Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας: «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους...

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας: «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Μια εξαιρετική συνεργασία που προβάλλει τη διαχρονικότητα της Παιδείας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στις 6:30 το απόγευμα του Σάββατου 2 Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου [Γυμν.Δούκα 20] πραγματοποιούν την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών [Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών]
Στην εκδήλωση που θα προλογίσει ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος και θα λάβουν μέρος η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας .
Πριν από την προβολή της ταινίας θα μιλήσει ο κ. Σταύρος Αρβανιτοπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ”Οι συνθήκες της Ίδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454” και θα αναφερθεί στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης
Στην ταινία, παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια.
Μεταξύ άλλων, στην ταινία μιλούν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ