Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου/ΠΥΡΓΟΣ: Πέρασε στην αιωνιότητα μία από τις τελευταίες «γυναίκες» της Πίνδου

Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου/ΠΥΡΓΟΣ: Πέρασε στην αιωνιότητα μία από τις τελευταίες «γυναίκες» της Πίνδου

Την Τετάρτη ο αποχαιρετισμός της στον Άγ. Αθανάσιο Πύργου

Σε ηλικία 102 έφυγε από την ζωή στον Πύργο μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες θρυλικές γυναίκες, που στάθηκαν στα βουνά της Πίνδου στο πλευρό του Ελληνικού Στρατού, κατά τον Πόλεμο του 1940. Λίγες ημέρες πριν τιμηθεί η μνήμη των πολεμιστών που αντιστάθηκαν στην Ιταλική εισβολή από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 και έγραψαν το τελευταίο μεγάλος Έπος του Ελληνισμού, «ταξίδεψε» κοντά τους η Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα χωριά της Θεσπρωτίας και μεταπολεμικά δημιούργησε οικογένεια στον Πύργο Ηλείας.

Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1922 στα εδάφη της προσφάτως απελευθερωθείσης Θεσπρωτίας, η αείμνηστη Αθηνά ζούσε 18 χρονών κοπέλα στο χωριό της, τα τότε Αχούρια Βαβουρίου Θεσπρωτίας. Μαζί με άλλες χωριανές της από την πρώτη ημέρα κήρυξης του Πολέμου του 1940  κουβαλούσε ζαλωμένη τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα, αγόγγυστα στην κορυφή της Πλόκιστας στην Πρώτη Γραμμή, όσες ημέρες κράτησε η μάχη, γιατί τα μουλάρια ήταν αδύνατον να ανέβουν εκεί.

Για την συμμετοχή της στην πολεμική προσπάθεια προσκλήθηκε κατά καιρούς στην Ηλεία σε σχετικές εκδηλώσεις, δηλώνοντας «παρούσα» σε στιγμές  μνήμης, όπως το ετήσιο Μνημόσυνο στην Μονή Φραγκοπηδήματος, ενώ το 2018 το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης την τίμησε για την προσφορά της (μαζί με τον αείμνηστο ξάδελφό της Βασίλειο Παπαδόπουλο) σε συγκινητική εκδήλωση στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο (με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας και του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις»).

Η νεκρώσιμος ακολουθία της θα λάβει χώρα την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, στις 16.00, στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον Πλάτανο (Αχούρια Βαβουρίου) Θεσπρωτίας, εκεί που είδε το φως της ζωής και έζησε τις αξέχαστες στιγμές των μαχών του 1940.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ