Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΝέα επιστολή προς τους Βουλευτές του Νομού από το ΤΕΕ Ηλείας για...

Νέα επιστολή προς τους Βουλευτές του Νομού από το ΤΕΕ Ηλείας για την ρύθμιση αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 και τον συντελεστή παλαιότητας

Νέα επιστολή προς τους Βουλευτές Ηλείας απέστειλε η Ν.Ε. του ΤΕΕ Ηλείας, με θέματα την Επαναφορά της δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση αυθαιρέτωνΚατηγορίας 5 και την Τροποποίηση του Παραρτήματος Α του Ν.4495/17 για τονσυντελεστή παλαιότητας 12γ (01/01/1983 μέχρι 31/12/1992).

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα που θίξαμε με τις ως άνω σχετικές επιστολές μας περίτης λήξης της δυνατότητας υποβολής σε ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών τηςΚατηγορίας 5 (κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις) η οποία έχειλήξει από τις 30/9/2020.

Πρόκειται για ένα αίτημα στο οποίο συντάσσεται το σύνολο του τεχνικού κόσμου όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (επιστημονικοί φορείς,ΠΟΜΙΔΑ, Ο.Τ.Α. κ.α.) καθώς έχουν δημιουργηθεί τεράστια αδιέξοδα σε διαδικασίες μεταβιβάσεων ,αδειοδότησης , ενεργειακής αναβάθμισης (κ.α.) ιδιωτικών αλλά και δημόσιων κτιρίων.

Δεν πρέπει να διαγράφουμε από τη μνήμη μας το καταστροφικό σεισμικό συμβάν στην γείτονα χώρα στις αρχές του έτους και το οποίο μας θα πρέπει να μας ανησυχεί σε σχέση με τις αντοχές του κτιριακού αποθέματος στον Ελλαδικό χώρο. Ως γνωστόν , ο αριθμός των αυθαιρέτων παρεμβάσεων όπως και των εξ’ολοκλήρου αυθαιρέτων κατασκευών στη χώρα μας είναι τέτοιος που διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θολό τοπίο σε σχέση με την πραγματική στατική επάρκεια των κτιρίων που διαθέτει η χώρα.

Η ρύθμιση του Ν.4495/17 προβλέπει στις περιπτώσεις των “μεγάλων” αυθαιρέτων κατασκευών (Κατηγορίας 5) την υποχρεωτική υποβολή Μελέτης Στατικής Επάρκειας στα δικαιολογητικά στοιχεία του φακέλου και την διαδικασία στατικής ενίσχυσης αυτών στην περίπτωση που αποδειχθούν μή επαρκή. Εκτός αυτού δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση επισκευής ή ενίσχυσης των εν λόγω κατασκευών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί υπαγόμενα στις διατάξεις του Ν.4495/17. Κάτι τέτοιο όμως σήμερα δεν είναι εκ του νόμου εφικτό καθώς έχει λήξει η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 από τις 30/09/2020.

Αυτή τη στιγμή , ο τεράστιος αριθμός των αρρύθμιστων κτιρίων στη χώρα μας, ειδικότερα των μεγάλων αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 του Ν.4495/17 είναι τέτοιος που καθιστά το ζήτημα της επαναφοράς της δυνατότητας ρύθμισης αυτών αναγκαία όσο και επείγουσα για λόγους ασφαλείας.

Το δεύτερο ζήτημα που σας θέτουμε υπόψη ως πολύ σημαντικό και δίκαιο είναι η επανεξέταση του συντελεστή υπολογισμού του προστίμου για τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν συντελεστεί χρονικά το διάστημα 1983-1992. Σας ενημερώνουμε ότι οι διαθέσιμες αεροφωτογραφίες για την απόδειξη παλαιότητας των κτισμάτων στο

διάστημα 1980 – 1983 είναι εξαιρετικά λίγες στο σύνολο της επικράτειας ενώ κατά το έτος 1990 υπάρχει σχεδόν πλήρης κάλυψη. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμα και εάν μια αυθαίρετη κατασκευή είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1980-1983 να μην μπορεί να αποδειχθεί και αναγκαστικά να εισάγεται στην αμέσως επόμενη κατηγορία υπολογισμού προστίμου (1983-1993) όπου διατίθενται αεροφωτογραφίες και να επιβαρύνεται με πρόστιμο τέσσερις (4) φορές μεγαλύτερο. Για αυτό το λόγο προτείνουμε ως ένα δίκαιο μέτρο λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία , την τροποποίηση του υψηλού συντελεστή υπολογισμού προστίμου του Παραρτήματος Α του ν.4495/17 – (12γ) από 0.60 σε 0.20 πάλι μεγαλύτερος του συντελεστή (12β=0,15) της κατηγορίας ετών 1975-1983 αλλά όχι τετραπλάσιος όπως ισχύει σήμερα.

Αξιότιμοι κυρία και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, ζητούμε την άμεση και ταχεία παρέμβασή σας προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΝ προκειμένου να προωθηθεί νομοθετικά :

α)η επαναφορά της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων υπαγωγής σε ρύθμιση των αυθαιρέτων κατασκευών Κατηγορίας 5 του Άρθρου 96 του Ν.4495/17 (ΦΕΚ 167/Α/3.12.2017)

β) η τροποποίηση του Παραρτήματος Α του Ν.4495/17 και ειδικότερα του συντελεστή (12γ) από 0.60 σε 0.30.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας , παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Δ. Γεωργακόπουλος

Διπλ. Πολιτικόςμηχανικός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ