Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταBullying: Φαινόμενο με ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ηλεία

Bullying: Φαινόμενο με ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ηλεία

Τι δηλώνουν στη «Πρώτη» οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, ο απερχόμενος και ο νέος δήμαρχος Πύργου

 «Δεν θέλω να πάω σχολείο», «με κοροϊδεύουν και στο φροντιστήριο», «φοβάμαι να το πω στους γονείς μου», «δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ», είναι μερικές από τις εκφράσεις που τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει άπειρες φορές μιλώντας με παιδιά θύματα bullying. Το φαινόμενο της άσκησης εσκεμμένης, απρόκλητης, συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίας σωματικής αλλά και λεκτικής με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου λαμβάνει καθημερινά ανησυχητικές διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια – στην μετά covid εποχή- τα φαινόμενα bullying εντός αλλά και εκτός των σχολικών μονάδων φαίνεται να αυξάνουν με ραγδαίους ρυθμούς… Εάν όμως ως ενήλικες δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό που ραγδαία αναπτύσσεται τότε πολύ σύντομα η κοινωνία μας θα αλλάξει και ο εφιάλτης της βίας θα εξαπλωθεί παντού γύρω μας.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό bullying που έχει ήδη καταγγελθεί στον Εισαγγελέα Πύργου η «Πρώτη» επικοινώνησε τόσο με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας Ανδρέα Ζέρβα, με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, τον απερχόμενο δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο αλλά και το νεοεκλεγέντα Στάθη Καννή ζητώντας τις απόψεις τους σχετικά με το φαινόμενο του bullying που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στα σχολεία της Ηλείας.

Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε περιστατικά βίας και εκφοβισμού»

«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας καταδικάζει οποιαδήποτε περιστατικά βίας και εκφοβισμού. Η «καλή» εκπαίδευση πρέπει να είναι άρτια και να οδηγεί σε μία «καλή» παιδεία. Ξεκάθαρα καταδικάζουμε τη βία και τον εκφοβισμό. Εμείς θέτουμε ως προϋπόθεση την αγωγή όλων, σε ομαλές συνθήκες συμβίωσης και συνεκπαίδευσης».

Στέλλα Αναστασίου, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας

«Η παραβατικότητα και ο εκφοβισμός είναι καθαρά κοινωνικά φαινόμενα, έχουν σύνθετα αιτία που βρίσκονται βαθιά μέσα στην κοινωνία»

«Άλλο ένα περιστατικό παραβατικότητας και βίας συνέβη στην πόλη μας, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς βλέπουμε μία σταθερή αύξηση τέτοιων φαινομένων και στην περιοχή μας και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στοχοποιούμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η παραβατικότητα και ο εκφοβισμός είναι καθαρά κοινωνικά φαινόμενα, έχουν σύνθετα αιτία που βρίσκονται βαθιά μέσα στην κοινωνία και ειδικότερα μέσα στο σύστημα το οποίο ζούμε. Ένα σύστημα και μία κοινωνία που βασίζεται στην εκμετάλλευση, στον ανταγωνισμό, στον ατομισμό που καλλιεργούνται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά λαμβάνουν τέτοια πρότυπα, τέτοια συμπεριφορές, τις οποίες εύκολα αναπαράγουν. Βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας και του συστήματος είναι ίδια η βία και για αυτό βλέπουμε είναι τα παιδιά να αναπαράγουν τέτοιες μορφές βίας. Όταν όμως μιλάμε για βία, δεν είναι μόνο η σωματική και η λεκτική βία. Βία μπορεί να είναι όταν το παιδί βλέπει οι γονείς του να μην έχουν δουλειά ή να ζουν σε άθλιες συνθήκες, όταν βλέπει -ειδικά αυτή την περίοδο- να μην φτάνουν τα χρήματα στο σπίτι για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, όταν υπάρχει κομμένο νερό, ρεύμα, οι πλειστηριασμοί που γίνονται. Όλα αυτά είναι μορφές βίας που αναπαράγονται από το σύστημα στο οποίο ζούμε, άρα μέσα σε μία τέτοια κοινωνία, τα παιδιά εύκολα βιώνουν όλη αυτή τη βία και την αναπαράγουν. Χρέος μας, ως εκπαιδευτικοί, είναι να μπορέσουμε στο βαθμό που μας αναλογεί, να διδάξουμε με το παράδειγμά μας, την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση, το να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, ίσες ευκαιρίες για όλους, για όλα τα παιδιά, για μόρφωση και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Οφείλουμε μάλιστα όλα αυτά να τα κάνουμε σε ένα αντιδραστικό πλαίσιο, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται τώρα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα νέο πλαίσιο που προωθείται, το «νέο σχολείο» το σχολείο της αγοράς που εντείνει όλα αυτά, πού εντείνει την ημιμάθεια, την αποσπασματικότητα της γνώσης, που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό και ταξικό. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο για την ευρύτερη κοινωνία που ζούμε.
Οι εκπαιδευτικοί είναι παιδαγωγοί και οι περισσότεροι είναι και γονείς. Εμείς μέσα από δράσεις που αναλαμβάνουμε στα σχολεία μας καθώς υπάρχουν διάφορα προγράμματα, μιλάμε με τα παιδιά για τη βία, για την παραβατικότητα μέσα από το μάθημα μας, προσπαθούμε να τους δείξουμε το διαφορετικό, να τους δείξουμε και να τους δώσουμε εικόνες και παραστάσεις και να τους πούμε ότι δεν είναι μόνο η βία ως τρόπος έκφρασης υπάρχει και κάτι άλλο, πέρα από κει και να μπορέσουμε να τα δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Υπάρχουν και διάφοροι φορείς που κάνουν προγράμματα για την παραβατικότητα και τη βία και όλα αυτά προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». 

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Απαιτούνται μέτρα πρόληψης, αλλά και μέτρα καταστολής»

«Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα της βίας στους ανηλίκους. Και πλέον εξαπλώνεται η βία μέσω ομάδων ανηλίκων, έχουμε ομαδική βία. Τα πράγματα ξεφεύγουν και δε μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να κάνουμε μόνο αναλύσεις. Πρέπει να πάρουμε μέτρα πρόληψης, αλλά και μέτρα καταστολής. Εάν το θέλει φυσικά η κοινωνία και οι φορείς της. Αλλιώς θα λέμε… ζήτω οι προσωπικές μας ελευθερίες, ενώ σε καιρό ειρήνης θα έχουμε τραυματίες από βία. 

Εμείς, σαν Δημοτική Αρχή τα τελευταία χρόνια έχουμε τοποθετήσει security στα σχολεία και από ότι φαίνεται χρειάζονται κι άλλοι security. Χρειάζεται να υπάρχει κι άλλη ιδιωτική φύλαξη στους χώρους και εντός και εκτός του σχολείου, αλλά και κάμερες. Το είχαμε προτείνει αυτό, αλλά κάποιοι αρνήθηκαν να μπουν κάμερες στα σχολεία.

Επίσης, με το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχαμε κάνει ένα πρόγραμμα εξαμήνου με ειδικούς ψυχολόγους και σεμινάρια στα σχολεία. Νομίζω πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει όχι απλά να συνεχιστούν, αλλά και να αυξηθούν. Αλλιώς θα προστατεύουμε τις υπερβολικές και επιβαρυντικές απαιτήσεις κάποιων σε βάρος της κοινωνίας».

Στάθης Καννής, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύργου

«Να προβάλουμε τα σωστά πρότυπα στα παιδιά μας»

«Το φαινόμενο της βίας νέων παιδιών εναντίον συνομήλικων τους είναι ένα φαινόμενο που μας ανησυχεί και δυστυχώς δείχνει να αυξάνεται. Σαν νέα Δημοτική Αρχή οφείλουμε να είμαστε και θα είμαστε δίπλα στη νεολαία μας.

Όλα ξεκινούν από την σωστή διαπαιδαγώγηση και την φροντίδα των νέων τόσο από την οικογένεια, όσο και από το σχολείο και τους καθηγητές. Μαζί με όλους αυτούς θα προσπαθήσουμε σαν Δημοτική Αρχή να  εμφυσήσουμε στους νέους τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και γενικότερα στην κοινωνία.

Απαιτούνται δράσεις με κοινωνικούς λειτουργούς ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε την νεολαία και να μην καταφεύγουν σε βιαιότητες και ανάλογες συμπεριφορές.

Πρέπει όλοι να σκύψουμε πάνω στους νέους. 

Και προπάντων να προβάλουμε τα σωστά πρότυπα στα παιδιά μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ