Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτους δρόμους του αγώνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας

Στους δρόμους του αγώνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας

Στήθηκε μπλόκο στο κόμβο της Μαραθιάς

*Παρουσία πλήθους κόσμου η χθεσινή κινητοποίηση 

Μπλόκο στον κόμβο της Μαραθιάς έστησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση, αγροτών και κτηνοτρόφων στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, ενώ λίγα λεπτά μετά τις 10:30 το πρωί, ομαδικά αναχώρησαν για την πόλη της Αμαλιάδας όπου ενώθηκαν με τους αγροτοκτηνοτρόφους της βόρειας Ηλείας και όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία έως το πρωτοδικείο Αμαλιάδας όπου εξέφρασαν τη στήριξη τους στους συγκεντρωμένους. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης έξω από το χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Αμαλιάδας οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, συνέχισαν την πορεία τους προς τη Μαραθιά όπου έστησαν μπλόκο στο ύψος του κόμβου.

Δεκάδες αγροτοκτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους προχώρησαν να συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.  

«Σήμερα δείξαμε ότι μπορούμε μαζί όλος ο λαός να απαντήσει στα μέτρα της κυβέρνησης που είτε ξεκληρίζει τους αγρότες είτε κλείνει νοσοκομεία και πανεπιστήμια και τα κάνει ιδιωτικά είτε κλείνει πρωτοδικεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης επισημαίνοντας παράλληλα «Να το ξέρουν ότι είμαστε δυνατοί, μια γροθιά, και θα απαντήσουμε στα μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ούτε μας πτοούν τα δικαστήρια ούτε τα ΜΑΤ ούτε τίποτα. Όταν ο λαός θέλει, μπορεί όλα να τα ανατρέψει και θα το κάνουμε. Θα τους ζορίσουμε, θα τους στριμώξουμε και θα κερδίσουμε. Εμείς θέλουμε απλά να ζούμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας από την παραγωγή μας. Θα αποφασίσουμε δημοκρατικά για τις επόμενες κινήσεις. Θα είμαστε συνέχεια στον δρόμο, όπως συμπαρασταθήκαμε στον αγώνα για το Πρωτοδικείο και θα είμαστε στην απεργία των οικοδόμων στον Πύργο. Αναπλήρωση του εισοδήματος για τις χαμένες παραγωγές σε πληθώρα προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και ορισμός πλαφόν στα 0,07 ευρώ/ κιλοβατώρα, είναι μερικά μόνο από τα βασικά αιτήματα των αγροτών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χειμαδιού Σοπίου – παραγωγός  Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: «Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια δυναμική κινητοποίηση μέσα στην Αμαλιάδα και προσπαθούμε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο. Για αυτό και μαζευτήκαμε στο μπλόκο της Μαραθιάς. Τα προβλήματα που έχουμε όλοι, όχι μόνο οι αγρότες, είναι πάρα πολλά. Το κόστος στα λιπάσματα, το πετρέλαιο έχει ακριβύνει, τα προϊόντα μάς τα παίρνουν τζάμπα, το σούπερ μάρκετ στα ύψη. Καλούμε όλο τον κόσμο της Ηλείας να έρθει στα μπλόκα να δυναμώσουμε, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε κάτι για την επιβίωσή μας».

Οι διεκδικήσεις

Οι Ηλείοι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν:

1.            Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών. Στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου ενίσχυση 600 ευρώ/στρέμμα

2.            Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.

3.            Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

4.            Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

5.            Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

6.            Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ