Μαρία Μπίλια: «Ψηφίστε με κριτήριο την αγάπη για τον τόπο σας…»

130

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας με την παράταξη του Νεκτάριο Φαρμάκη, απαντά στις ερωτήσεις της «ΠΡΩΤΗΣ»

– Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σας επέλεξε για την τιμητική και συνάμα σημαντική θέση της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πιστεύετε πως η επιλογή σας είχε συμβολισμό απέναντι στην Ηλεία;

«Νομίζω ότι θέλησε να καταδείξει το σημαντικό και εξέχοντα ρόλο της Ηλείας στο χάρτη της Δυτικής Ελλάδας, αποδίδοντας στην Ολυμπιακή Γη τη δέουσα τιμή, μιας και η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι αυτή που καθρεπτίζει συνοπτικά την αντίστοιχη λειτουργία της περιφερειακής επικράτειας».

-Δεκάδες οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την θητεία σας. Θα ήθελα να επιλέξετε τρεις που σας έμειναν χαραγμένες στην μνήμη και να μας εξηγήσετε τους λόγους.

«Η συνεδρίαση που παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής τον Ιανουάριο 2023, όταν αντιλήφθηκα πόσα πράγματα συνολικά είχαν αλλάξει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πόσα ακόμα έχουν σχεδιαστεί να γίνουν. Η δεύτερη συνεδρίαση ήταν εκείνη που έγινε σε συνθήκες έντονης συναισθηματικής φόρτισης από την απώλεια των δύο πιλότων μας, του Στάθη Τσιτλακίδη και του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα… Και η τρίτη ήταν εκείνη της επιστροφής  μας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συνεδριάσουμε δια ζώσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα μετά από την ανείπωτη ταλαιπωρία που είχε προκαλέσει σε όλους μας η covid-19».

-Είστε γνωστή και έγκριτη νομικός. Οπότε έχετε συχνή επαφή με δικαστές. Από την θέση της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου νιώσατε ποτέ ως δικαστής;

«Πράγματι κάποιες φορές είχα αυτή την αίσθηση για αρκετά θέματα που συζητούσαμε και αποφασίζαμε. Όμως κατά την πρόοδο της διαδικασίας λειτουργούσα πάντα από τη θέση του προσώπου που παλεύει ν’ αναδείξει όλες τις πτυχές κάθε ζητήματος και να συνδράμει έτσι στη λήψη αποφάσεων με γνώμονα την ωφέλεια για τη Δυτική Ελλάδα και τους ανθρώπους της».

-Το 2019 η Ηλεία φάνταζε σαν το… αποπαίδι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τουλάχιστον σε ότι αφορούσε την δίκαιη κατανομή των χρηματοδοτήσεων ανάμεσα στους τρεις Νομούς. Τι άλλαξε μέσα σε τέσσερα χρόνια;

«Ειπώθηκε από  τον Περιφερειάρχη  πριν από λίγο καιρό… «Η Ηλεία παίρνει αυτό που της αξίζει», γεγονός που σημαίνει ότι η Ηλεία απολαμβάνει για πρώτη φορά στο ποσοστό που της αναλογεί, τη συμμετοχή της σε προγράμματα, πόρους, επενδύσεις, στρατηγικούς σχεδιασμούς, και αυτό τ’ ακούμε όλοι από τον ίδιο τον Νεκτάριο Φαρμάκη, τον συντελεστή του συγκεκριμένου αποτελέσματος».

-Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα οραματικά έργα που οφείλει να διεκδικήσει η Ηλεία για την επόμενη πενταετία;

«Οραματικά έργα είναι αυτά που προάγουν την ποιότητα ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτό σημαίνει για μένα αυτοδιοίκηση. Σ’ αυτά τα πλαίσια, η Ηλεία επιβάλλεται να διεκδικήσει –με τη σειρά που παρατίθενται- θωράκιση και προστασία, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, πρόσβαση σε επαγγελματικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς προορισμούς, για να περάσει μετέπειτα στη διασύνδεση της Ολυμπιακής Γης  με τη σύγχρονη πραγματικότητα».

-Το 2019 οι πολίτες της Ηλείας σας επέλεξαν περιφερειακή σύμβουλο Ηλείας. Σήμερα ζητάτε ξανά την στήριξή τους και την ψήφο τους. Γιατί να σας επιλέξουν και πάλι; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να τους στείλετε;

«Εμπιστευθείτε ανθρώπους ανιδιοτελείς με όρεξη για δουλειά και δυνατότητα να προσφέρουν. Ψηφίστε με κριτήριο την αγάπη για τον τόπο σας…».