Στο κτήμα Μερκούρη ο διακεκριμένος γλύπτης Γιώργος Χουλιάρας

113

«Το ανθρώπινο σώμα στη γλυπτική από την προϊστορία μέχρι σήμερα»

Το Κτήμα Μερκούρη σας προσκαλεί στη διάλεξη του διακεκριμένου Γλύπτη κ. Γιώργου Χουλιαρά,  Ομ. Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα: «Το ανθρώπινο σώμα στη γλυπτική από την προϊστορία μέχρι σήμερα» που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής 26 Νοεμβρίου.

Η γλυπτική του Γιώργου Χουλιαρά κατανοείται στο πλαίσιο της  γλυπτικής αντίληψης που άρχισε να διαμορφώνεται κατά τον εικοστό αιώνα στα κινήματα του μοντερνισμού. Μπολιασμένη με στοιχεία ελληνικότητας και με καθαρή, αμιγώς γλυπτική γλώσσα,  μεταφέρει διαχρονικές πλαστικές αξίες, σε ένα προσωπικό  ιδίωμα  που εκφράζει τον σύγχρονο άνθρωπο και την  εποχή του. Αποδίδει αφαιρετικά ή αναπαραστατικά τα θέματα της πάντα με σεβασμό  στο υλικό και  με έμφαση στην οργάνωση της σύνθεσης.

Με το έργο του ο Γ. Χουλιαράς  ανοίγεται σε όλη τη γκάμα και τις δυνατότητες της γλυπτικής περνώντας, από  το μικρό γλυπτό, στη μεγάλη κλίμακα   του δημόσιου χώρου της πόλης και από τη συνεργασία με σημαντικούς αρχιτέκτονες για τη δημιουργία και ένταξη γλυπτών σε αρχιτεκτονικούς χώρους, στη δημιουργία γλυπτικής αντίληψης χρηστικών αντικειμένων.

Υπήρξε καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών επιδιώκοντας με τη διδασκαλία του  να εμφυσήσει τις αρχές και το ήθος που διαπνέουν διαχρονικά την τέχνη του, στους νέους γλύπτες.

Τα Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις και σε κέντρα της περιφέρειας όπως και  σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Μεγάλης κλίμακας έργα του υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Με αφορμή τη διάλεξη του, Το  ανθρώπινο σώμα στη γλυπτική, στο κτήμα Μερκούρη, θα γίνει σύντομη παρουσίαση της δουλειάς του από την ιστορικό τέχνης Μ. Σφενδουράκη.

Raster

Ποιος είναι ο Γεώργιος Χουλιάρας

Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1947. Αποφοίτησε απο τη Ζωσιμαια Σχολή το 1964. Απο το 1965 ώς 1970 σπουδές Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ., κοντά στον Γ.Πάππα.

Αποφοίτησε το 1970 με βραβείο γυμνού και άλλους επαίνους.

1970 – 72 Υπηρετεί την θητεία του στο Στρατό ώς Έφεδρος Ανθυπολοχαγός

1972 – 74 Υποτροφία εσωτερικού Ι.Κ.Υ. Ταξίδια και μελέτες πάνω στην Ελληνική Τέχνη, με την παρακολούθηση του Γ.Πάππα.

1974      – 75 Βρίσκεται στην Αγγλία, με υποτροφία του Ε.Ο.Ε.Χ., όπου παρακολουθεί στο West Surrey College of Art, στο εργαστήρι Γλυπτικής και Κεραμεικής

1975      – 77 Μετακομίζει στο Παρίσι, όπου παρακολουθεί Γλυπτική στην Ecole des Beaux – Arts εργαστήριο Cesar και Κεραμεική στην Ecole Superieure des Arts et Metiers. Εργα του χρονικού διαστήματος των υποτροφιών εκθέτει στην γκαλερί ‘’Νέες Μορφές” το Γενάρη του 1977. Καλοκαίρι του 1977 γυρνάει στη Ελλάδα και οργανώνει εργαστήρι Γλυπτικής

1978      Μαζί με 2- 3 συναδέλφους δημιουργεί το Σύλλογο Γλυπτών, με με σκοπό να οργανώνει υπαίθριες εκθέσεις και την ανάδειξη της Σύγχρονης Γλυπτικής.

Πραγματοποιεί σειρά μεγάλων υπαίθριων εκθέσεων στον προ του Ωδείου Αθηνών χώρο, 1978 – 79 – 80 – 81, στις οποίες συμμετέχει με μεγάλου μεγέθους γλυπτά.

1979      Ατομική έκθεση στην γκαλερί «Πανσέληνος» – Θεσσαλονίκη.

1981 Συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Βαλκανική Έκθεση του Βουκουρεστίου. Τιμητική διάκριση και αγορά του έργου.

1981 Εκλέγεται έφορος Γλυπτικής στο Ε.Ε.Τ.Ε.

Το ίδιο διάστημα και απο το 1980, πιστεύοντας ότι η γλυπτική πρέπει να είναι παρούσα στην ζωή και οργανικά δεμένη με την αρχιτεκτονική, αρχίζει την συνεργασία με το ζεύγος αρχιτεκτόνων Αντωνακακη, μια συνεργασία που συνεχίζεται γόνιμα μέχρι σήμερα

1984      Συμμετέχει στην υπαίθρια έκθεση γλυπτικής στον Εθνικό Κήπο, οργανωμένη απο το ΥΠ.ΠΟ. και το Ε.Ε.Τ.Ε. Βραβείο Γλυπτικής.

1985      Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Συμμετέχει στην έκθεση «Μεταπλάσεις – Μεταμορφώσεις».