Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπί ποδός στα μπλόκα οι αγρότες

Επί ποδός στα μπλόκα οι αγρότες

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε την ευρεία σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα

*Κινητοποίηση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου το πρωί της Πέμπτης ετοιμάζουν οι Ηλείοι

* Ετοιμάζονται για συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με το κλείσιμο των Εθνικών Οδών και των τελωνείων από αύριο Τετάρτη (7/2) και συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αποφάσισαν οι αγρότες κατά την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στις 12:00 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας, την οποία διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Στην σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων της Ηλείας, που βρέθηκαν στην Λάρισα προκειμένου να συναποφασίσουν με τους υπόλοιπους αγροτοκτηνοτρόφους την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Τα έξι βασικά αιτήματα

Παράλληλα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν μία λίστα με έξι βασικά αιτήματα, τα οποία θα απευθύνουν στην κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει συζήτηση και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Τα αιτήματα αφορούν:

  • Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ αλλά να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν 65 μπλόκα από 70 αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους όλης της χώρας. Η παρουσία των αγροτών στη Νίκαια ήταν μαζική φαίνονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Με το τέλος της σύσκεψης οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Από τη Δευτέρα στην Αθήνα

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Ρίζος Μαρούδας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η μεγάλη συμμετοχή σήμερα (σ.σ. χθες) στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ και έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αλλά μπορούμε με τους αγώνες μας να φέρουμε λύσεις προς όφελος μας. Τα προβλήματα τα ζούμε στο πετσί μας τα ζούμε στην τσέπη μας. Από σήμερα οργανώνουμε την αντίδρασή μας».

«Αποφασίσαμε ενωμένοι να δώσουμε μια απάντηση στην κυβέρνηση ότι δεν έχει λύσεις στα αιτήματα που έχουμε. Θα συνεχίσουμε με κλιμάκωση των αγώνων. Δίνουμε προθεσμία τριών ημερών στον Πρωθυπουργό να προετοιμαστεί για να δώσει λύσεις ουσιαστικές και να γίνει η συνάντηση μαζί μας. Από Δευτέρα αν δεν ευοδώσει αυτή η συνάντηση θα οργανώσουμε κάθοδο στην Αθήνα με τρακέρ και αγροτικά μηχανήματα», τόνισε μετά την σύσκεψη ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. 

Την Πέμπτη στα δικαστήρια Πύργου

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα, παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης ο οποίος τόνισε: «Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα συμμετείχε πλήθος αγροτοκτηνοτρόφων  που εξέφρασαν την αγανάκτηση και την οργή τους για τις δηλώσεις εμπαιγμού από πλευράς τόσο των υπουργών όσο και του ίδιου του Μητσοτάκη. Αποφασίσαμε την κλιμάκωση του αγώνα σε συντονισμό σε όλη τη χώρα. Εμείς καλούμε σε κινητοποίηση- συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης έξω από τα Δικαστήρια του Πύργου, όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς έχουμε δικαστήριο για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2022».

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ