Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου: «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά»

222
[wpv-post-body][wpv-post-title][wpv-post-shortcode]

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου και οι συνοδοί καθηγητές τους Μ. Παπουτσή, Γ. Καλδή, Δ. Νικολοπούλου, Γ. Κωνσταντίνου, Γ. Αγγελόπουλος και Δ. Κοτσιάς την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Αφού περιηγήθηκαν στους χώρους της Βουλής και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον θεσμό της Βουλής, ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», που λειτουργεί από τον Μάϊο του 2021. 

Η έκθεση αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία, προσφέροντας στους επισκέπτες πρόσβαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτησή της.

    Στις δύο αίθουσες της έκθεσηςπαρουσιάζεται η θεματική της. Κυριαρχούν η μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος με σκηνές από κομβικά πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της επαναστατικής περιόδου, που προσφέρει τον καμβά της έκθεσης: έξι κύριες ενότητες και δύο πρόσθετες με ειδικές θεματικές τεκμηριώνουν εικαστικά και κειμενικά τις παραστάσεις της Ζωφόρου κατά χρονολογική εξέλιξη (1821-1833) και τις εντάσσουν στο ευρύτερο ιστορικό τους συγκείμενο. Εκτίθενται προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και έγγραφα της περιόδου 1821-1832, φορητά αντικείμενα διάφορων κατηγοριών (π.χ. χαρακτικά, γλυπτά, βάζα, παρτιτούρες, όπλα) από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής κι από άλλες ιδιωτικές συλλογές.

    Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα θεωρεία παρακολούθησαν για λίγα λεπτά συνεδρίαση που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τουςστην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

    Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία, αφού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τα σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβασή της.