Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Πράσινο φως» για τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του έργου Ζαχάρω -...

«Πράσινο φως» για τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του έργου Ζαχάρω – Αρήνης προς Αρτέμιδα και Μάκιστο

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Β. Γιαννόπουλου

*Η συνολική δαπάνη για την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων συνολικού εμβαδού 68.354,56 τ.μ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 410.000€.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το πολύπαθο έργο που αφορά την αντιμετώπιση κατολισθήσεων με παραλλαγές στην Ε.Ο από Ζαχάρω – Αρήνης προς Αρτέμιδα και Μάκιστο, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007(!) . Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος ήταν εισηγητής του θέματος «Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του έργου: «Βελτίωση οδού και αντιμετώπιση κατολισθήσεων με παραλλαγές στην Ε.Ο από Ζαχάρω – Αρήνης προς Αρτέμιδα και Μάκιστο, Π.Ε. Ηλείας, Α΄ Φάση» κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Β. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του έργου σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του ανερχόταν στο ποσό του 1.000.000€, υπογραμμίζοντας ότι για την υλοποίηση του επιβάλλεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων. Το μήκος του οδικού τμήματος, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και έργων, ανέρχεται περί τα 2 χλμ αποτελεί βελτίωση με σημαντικές παραλλαγές της υφιστάμενης χάραξης και διέρχεται στο μεγαλύτερο τμήμα της εκατέρωθεν αυτής σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων. όπως σημειώθηκε έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες οριστικές μελέτες, καθώς επίσης έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι αντίστοιχοι πίνακες αναλογισμού καθώς και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.


«Για την ανάγκη κατασκευής του πιο πάνω έργου θα πρέπει να κηρυχθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων» σημείωσε κατά τη διάρκεια της εισήγησης του ο Β. Γιαννόπουλος σημειώνοντας πως απαιτείται η απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 68.354,56 τ.μ σε εκτός οικισμού περιοχή. Όπως σημειώθηκε η κήρυξη απαλλοτρίωσης είναι αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν αφορά στην εκτέλεση έργου Περιφερειακού Επιπέδου. Η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γίνεται με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, αφού πρόκειται για έργο που είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μεταφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης «ΠΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2021 – 2025». Η συνολική δαπάνη για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των παραπάνω εκτάσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 410.000€. Σε ερώτημα το οποίο δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Β. Γιαννόπουλος για τους λόγους καθυστέρησης υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και έργων αναφέρθηκε τόσο στην αρχική έλλειψη χρηματοδότησης από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη για την υλοποίηση του έργου, αλλά και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ