Στη Καλίδονα Ζαχάρως βρέθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Β. Γιαννόπουλος
*Β. Γιαννόπουλος: «Με την ολοκλήρωση του έργου, προστατεύεται ο ιστορικός ναός της Παναγίας, διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση προσκυνητών και επισκεπτών και αναδεικνύεται περαιτέρω η περιοχή»
Ξεκίνησαν οι εργασίες άρσης της επικινδυνότητας βραχοπτώσεων, στον σπηλαιώδη Ναό της Παναγίας του Βαρκό, στην Καλίδονα Ηλείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση προσκυνητών και επισκεπτών. Στην περιοχή βρέθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος καθώς οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του ιστορικού ναού, υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας «Σάρενα». Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο «Συντήρηση – Αποκατάσταση Προσκυνηματικών Χώρων της ΠΔΕ» ο Β. Γιαννόπουλος τόνισε: «Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, ήταν αναγκαία η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, η ολοκλήρωση της οποίας καθόρισε το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο σημείο. Στόχος μας είναι η ασφαλής επαναλειτουργία του ιστορικού προσκυνηματικού χώρου, που τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστός για τους πιστούς.
Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής, την εκτέλεση του οποίου έχει αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει με καθαρισμό των πρανών από κλαδιά και θάμνους και την απομάκρυνση βράχων σε σημεία που έχει διαπιστωθεί – από τη μελέτη – αστάθεια, ενώ θα ακολουθήσει η τοποθέτηση τρισδιάστατου γεωπλέγματος.
Με την ολοκλήρωση του έργου, προστατεύεται ο ιστορικός ναός της Παναγίας, διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση προσκυνητών και επισκεπτών και αναδεικνύεται περαιτέρω η περιοχή καθώς η Παναγία του Βαρκό βρίσκεται σ’ ένα χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, με μεγάλη επισκεψιμότητα στο παρελθόν, λόγω και της έντονης δραστηριότητας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλίδονας».
Ο κ.Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των κατοίκων της περιοχής, με τη συνδρομή των οποίων εκπονήθηκε η αρχική μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας, η οποία παραδόθηκε στην ΠΔΕ προς χρηματοδότηση του έργου. Τέλος, ευχαρίστησε το Δ.Σ για την άψογη συνεργασία καθώς και την Μηχανικό Ελένη Βελισσάρη για την συμβολή της στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών μέχρι την έναρξη υλοποίησης του έργου.