Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΝ. Φαρμάκης: «Επιταχυντής της ανάπτυξης η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση»

Ν. Φαρμάκης: «Επιταχυντής της ανάπτυξης η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση»

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας


Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε προχθές και χθες. στα Ιωάννινα, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» και δυο ενότητες: «Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη» και «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών».

Συντονιστής της δεύτερης θεματικής ενότητας ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος  τόνισε: «Το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα, κατά συνέπεια και για τις Περιφέρειες της χώρας. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους όμως, ειδικά όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για bottom up πολιτικές, απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης, στοχεύοντας στις κατά τόπους αδυναμίες και δυνατότητες, αρκεί να αποκτήσει τον αναγκαίο ‘χώρο’. Η αύξηση του ορίου πληρωμών του ΕΠΑ και η μεγαλύτερη ‘αυτοτέλεια’ των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις μείζονος σημασίας που θα ‘απελευθερώσουν’ τις τοπικές δυνάμεις».

Χθες, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, εγκρίθηκε επίσης η έκθεση οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) του έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ