Ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΟΑ: «Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου στην ιερή γη της Ολυμπίας… ἐντῷ καλλίστῳ τῆς Ἑλλάδος τόπῳ»

207

Ημερίδα αφιερωμένη στον πιο δοξασμένο ιερό τόπο της Αρχαίας Ελλάδας, την Ολυμπία, διοργανώνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου.

Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, αναφέρθηκε χθες η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου, συνεπικουρούμενη από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζαβάρα και τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό- δημοσιογράφο Θέμη Μαντά, που θα παρουσιάσουν την εκδήλωση.

«Tο Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου έχει τη μεγάλη χαρά και τιμή να διοργανώνει με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023,  στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, εκδήλωση – ημερίδα αφιερωμένη στον πιο δοξασμένο ιερό τόπο της Αρχαίας Ελλάδας, την Ολυμπία. Τον τόπου που έχει το προνόμιο κάθε τέσσερα χρόνια να ανάβει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να μεταλαμπαδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης το μήνυμα της εκεχειρίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών μέσα από την ευγενική άμιλλα. Ενόψει της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου έχει προσκαλέσει εξαιρετικούς ομιλητές, ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο τους που θα κάνουν μια σύγχρονη αναφορά σε ιστορικά και εθιμικά στοιχεία των αγώνων, των αθλητών και του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας» τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης

  • Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών. (θέμα: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι διαδρομές διαμόρφωσης ταυτότητας των κοινωνιών»)
  • Αθηνά Μ. Συναρέλλη, Εκπρόσωπος του Λυκείου των Ελληνίδων στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή ΥΠ.ΠΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά –UNESCO –  Αν. Διευθύντρια Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. (Θέμα: «Αρέθουσα και Αλφειός- από τον εικονιστικό λόγο των απαρχών στο δημοτικό τραγούδι, τις λαϊκές τελετουργίες, την πολιτισμική μνήμη».
  • Ερωφίλη  – Ιρις Κόλλια,  Έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας. (Θέμα: «Η Ολυμπία στο χρόνο και το οικομενικό μήνυμα της εκεχειρίας»).
  • Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, ηθοποιός – χορογράφος.( Θέμα:  «Το όνειρο της Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία»).
  • Ιουλία Κόλλια, μέλος Χ.Ο. Λ.τ.Ε.Πύργου –πτυχιούχος τμ. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Msc1ΔΥΥ – Msc2 ΔΟΑ για ΑΜΕΑ. (Θέμα: «Προσεγγίζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από τα σύμβολα»).

Και οι αθλητές Ολυμπιονίκες μας:  

  • Δημοσθένης Ταμπάκος (Θέμα: «Από την Ιερή Ολυμπία στο σήμερα. Αξίες του αθλητισμού και σύγχρονη ζωή»).
  • Πηγή Δεβετζή (Θέμα:  «Πρωταθλητισμός απ΄την παιδική ηλικία μέχρι τα Ολυμπιακά μετάλλια»).

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μία μουσικοχορευτική σκηνή από την Χ.Ο. του Λ.τ.Ε. Πύργου:

Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Τζανέτος,

Επιμέλεια τραγουδιού: Μαρία Παπαγεωργίου.

Μουσικοί: Γιώργος Τζανέτος –κρουστά,

Πέτρος Μήτσου  –ζουρνάς, 

Μαρία Παπαγεωργίου –κανονάκι.

Μουσική Παραγωγή : Θωμάς Κωνσταντίνου

Δωρεάν μετακίνηση για το κοινό

Για την μετακίνηση προς και από το Συνεδριακό Κέντρο της Δ.Ο.Α:

-Geo Travel Tours Πύργος (τηλ. 2621030777, 2621030774, 6984607788 ( info@geo-travel.gr ) και

-ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ TRAVEL SERVISES –Ανδραβίδα (τηλ. 6972247395)