Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία: Σήμα Κινδύνου εκπέμπουν οι αγρότες!

Ηλεία: Σήμα Κινδύνου εκπέμπουν οι αγρότες!

Ζητούν από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν

*Περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις
για την επίλυση των προβλημάτων τους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Ήδη όπως βλέπουμε καθημερινά από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλία όπου οι αγρότες – καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι ζητούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους από την καταστροφική καταιγίδα Daniel η οποία προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες, μηχανήματα, φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.
Από την άλλη πλευρά Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν επίσης ότι έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία. «Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή και ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά» ανέφεραν.
Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ακόμη μετά την σύσκεψη ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δημιουργήσει γραμμή επικοινωνίας με τους αγρότες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το τί ενισχύσεις δικαιούνται αλλά και για να διατυπώνουν καταγγελίες και προβλήματα που υπάρχουν.
Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας και δη της Ηλείας να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται έτσι ώστε να επουλώσουν όσο μπορούν τις «πληγές» που υπέστησαν στις καλλιέργειές του και να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα προϊόντα τους.

Διαχρονικά τα προβλήματα των αγροτών
Ο αγροτικός τομέας θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και δη της Ηλείας. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια αντί να αναπτύσσεται σε μια κατεξοχήν αγροτική χώρα όπως η Ελλάδα απαξιώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και την επιβίωση χιλιάδων μικρών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.
Οι τελευταίοι δε βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση αφού τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως τα υψηλά κόστη παραγωγής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό αλλά και η υψηλή φορολογία που υφίστανται που δεν τους επιτρέπει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια αβεβαιότητα για το μέλλον και την επιβίωσή τους αφού πολλοί εγκαταλείπουν τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η σημαντική μείωση κυρίως των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Συγκεκριμένα από το έτος 2007, παρατηρείται σημαντική μείωση, κυρίως των εκμεταλλεύσεων που διαθέτουν έως 50 στρέμματα, και σε μικρότερο βαθμό όσων διαθέτουν έως 200 στρέμματα. Στο άλλο άκρο, 1.450 εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν το 0,2% του συνόλου, κατέχουν το 34,5% των αγροτικών εκτάσεων.

Από τα τσιφλίκια στη διανομή γης
Οι πιο επίμονες και σκληρές δράσεις των αγροτών στη νεότερη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία σχετίζονταν με τη γαιοκτησία. Το ένοπλο συλλαλητήριο της Καρδίτσας και η εξέγερση του Κιλελέρ το Μάρτιο του 1910, για παράδειγμα, αφορούσαν, πρωτίστως, την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.
Είχαν προηγηθεί οι δράσεις για τις Εθνικές Γαίες μετά την Απελευθέρωση του 1821 στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στη Στερεά. Οι εκτάσεις γης του ελληνικού κράτους, νοικιάζονταν στους ακτήμονες αγρότες, με τίμημα το 30% της παραγόμενης ποσότητας. Αποτέλεσμα, τα τέσσερα πέμπτα των εκτάσεων παρέμεναν ακαλλιέργητα, με μεγάλες συνέπειες τόσο στο επίπεδο διαβίωσης των πληθυσμών, όσο και στη λειτουργία του κράτους.
Παρόμοιες αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές πρακτικές επικράτησαν και με την προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου το 1881. Τα οθωμανικά κτήματα πουλήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε Έλληνες, συνήθως της διασποράς, και δημιουργήθηκαν τα τσιφλίκια, που καλλιεργήθηκαν από τους «μορτίτες». Δηλαδή, αγροτικές οικογένειες που ήταν προσαρτημένες στο τσιφλίκι, το οποίο και καλλιεργούσαν, καταβάλλοντας το 30% έως 50% της παραγωγής στον γαιοκτήμονα.
Η Μικρασιατική καταστροφή, η έλευση των προσφύγων, η πίεση των αγροτών οδήγησαν, το 1923, σε μία μεγάλη αναγκαστική απαλλοτρίωση, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αποζημίωση. Την περίοδο 1923-1932 απαλλοτριώθηκαν 1.550 τσιφλίκια. Επιπλέον, το 1952, σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, επιτράπηκε η απαλλοτρίωση εκτάσεων άνω των 500 στρεμμάτων, με σκοπό την αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών.
Τα γεγονότα αυτά επέδρασαν στη δυναμική και στα χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα. Σε μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος διανομές γης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, 24 εκατ. στρέμματα γης, διανεμήθηκαν σε 860.000 οικογένειες γεωργών και κτηνοτρόφων. Η μέση αγροτική εκμετάλλευση, όμως, απέκτησε μόλις 34 στρέμματα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα πορεία της.

Ελλάδα
Το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ο αγροτικός πληθυσμός και οι κάτοικοι της υπαίθρου, όπως συνέβη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μειώθηκαν σημαντικά. Η Ελλάδα όμως παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Μέσα σε περίπου έναν αιώνα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώθηκε ελάχιστα, από 840 χιλιάδες σε 710 χιλιάδες περίπου. Η μείωση αυτή είναι με διαφορά η μικρότερη της ΕΕ, καταδεικνύοντας την επιθυμία του Έλληνα να διατηρεί γη και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, τα ποσοστά μερικής, έστω, απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, είναι από τα υψηλότερα της ΕΕ, τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη.

Στις 6 Μαρτίου του 1910, ξέσπασαν τα αιματηρά επεισόδια στο χωριό Κιλελέρ, που εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας και αποτέλεσαν την κορυφαία εξέγερση της ελληνικής αγροτιάς ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων. Μία εξέγερση που προκάλεσε τη συμπάθεια όλου του λαού και οδήγησε σταδιακά στη λύση του αγροτικού ζητήματος. Υπέρμαχος και αγωνιστής που θυσιάστηκε για αυτό τον σκοπό ήταν ο Μαρίνος Αντύπας.


μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλία όπου οι αγρότες – καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι ζητούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους από την καταστροφική καταιγίδα Daniel η οποία προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες, μηχανήματα, φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.

Προετοιμάζουν μπλόκο αύριο στον κόμβο της Μαραθιάς

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους,

αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ηλεία

Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι από αύριο, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά από απόφαση που έλαβαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ξυλοκέρα. Ειδικότερα αύριο – Τετάρτη 31 Ιανουαρίου- αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στο Πύργο, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Αμαλιάδα όπου εκεί θα ενώσουν τις «δυνάμεις» τους και με άλλους αγρότες της περιοχής με το «ραντεβού» να έχει δοθεί στην Ευαγγελιστρίας στην Αμαλιάδα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία μπροστά από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, στηρίζοντας το αίτημα των φορέων για συνέχιση της λειτουργίας τους.

Τελευταία «στάση» των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα είναι η περιοχής της Μαραθιάς όπου και θα στηθεί μπλόκο με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν σε αυτό για όσες ημέρες συνεχιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις Πανελλαδικά.

Τα προβλήματα

Όπως επισημαίνει η ΟΑΣΗ με ανακοίνωση της: «Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν σε όλα λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως (ελιές, σταφίδα, αμπέλια κτλ) που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.

Η μειωμένη παραγωγή σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του νομού έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματός μας ακόμη και στους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων που πήραν κάποια καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο κ.α. Ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν το δικό τους σταυρό αφού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες ενώ  έπαιρναν  το γάλα με ανοιχτή τιμή, πλέον έχουν ξεκινήσει την απαράδεκτη μείωση των τιμών του γάλακτος . Με την τακτική αυτή που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης”.

Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή μαζί με τις μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες συνθήκες με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ηλεία: Σήμα Κινδύνου εκπέμπουν οι αγρότες!

Ζητούν από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν

*Περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις
για την επίλυση των προβλημάτων τους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Ήδη όπως βλέπουμε καθημερινά από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλία όπου οι αγρότες – καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι ζητούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους από την καταστροφική καταιγίδα Daniel η οποία προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες, μηχανήματα, φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.
Από την άλλη πλευρά Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν επίσης ότι έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία. «Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή και ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά» ανέφεραν.
Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ακόμη μετά την σύσκεψη ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δημιουργήσει γραμμή επικοινωνίας με τους αγρότες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το τί ενισχύσεις δικαιούνται αλλά και για να διατυπώνουν καταγγελίες και προβλήματα που υπάρχουν.
Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας και δη της Ηλείας να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται έτσι ώστε να επουλώσουν όσο μπορούν τις «πληγές» που υπέστησαν στις καλλιέργειές του και να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα προϊόντα τους.

Διαχρονικά τα προβλήματα των αγροτών
Ο αγροτικός τομέας θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και δη της Ηλείας. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια αντί να αναπτύσσεται σε μια κατεξοχήν αγροτική χώρα όπως η Ελλάδα απαξιώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και την επιβίωση χιλιάδων μικρών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.
Οι τελευταίοι δε βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση αφού τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως τα υψηλά κόστη παραγωγής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό αλλά και η υψηλή φορολογία που υφίστανται που δεν τους επιτρέπει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια αβεβαιότητα για το μέλλον και την επιβίωσή τους αφού πολλοί εγκαταλείπουν τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η σημαντική μείωση κυρίως των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Συγκεκριμένα από το έτος 2007, παρατηρείται σημαντική μείωση, κυρίως των εκμεταλλεύσεων που διαθέτουν έως 50 στρέμματα, και σε μικρότερο βαθμό όσων διαθέτουν έως 200 στρέμματα. Στο άλλο άκρο, 1.450 εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν το 0,2% του συνόλου, κατέχουν το 34,5% των αγροτικών εκτάσεων.

Από τα τσιφλίκια στη διανομή γης
Οι πιο επίμονες και σκληρές δράσεις των αγροτών στη νεότερη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία σχετίζονταν με τη γαιοκτησία. Το ένοπλο συλλαλητήριο της Καρδίτσας και η εξέγερση του Κιλελέρ το Μάρτιο του 1910, για παράδειγμα, αφορούσαν, πρωτίστως, την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.
Είχαν προηγηθεί οι δράσεις για τις Εθνικές Γαίες μετά την Απελευθέρωση του 1821 στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στη Στερεά. Οι εκτάσεις γης του ελληνικού κράτους, νοικιάζονταν στους ακτήμονες αγρότες, με τίμημα το 30% της παραγόμενης ποσότητας. Αποτέλεσμα, τα τέσσερα πέμπτα των εκτάσεων παρέμεναν ακαλλιέργητα, με μεγάλες συνέπειες τόσο στο επίπεδο διαβίωσης των πληθυσμών, όσο και στη λειτουργία του κράτους.
Παρόμοιες αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές πρακτικές επικράτησαν και με την προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου το 1881. Τα οθωμανικά κτήματα πουλήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε Έλληνες, συνήθως της διασποράς, και δημιουργήθηκαν τα τσιφλίκια, που καλλιεργήθηκαν από τους «μορτίτες». Δηλαδή, αγροτικές οικογένειες που ήταν προσαρτημένες στο τσιφλίκι, το οποίο και καλλιεργούσαν, καταβάλλοντας το 30% έως 50% της παραγωγής στον γαιοκτήμονα.
Η Μικρασιατική καταστροφή, η έλευση των προσφύγων, η πίεση των αγροτών οδήγησαν, το 1923, σε μία μεγάλη αναγκαστική απαλλοτρίωση, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αποζημίωση. Την περίοδο 1923-1932 απαλλοτριώθηκαν 1.550 τσιφλίκια. Επιπλέον, το 1952, σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, επιτράπηκε η απαλλοτρίωση εκτάσεων άνω των 500 στρεμμάτων, με σκοπό την αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών.
Τα γεγονότα αυτά επέδρασαν στη δυναμική και στα χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα. Σε μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος διανομές γης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, 24 εκατ. στρέμματα γης, διανεμήθηκαν σε 860.000 οικογένειες γεωργών και κτηνοτρόφων. Η μέση αγροτική εκμετάλλευση, όμως, απέκτησε μόλις 34 στρέμματα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα πορεία της.

Ελλάδα
Το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ο αγροτικός πληθυσμός και οι κάτοικοι της υπαίθρου, όπως συνέβη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μειώθηκαν σημαντικά. Η Ελλάδα όμως παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Μέσα σε περίπου έναν αιώνα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώθηκε ελάχιστα, από 840 χιλιάδες σε 710 χιλιάδες περίπου. Η μείωση αυτή είναι με διαφορά η μικρότερη της ΕΕ, καταδεικνύοντας την επιθυμία του Έλληνα να διατηρεί γη και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, τα ποσοστά μερικής, έστω, απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, είναι από τα υψηλότερα της ΕΕ, τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη.

Στις 6 Μαρτίου του 1910, ξέσπασαν τα αιματηρά επεισόδια στο χωριό Κιλελέρ, που εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας και αποτέλεσαν την κορυφαία εξέγερση της ελληνικής αγροτιάς ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων. Μία εξέγερση που προκάλεσε τη συμπάθεια όλου του λαού και οδήγησε σταδιακά στη λύση του αγροτικού ζητήματος. Υπέρμαχος και αγωνιστής που θυσιάστηκε για αυτό τον σκοπό ήταν ο Μαρίνος Αντύπας.


μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλία όπου οι αγρότες – καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι ζητούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους από την καταστροφική καταιγίδα Daniel η οποία προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες, μηχανήματα, φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.

Προετοιμάζουν μπλόκο αύριο στον κόμβο της Μαραθιάς

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους,

αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ηλεία

Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι από αύριο, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά από απόφαση που έλαβαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ξυλοκέρα. Ειδικότερα αύριο – Τετάρτη 31 Ιανουαρίου- αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στο Πύργο, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Αμαλιάδα όπου εκεί θα ενώσουν τις «δυνάμεις» τους και με άλλους αγρότες της περιοχής με το «ραντεβού» να έχει δοθεί στην Ευαγγελιστρίας στην Αμαλιάδα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία μπροστά από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, στηρίζοντας το αίτημα των φορέων για συνέχιση της λειτουργίας τους.

Τελευταία «στάση» των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα είναι η περιοχής της Μαραθιάς όπου και θα στηθεί μπλόκο με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν σε αυτό για όσες ημέρες συνεχιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις Πανελλαδικά.

Τα προβλήματα

Όπως επισημαίνει η ΟΑΣΗ με ανακοίνωση της: «Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν σε όλα λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως (ελιές, σταφίδα, αμπέλια κτλ) που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.

Η μειωμένη παραγωγή σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του νομού έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματός μας ακόμη και στους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων που πήραν κάποια καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο κ.α. Ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν το δικό τους σταυρό αφού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες ενώ  έπαιρναν  το γάλα με ανοιχτή τιμή, πλέον έχουν ξεκινήσει την απαράδεκτη μείωση των τιμών του γάλακτος . Με την τακτική αυτή που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης”.

Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή μαζί με τις μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες συνθήκες με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ