Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠατρών-Πύργου: «Μάχη» για χιλιάδες απαλλοτριώσεις που δεν πληρώθηκαν

Πατρών-Πύργου: «Μάχη» για χιλιάδες απαλλοτριώσεις που δεν πληρώθηκαν

Βροχή από κατασχετήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου έρχεται από αυτή την εβδομάδα για χιλιάδες απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών που έγιναν κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου από την περασμένη δεκαετία. Ο δρόμος βρίσκεται σήμερα σε φάση πλήρους κατασκευής, αλλά ελάχιστοι ιδιοκτήτες έχουν πάρει τα χρήματα που δικαιούνται βάσει οριστικών δικαστικών αποφάσεων.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» παρουσίασε την καταγραφή μιας κατάστασης που αφορά 2.000 δικαιούχους αποζημιώσεων συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα πανωτόκια, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Τις περισσότερες υποθέσεις χειρίζεται το γραφείο του πατρινού δικηγόρου Γιώργου Βλάχου, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του Απόστολο Παπαδόπουλο έχουν ετοιμάσει εκατοντάδες κατασχετήρια για να τα στείλουν από σήμερα σε τραπεζικά ιδρύματα που διατηρούν λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου και να ξεκινήσουν ονομαστικά δεσμεύσεις αποζημιώσεων για τους πελάτες τους.

Με την απόφαση 223 του 2022 βγήκε η οριστική τιμή μονάδας για την αποζημίωση των περιουσιών που έχουν δεσμευθεί κατά μήκος της Πατρών-Πύργου, στο τμήμα από το Μιντιλόγλι έως τα Τσουκαλέικα. Αφορά σε 340 δικαιούχους για ένα ποσό 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί από το 2015 η απόφαση 222, που αφορούσε στο ίδιο τμήμα του δρόμου, για τις παρακείμενες περιουσίες 400 ιδιοκτητών. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει βγει για το 100% της αποζημίωσης που ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο έδινε από τότε εντολή να καταβληθεί το 60% του ποσού ως προκαταβολή και να παρακρατηθεί το 40% για πιθανές διορθώσεις στο Εφετείο. Το δεύτερο δικαστήριο έγινε και έκρινε ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον αποζημίωση 2,5 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες, αλλά τα χρήματα εξακολουθεί να παρακρατεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την αιτιολογία ότι δεν έχει πάρει ακόμα τους διορθωτικούς πίνακες των δικαιούχων, που δεν έχει στείλει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά την έχουν στα χέρια τους οι δικηγόροι των ιδιοκτητών.

«Την Τρίτη δικάζουμε αυτή την υπόθεση, για να υποχρεωθεί το Ταμείο να πληρώσει τους πελάτες μας» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Βλάχος.
Επιπλέον, έχουν βγει οι αποφάσεις 174 και 175 για το τμήμα της Δύμης, μέχρι και τον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, για αποζημιώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ από την αρχική και τη συμπληρωματική απαλλοτρίωση. Τα χρήματα στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν καταβληθεί το 2010, αλλά οι ιδιοκτήτες περιμένουν εδώ και έναν χρόνο να πάρουν τη διαφορά που βγήκε στο Εφετείο.

Στο τμήμα της Μόβρης, όπως είπε ο κ. Βλάχος, οι δικαιούχοι είναι οι πιο τυχεροί, γιατί έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους με την απόφαση του 2019, όπως και στο τμήμα του Λαρισσού που πληρώθηκαν από το 2012 στους προβλεπόμενους χρόνους. Μένει μόνο η καταβολή ενός ποσού 145.000 ευρώ για κάποιους δικαιούχους που εμπίπτουν στην απόφαση 105 του 2020 και για αυτούς θα σταλούν επίσης κατασχετήρια κατά του ελληνικού δημοσίου από αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμα αποφάσεις για το τμήμα της Πατρών-Πύργου στην Ηλεία, όπου και εκεί εκκρεμεί η πληρωμή αποζημιώσεων.

Ο κ. Βλάχος μάς δείχνει εκατοντάδες έγγραφα στοιβαγμένα σε ένα τραπέζι του γραφείου του. Είναι όλα υποθέσεις που «κληρονόμησε» από τον πατέρα του Φάνη, ο οποίος ασχολήθηκε αρχικά με την υπόθεση, αλλά δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, γιατί απεβίωσε.

Οι κατασχέσεις γίνονται νομιμοτόκως. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός λογαριασμός των απαλλοτριώσεων της Πατρών–Πύργου, που ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, επιβαρύνεται κάθε χρόνο με τόκους 7,5%, δηλαδή με 5,3 εκ. ευρώ που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, επειδή το Δημόσιο δεν κάνει την δουλειά του όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως καθυστερεί για χρόνια και όταν κάποιος δικαιούχος στραφεί εναντίον του με κατασχέσεις, τότε λειτουργεί και εκδικητικά, κάνοντας ανακοπές και καθυστερώντας ακόμα περισσότερο με νέες δίκες.

Μέχρι σήμερα, οι δύο δικηγόροι έχουν καταφέρει να πάρουν γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ από κατασχέσεις για εντολείς τους, ενώ χειρίζονται υποθέσεις αποζημιώσεων που δεν έχουν δοθεί ακόμα από εκτελεσμένα δημόσια έργα, όπως η Ολυμπία Οδός στην περιοχή των διοδίων του Ρίου, ακόμα και από το Φράγμα Πείρου–Παραπείρου.

Πηγή: «Πελοπόννησος»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ