Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗλεία«Η Άλλη Όψη» μιας… παρουσίασης βιβλίου

«Η Άλλη Όψη» μιας… παρουσίασης βιβλίου

Στο κατάμεστο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης

     Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου ‹‹Η Άλλη Όψη›› των Έλενα Κακολύρη και Μαρία Κατούφα, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου καθώς όσοι παρευρέθηκαν στο, κυριολεκτικά κατάμεστο, Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαφορετική και εξαιρετικά πρωτότυπη οπτικοακουστική βιβλιοπαρουσίαση!!! 

     Το μήνυμα του εξαιρετικά καλογραμμένου κοινωνικού μυθιστορήματος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το  φαινόμενο της έμφυλης βίας. Αιχμηρός καυστικός λόγος που μας προκαλεί να σκεφτούμε τις πολλές και διαφορετικές πτυχές του κοινωνικού αυτού ζητήματος και συνάμα βαθιά συγκινητικό, που μιλά κατευθείαν στην ψυχή.

     Η ερμηνεία του Θοδωρή Δημόγλου, με τα έντονα ξεσπάσματα και το δριμύ κατηγορώ στην κοινωνία, αποδείχτηκε καθηλωτική και μάγεψε το κοινό ενσαρκώνοντας τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου! Δίπλα του βρέθηκε η Ανδριαννή Χατζηιωάννου με τις αέρινες χορευτικές της φιγούρες! Οι δύο τους κατάφεραν να παρασύρουν τους θεατές σε μια σχεδόν μεταφυσική εμπειρία, με τα σώματα τους να συγχρονίζονται απόλυτα εκφράζοντας τον πόνο της απώλειας επί σκηνής.

     Τα κορίτσια της σχολής χορού Step Up, με την καλλιτεχνική καθοδήγηση της χορογράφου Κωνσταντίνας Παυλίδη και το υπέροχο χορευτικό τους υπό τους ήχους της «Ελένης» της Χαρούλας Αλεξίου, μας ταξίδεψαν με την σκέψη ότι η ζωή της κάθε Ελένης είναι επικηρυγμένη καθώς πολλές φορές οι «υποσχέσεις για αγάπες για ευτυχισμένα χρόνια» είναι απλώς πολύχρωμα μπαλόνια που τα παίρνει ο άνεμος και τα σκορπά!

      Στη συνέχεια η μια εκ των δυο συγγραφέων Έλενα Κακολύρη συγκίνησε τους πάντες απαγγέλλοντας το ποίημα ‹‹Ένα θύμα μιλά›› που βρίσκεται στον επίλογο του βιβλίου, ολοκληρώνοντας το θεατρικό μέρος της παράστασης. Τη σκυτάλη της παρουσίασης παρέλαβε η δεύτερη συγγραφέας Μαρία Κατούφα όπου μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία τους αλλά και για το πως προέκυψε η ιδέα για αυτό το βιβλίο.

     Κεντρική ομιλήτρια η εξαιρετική εκπαιδευτικός-κοινωνιολόγος Βικτωρία Βασιλοπούλου όπου με μια εκπληκτική ομιλία εξήγησε με ποιο τρόπο μπορούμε ως κοινωνία να ερμηνεύσουμε αυτό το φαινόμενο. Μίλησε για το ρόλο της παιδείας, της τέχνης, αλλά και των προτύπων που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια καθώς και την ανάγκη να επικοινωνούμε όλοι περισσότερο με τους γύρω μας.

     Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε ο Γιώργος Δέρβος και όπως σχολιάζουν οι συγγραφείς ‹‹Χωρίς την συμβολή του δεν θα είχαμε καταφέρει να παρουσιάσουμε αυτό το ιδιαίτερο θέαμα!›› ευχαριστώντας ταυτόχρονα όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και κυρίως τον κόσμο που βρέθηκε κοντά τους αγκαλιάζοντας αυτή τους την προσπάθεια!

     Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο κόσμος παρέμεινε για αρκετή ώρα στον χώρο συγχαίροντας τις δύο συγγραφείς και δηλώνοντας βαθιά συγκινημένος από το θέαμα που είχε προηγηθεί. ‹‹Ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία μουσικής, χορού, λόγου και θεάτρου που μας συγκίνησε βαθιά›› και ‹‹Δεν υπάρχουν λόγια, ευχαριστούμε που υπάρχετε ανάμεσα μας›› ήταν μερικά μόνο από τα σχόλια που ακούστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου απευθυνόμενα στους συντελεστές αυτής της παράστασης!

     Αξίζει να σημειωθεί πως η Έλενα Κακολύρη και η Μαρία Κατούφα, σε συνεννόηση με τον σύλλογο Αλληλεγγύη Γαστούνης, τοποθέτησαν στην είσοδο του κτηρίου κουμπαρά αγάπης και στήριξης με σκοπό να συμβάλουν στον αγώνα της μικρής Ρ. με τους παρευρισκόμενους να στηρίζουν απόλυτα αυτή την αλληλέγγυα κίνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ