Ηλεία: Το λίκνο της Ολυμπιακής Γης

86

Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που έχουν διασωθεί μες τους αιώνες και αναδεικνύουν τον πολιτισμικό πλούτο της Ηλείας

Η Ηλεία, που εκπέμπει αιώνια τη λάμψη της Ολυμπιακής φλόγας, μας προσκαλεί σε μια ταξιδιωτική περιήγηση ζωής που περιλαμβάνει χρυσαφένιες ακτές, τον αέρα του Ιουνίου, φαράγγια και πυκνά δάση, σε έναν συνδυασμό που προκαλεί δέος σε κάθε επισκέπτη.

Φυσικό κάλλος που προκαλεί δέος

Στην Ηλεία, το βασίλειο της φύσης αποτυπώνεται σε εικόνες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Η Νέδα, το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας, εντυπωσιάζει με τους καταρράκτες και τα σμαραγδένια νερά της, ενώ οι βόλτες στις όχθες της λίμνης Καϊάφα μένουν αξέχαστες σε μικρούς και μεγάλους.

Υπάρχει ασφαλώς και ο ορεινός κόσμος, που μπλεγμένος με τους αρχαίους μύθους, εκπλήσσει με την άγρια ομορφιά του και μας συστήνει ένα άλλο πρόσωπο της ηλειακής γης. Στον βουνίσιο βασίλειο της; Ηλείας δεσπόζει ο Ερύμανθος, όρος πολύκορφο, με πολλές χαράδρες αλλά και οροπέδια, ενώ μικρότεροι ορεινοί όγκοι όπως το Σκιαδοβούνι και το Μεσοβούνι περήφανα διαλαλούν την γεωμορφική ολότητα του τόπου.

Πυκνά δάση, όπως αυτό της Φολόης και ποταμοί, όπως ο Αλφειός ή ο Πηνειός, γίνονται φόντο για αποδράσεις και πεζοπορίες που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα, χαρίζοντας απίστευτες εμπειρίες.

Στις ακτές της Ολυμπιακής Γης

Για όσους αγαπούν τη θάλασσα είναι σίγουρο πως στην ηλειακή γη θα βρουν τη δική τους γαλάζια όαση, αφού οι παραλίες, πολυσύχναστες ή απομονωμένες, είναι ανεξάντλητες. Από το Αρκούδι μέχρι την κοσμοπολίτικη Κουρούτα, τα κρυστάλλινα νερά της Ζαχάρως, την ήρεμη Γλύφα, τη Σκαφιδιά και τα θεραπευτικά Λουτρά της Κυλλήνης, όλα γίνονται κομμάτι μιας επικής ακτογραμμής.

Η μεγαλειώδης Αρχαία Ολυμπία

Επίκεντρο της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής δεν είναι άλλος από την μεγαλειώδη Αρχαία Ολυμπία. Ερμής του Πραξιτέλη, Άλτις, Ναός του Δία και της Ήρας, Γυμνάσιο, Γυμναστήριο, Στοά της Ηχούς, Στάδιο. Τα πάντα στα ιερά εδάφη της Ολυμπίας ταυτίζονται με τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που ακτινοβολεί το φως της ειρήνης και των ολυμπιακών ιδεωδών σε όλη την ανθρωπότητα, πιάνοντας το κοινό της νήμα ανά τους αιώνες.

Τους λάτρεις της ιστορίας θα συγκινήσει επίσης και η Αρχαία Ήλιδα, όπου σώζονται έως σήμερα τμήματα της διοικητικής πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ο επιβλητικός ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες. Σε ότι αφορά το χριστιανικό της παρελθόν, η Ιερά Μονή Σκαφιδιάς, το Μοναστήρι της Ζούρτσας και άλλα μικρότερα τοπόσημα της ορθόδοξης πίστης έρχονται να μιλήσουν μια γλώσσα εγγύτερη στο σύγχρονο πρόσωπο της Ηλείας, τονίζοντας έτσι εμφατικά τη μακραίωνη ταυτότητά της.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο travel.gr