισμού ανάμεσα σε άτομα και λαούς.
Ακολούθως οι μαθητές/τριες έζησαν τη μοναδική εμπειρία να γνωρίσουν από κοντά τον Ολυμπιονίκη Δημήτρη Μούγιο (2ος στο άθλημα της κωπηλασίας το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο). Ο Ολυμπιονίκης μίλησε στις ψυχές των μαθητών/τριών και τους έδωσε να καταλάβουν τη σημασία που έχει η προσπάθεια στον αθλητισμό και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων. Μάλιστα το μήνυμα ζωής που πέρασε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν: η άνοδος μετά την πτώση. Με μία σειρά από παραδείγματα αθλητών/τριών, που παρά τις δυσκολίες, τις άτυχες στιγμές και τα ατυχήματα συνέχισαν την προσπάθεια και έφτασαν στην πολυπόθητη νίκη, έδειξε σε μικρούς και μεγάλους ότι τα εμπόδια στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή, υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε. Στο τέλος της ομιλίας του δόθηκε χρόνος στους μαθητές/τριες να εκφράσουν τις ερωτήσεις τους, τις απορίες τους και μέσα από γόνιμο διάλογο και δημιουργική αλληλεπίδραση προωθήθηκαν θετικές αθλητικές συμπεριφορές και ιδέες του Ολυμπισμού. Στη συνέχεια οι μαθητές με την καθοδήγηση καθηγητών φυσικής αγωγής συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά σε αθλητικές δραστηριότητες κυκλικά όπως επιτραπέζια αντισφαίριση, αντισφαίριση, πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση και ποδόσφαιρο.
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με την εμπλοκή των μαθητών και σε ομάδες εργασίας με εναλλακτικά σενάρια για σεβασμό στο περιβάλλον και με κουίζ ολυμπιακής παιδείας. Η παρουσίαση των θεμάτων τους από τις ομάδες εργασίας των μαθητών κέρδισε τις εντυπώσεις των διοργανωτών του προγράμματος και τα ιδιαίτερα θετικά σχόλιά τους.
Τη δεύτερη μέρα η κ. Ντενίζ Παναγοπούλου, τενίστρια με πολλές διακρίσεις και Βαλκανιονίκης, μίλησε στους μαθητές για την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό κίνημα και τα Ολυμπιακά σύμβολα. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας με ξεναγό και πραγματοποίησαν περιήγηση στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ακολούθησε εμπλοκή όλων των μαθητών σε ομάδες εργασίας που διαχειρίστηκαν και παρουσίασαν με επιτυχία περιπτώσεις διαχείρισης εκφοβισμού και αποτυχίας. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες στο κλειστό γυμναστήριο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια προσπάθεια να εμπεδώσουν και βιωματικά τις Ολυμπιακές αξίες και τους κανόνες θετικής αθλητικής συμπεριφοράς. Η δεύτερη μέρα έκλεισε με την επίσκεψή στο Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.
Την τρίτη μέρα αφιερώθηκε χρόνος για την παρουσίαση των αθλημάτων χειμερινών και θερινών Ολυμπιακών Αγώνων και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 από την κ. Παναγοπούλου. Οι μαθητές παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους μέσα από ομάδες εργασίας. Σε όλα τα σχολεία δόθηκε συμβολικά το διεθνές διαβατήριο του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό χορηγήθηκε βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ