Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΛύκειο Ελληνίδων Πύργου: «Να περάσουμε στη νέα γενιά των Ελλήνων όλο τον...

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: «Να περάσουμε στη νέα γενιά των Ελλήνων όλο τον πλούτο της λαϊκής μας κληρονομιάς»

Η δράση του στην καλλιτεχνική, πνευματική και κοινωνική ζωή του Πύργου είναι πολύ σημαντική και συνετέλεσε στην πρόοδο της πόλης.

  Παραμένει δε προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο παράλληλα στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού, η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων , η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού  καθώς και η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.

    Ο λόγος για το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου που μετρά 100 χρόνια πλούσιας πολιτιστικής δράσης στην τοπική κοινωνία του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής.

   Η «ΠΡΩΤΗ» μίλησε με την δραστήρια πρόεδρό του κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου για την ιστορία του Λυκείου, τις διαχρονικές δράσεις του αλλά και τις μελλοντικές. Όπως ανέφερε βασικός στόχος του Λυκείου είναι η μεταλαμπάδευση του πλούτου της λαϊκής κληρονομιάς  στις νέες γενιές.

Ερ. «Κυρία Παρασκευοπούλου μιλήστε μας λίγο για το Λύκειο Ελληνίδων. Πότε ιδρύθηκε και ποιο ρόλο έχει διαδραματίσει στη τοπική κοινωνία του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής».

Απ. «Η Ηλεία, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ακουμπάει σε ένα γερό και ένδοξο παρελθόν. Στη νεότερη ιστορία της γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή χάριν της εύφορης και γόνιμης γης της και κυρίως χάριν της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας. Ο Πύργος ήταν το κέντρο διακίνησης του προϊόντος και αναδείχτηκε σε μια μεγάλη πόλη με μεγάλη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ακμή.

    Αυτός ήταν ο Πύργος όταν το 1922 ιδρύθηκε το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων με πρωτοβουλία της Φανής Γιαννοπούλου και της Θεανώς Παπακωνσταντίνου, το γένος Λεονταρίτου, οι οποίες διετέλεσαν πρώτες πρόεδροί του. Το Λύκειο του Πύργου έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτό απ’ όλη την τοπική κοινωνία, ενώ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της εποχής.

    Πρώτο μέλημά του ήταν τότε η περίθαλψη των προσφύγων. Περιελάμβανε τμήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας αλλά κυρίως τμήματα με σκοπό την εξύψωση της Ελληνίδας με σπουδαιότερο το Κυριακάτικο Σχολείο, που απευθυνόταν κυρίως σε άπορα κορίτσια  και προσφυγοπούλες που εργάζονταν σε σπίτια μεγαλοαστών, αλλά και στα εργοστάσια καπνοβιομηχανίας, αλευροβιομηχανίας, μακαρονοποϊας, φανελοποιϊας, καραμελοποιϊας, οινοποιϊας και σταφιδεργοστάσια που λειτουργούσαν στην πόλη μας.

  Η δράση του στην καλλιτεχνική, πνευματική και κοινωνική ζωή του Πύργου ήταν πολύ σημαντική και συνετέλεσε στην πρόοδο της πόλης. Μάλιστα είχε και τμήμα διαλέξεων, όπου κατά καιρούς προσκλήθηκαν και μίλησαν επιφανείς άνθρωποι του πνεύματος.

        Στα 1927 πέρασε από τον Πύργο ο Δελφικός Ποιητής Αγγελος Σικελιανός και ο παλιός του φίλος Γιώργος Καρανικολός τον παρακίνησε να κάνει μια διάλεξη στο Λύκειο. Η διάλεξη αυτή του Σικελιανού ήταν αληθινά κομψοτέχνημα λόγου και συγκινητική, με θέμα εμπνευσμένο  από τα αετώματα της Ολυμπίας». (4 Φεβρουαρίου 1928). Ο Τάκης Δημόπουλος θυμάται πολύ αργότερα: «η αίθουσα του Λυκείου, οι άλλοι χώροι του οικήματος, η σκάλα ακόμη, κατάμεστα όλα από τον κόσμο. Και η φωνή του Σικελιανού βροντερή, καθάρια, επιβλητική, συνεπήρε όλους από τις πρώτες κιόλας λέξεις.. Στο τέλος της ομιλίας θύελλα ατελείωτη χειροκροτημάτων. Ολοι όρμησαν να χαιρετίσουν από κοντά τον ποιητή μ΄έναν αυθόρμητο συγκινημένο συνωστισμό… Ο Σικελιανός χάρισε στον Πύργο εκείνη τη βραδιά  του 1928 πλούσια τη δωρεά της λυρικής ψυχής του». 

Τα χρόνια προχωρούν ως το 1940 και η Διοικητική αρχή του Πύργου (Κατοχικές αρχές) ζήτησε την αλλαγή των μελών του ΔΣ και υπέβαλε κατάλογο νέων ονομάτων. Το ΔΣ δεν δέχτηκε και απέρριψε την ζητηθείσα αλλαγή. Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου σταματά τη λειτουργία του. Eπανιδρύθηκε το 1977 από την αείμνηστη Παρασκευή Κριτσέλη.

            Εκτοτε το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι α) η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού, β) η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων και η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού γ) η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας».

Ερ. «Πως νοιώθετε ως πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων και ποιες δράσεις μπορείτε να ξεχωρίσετε επί προεδρίας σας».

Απ. «Το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου έχει παρουσιάσει και έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων – παραστάσεων τα τελευταία χρόνια. Και αν δεν υπήρχε η στάση που προέκυψε από την πανδημία του covid 19, η οποία συνέπεσε με την θητεία μας, θα ήταν περισσότερες.

    Θέλω να εστιάσω κυρίως στη συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας με την παράσταση σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, TAKIM KΑΦΕ ΑΜΑΝ  «Ελληνική Απόλαυσις!..» που προσκαλέσαμε το καλοκαίρι του 2019 όσο και με δύο άλλες σημαντικές παραστάσεις που στήθηκαν αποκλειστικά από εμάς σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες και μουσικούς.

   Το αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «Μια κόρη τ΄ αποφάσισε» επίσης σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα και το αφιέρωμα στα 100 χρόνια απ΄ τη Μικρασιατική Καταστροφή που συνέπεσε με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων του Πύργου, «Στην Ανατολή, Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας δοξαστικό αχολογάει τροπάρι…» σε επιμέλεια Θωμά Κωνσταντίνου που στηρίχτηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας –Π.Ε. Ηλείας. Και στις δυο παραστάσεις συμμετείχαν τα αδελφά Λύκεια  Πάτρας και Τρίπολης στην πρώτη και Βόλου στην δεύτερη. Πιστεύω πολύ στην συνεργασία των παραρτημάτων του Λυκείου Ελληνίδων γιατί έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο ωραίο αλλά και πιο ουσιαστικό.

          Τέλος να αναφέρουμε ότι εν όψει της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 18/11/2023,  στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, πραγματοποιήσαμε εκδήλωση – ημερίδα αφιερωμένη στον πιο δοξασμένο ιερό τόπο της Αρχαίας Ελλάδας, την Ολυμπία.

      «Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου στην ιερή γη της Ολυμπίας…. ἐν τῷ καλλίστῳ τῆς Ἑλλάδος τόπῳ»- Συμμετείχαν: Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Μ. Συναρέλλη, Εκπρόσωπος του Λυκείου των Ελληνίδων στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή ΥΠ.ΠΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά –UNESCO – Αν. Διευθύντρια Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, Ερωφίλη  – Ιρις  Κόλλια,  Εφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, ηθοποιός – χορογράφος, Ιουλία Κόλλια, μέλος Χ.Ο. Λ.τ.Ε.Πύργου –πτυχιούχος τμ. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και οι αθλητές Ολυμπιονίκες μας Δημοσθένης Ταμπάκος και Πηγή Δεβετζή.

Ερ. «Τα Χαραλάμπεια επανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες στις πολιτιστικές δράσεις – εκδηλώσεις του Πύργου. Μιλήστε μας λίγο για την συγκεκριμένη εκδήλωση».

Απ. «Τα Χαραλάμπεια, η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, που ξεκίνησε από το μακρινό 1997 και είναι αφιερωμένη στην πόλη μας και στον προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο, επανέρχεται μετά από τρία χρόνια. Ήταν το 2020 η τελευταία παράσταση, λίγες μέρες προτού ξεσπάσει η φοβερή πανδημία.

    Φέτος για να γιορτάσουμε αυτή την επιστροφή, έχουμε ετοιμάσει μια διαφορετική ως προς τη θεματολογία της παράσταση με θέμα «Θρύλοι και Ιστορίες..». Όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο θα γίνει αναφορά σε θρυλικές ιστορίες της λαϊκής μας παράδοσης που έχουν σφραγίσει γενιές Ελλήνων από παλαιότερες εποχές, όπως η ιστορία του Ερωτόκριτου, του Τάσου και της Γκόλφως ή του Μενούση και της άμοιρης γυναίκας του. Και άλλες πολλές τέτοιες ιστορίες που θα δείτε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, στις 7μ.μ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Πύργου που θερμά ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Θα πάρουν μέρος όλα τα χορευτικά τμήματα ενηλίκων του Λ.τ.Ε. Πύργου, η εφηβική μας ομάδα και η Μεγάλη Χορευτική Ομάδα μας».

Ερ. «Μιλήστε μας για την τιμητική διάκριση που λάβατε στην Ακαδημία Αθηνών για τα 100 χρόνια προσφοράς του Λυκείου Ελληνίδων».

Απ. «Tην Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, βραβεύτηκε με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου.

Στο ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου, κατά τη γνώμη των ειδικών, που παραπέμπει στην κλασική αρχιτεκτονική του Αθηναϊκού 5ου πΧ. αι, με τον πλούσιο ζωγραφικό και γλυπτικό διάκοσμο, το Δ.Σ παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Σταθόπουλο συνοδευόμενο από δύο χορευτές μέλη της χορευτικής ομάδας τον Ανδρέα Μικελόπουλο και τη Θεοδώρα Διαμαντοπούλου με φορεσιές «φουστανέλα» και «Αμαλία» αντίστοιχα, οι οποίοι με την παρουσία τους δημιούργησαν ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό κατά την ώρα της βράβευσης αντάξιο του έργου  και της δράσης του Λυκείου του Πύργου.

Όπως αναφέρει ο τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου «τιμάται δια την εξαιρετικήν και λαμπράν αυτού συμβολήν εις την της πόλεως του Πύργου Ηλείας πρόοδον και εις την της ελληνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης διατήρησιν».

Το βραβείο αυτό αντανακλά την εκατόχρονη ζωή του Λυκείου του Πύργου και τη συνεχή παρουσία του στην πολιτιστική, κοινωνική και πνευματική ζωή του τόπου. Αφιερώνεται σε όλα τα μέλη του από τις πρώτες ιδρύτριές του μέχρι τις σημερινές λυκειάδες που εθελοντικά προσφέρουν και δραστηριοποιούνται ώστε το Λύκειό μας να είναι ένας διαρκής φάρος πολιτιστικής ζωής».

Ερ.«Ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας ως Προέδρου στο Λύκειο Ελληνίδων Πύργου»

Απ. «Είναι αλήθεια ότι πριν τελειώσει μια δράση, μια εκδήλωσή μας έχουν μπει ήδη οι στόχοι για τις επόμενες.

     Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πολλά μέλη, πολλούς χορευτές, πολλούς μαθητές και κάθε φορά πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλους αυτούς. Το 2024 είναι μια Ολυμπιακή χρονιά και το Λ.τ.Ε. Πύργου θα έχει συμμετοχή σε αυτό, καθώς επίσης προγραμματίζει και μια καλοκαιρινή παράσταση στο Φλόκα, στην Αρχαία Ολυμπία. Ο μεγαλύτερος στόχος για φέτος είναι ο εμπλουτισμός της Ιματιοθήκης μας και ευχαριστούμε και από εδώ τα μέλη μας που βοηθούν γι΄ αυτό».

Ερ. «Πιστεύετε πως αναδεικνύεται η ιστορία – πολιτισμός του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής ή ακόμα θέλουμε πολύ δρόμο για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο;».

Απ. «Εννοείται πως τα τελευταία χρόνια γίνονται από πολλούς φορείς προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου μας. Πολλές από αυτές είναι αξιέπαινες και πολύ σημαντικές. Και εννοείται ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό.

   Πιστεύω απόλυτα ότι όλοι χρειαζόμαστε και δεν περισσεύει κανείς.

Η εικόνα της πόλης είναι οι άνθρωποί της. Εμείς ως Λύκειο Ελληνίδων γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει εθελοντισμός και κοινωνική προσφορά, και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς το στόχο αυτό. Απόδειξη και το φετινό μας ημερολόγιο – λεύκωμα αφιερωμένο στα μοναστήρια της Ηλείας μας που προβάλλει τον τόπο και την ιστορία μας».

Ερ. «Το μήνυμα που θέλετε να περάσετε για το Λύκειο Ελληνίδων αλλά και για την ιστορία – πολιτισμό του τόπου μας».

Απ. «Γενικά το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές στιγμές του τόπου μας, είτε μόνο του είτε σε συνεργασίες, και αυτό πιστεύω είναι το μήνυμα. Το άνοιγμα στην κοινωνία και το πέρασμα στη νέα γενιά των Ελλήνων όλου του πλούτου της λαϊκής μας κληρονομιάς. Είμαστε περήφανες, όλο το ΔΣ, που μας ακολουθούν τόσοι συμπολίτες μας στα τμήματα του Λυκείου».

«Κυρία Παρασκευοπούλου σας ευχαριστώ για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας».

«Εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε καλό και επιτυχία στο έργο σας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ