Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕλληνικό Ωδείο Πύργου: Ανακαλύπτοντας την αστική λαϊκή μας μουσική!

Ελληνικό Ωδείο Πύργου: Ανακαλύπτοντας την αστική λαϊκή μας μουσική!

      Στις  προβλεπόμενες  Σχολές  του Ελληνικού Ωδείου Πύργου, εντάσσεται  η Σχολή Λαϊκής Μουσικής με σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο αλλά και με αναφορά στην ίδια την ταυτότητα της Ελληνικής μουσικής.

      Η σύγχρονη Ελληνική Λαϊκή Μουσική αποτελεί την συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης, η αρχή της οποίας ανάγεται στους μυθολογικούς χρόνους (προϊστορία). Είναι η προσαρμογή των αρχαίων «τρόπων» και των Βυζαντινών «ήχων» στο σύγχρονο «καλώς συγκερασμένο» τονικό μουσικό σύστημα, που επέτρεψε την πολυφωνία.

       Το μουσικό όργανο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική λαϊκή μουσική, είναι το μπουζούκι. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρεμπέτικο και αστικό λαϊκό ρεπερτόριο, τόσο με τη προγενέστερη μορφή του (τρίχορδο μπουζούκι – τζουράς –  μπαγλαμάς), όσο και με τη μεταγενέστερη (τετράχορδο μπουζούκι).

       Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν μπουζούκι (τρίχορδο, τετράχορδο, τζουρά και μπαγλαμά)  αλλά και το θεωρητικό κομμάτι που πλαισιώνει το συγκεκριμένο ρεπερτόριο (ρυθμολογία, τροπική συμπεριφορά και εναρμόνιση των λαϊκών δρόμων). 

       Ο καθηγητής που θα συνοδέψει τους μαθητές σε αυτό το μουσικό ταξίδι είναι                       ο Παντελής Μαυροκεφαλίδης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στο μπουζούκι και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Παιδαγωγική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.  Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στη δημόσια εκπαίδευση, είναι καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί και την αστική λαϊκή μουσική ως ενεργός μουσικός.   

      Η γνωριμία με τα όργανα της Σχολής γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα στους χώρους του Ωδείου.

ΑΣ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ!

Πληροφορίες-εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου   κάθε απόγευμα 17:00 – 21:00 και Σάββατο πρωί 10:00-13:00

 τηλ.: 26210-33179

https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ