Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΆνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και...

Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Όπερα και σινεμά

 «Λυρικοί Μικρομηκάδες νο3»-Πώς μπορείτε να πάρετε μέρος.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίουαπό το νομό Ηλείας να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Λυρικοί Μικρομηκάδες”.Πρόκειται για έναν εντατικό κύκλο διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα εισαχθούν δημιουργικά στον χώρο της όπερας και του κινηματογράφου. Με τη βοήθεια των υπεύθυνων των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες θα φτιάξουν τη δική τους μίνι όπερα και θα την μετασχηματίσουν σε ταινία μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί συμπαραγωγή των Εκπαιδευτικών& Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους και διανύει φέτος τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, θα ολοκληρωθείσε δύο στάδια:

  • Το πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθείστον Πύργο, στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2023στο θέατρο Απόλλων, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες θα δουλέψουν μαζί με τις υπεύθυνες των εργαστηρίων Δήμητρα Τρυπάνη (σύνθεση μουσικής) και Ηρώ Μπέζου (συγγραφή κειμένου), προκειμένου νασυνδημιουργηθεί μία υβριδική μίνι όπερα διάρκειας λίγων λεπτών, στηριγμένη τόσο στις θεματικές, μουσικές και κειμενικές συμβάσεις του οπερατικού είδους, όσο και στα σύγχρονα ακούσματα και τις επιρροές των συμμετεχόντων/ουσών.
  • Το δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθείστην Αθήνα, στις 24,25 και 26 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνήςστο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί η ομάδα των συμμετεχόντων/ουσών εφήβων θα ηχογραφήσει την μίνι όπερά της και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην κινηματογράφησή της, μετασχηματίζοντάς την σε ταινία μικρού μήκους –εν είδει «videoclip»– μέσα από την κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Βούλγαρη (TheBoy).

Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας και με την συνεχή βοήθεια των υπεύθυνων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα της όπερας και του κινηματογράφου, τα εκφραστικά τους μέσα, τις τεχνικές και τις βασικές αρχές σύνθεσης, συγγραφής και κινηματογράφησης ενός μουσικού θεατρικού έργου, και θα καθοδηγηθούν στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος και τη δημιουργία του τελικού οπτικοακουστικού υλικού. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να δουν από κοντά το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αυτής της μεγάλης κλίμακας θεατρικής σκηνής και, φυσικά να «κρυφοκοιτάξουν» και την πρόβα της όπερας που θα ετοιμάζεται στην ΕΛΣ εκείνη την περίοδο.

Οι δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των παιδιών θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι/ες επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να υποβάλλουν Αίτηση Συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας μέχρι την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου2023 στη διεύθυνση: olympiafestival.gr/news/lyrikoi-mikromikades

Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων

Δήμητρα Τρυπάνη

Σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τον NigelOsborne, και ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. 

Ως συνθέτρια ασχολείται συστηματικά από το 2008 με τη δημιουργία πειραματικών μουσικών παραστάσεων -“Παραστάσεις Ήχου”-,  χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τα αυστηρά δομημένα πολυρυθμικά σχήματα και την ετεροφωνία τόσο στη μουσική όσο και στον λόγο. Έχει συνεργαστεί με πολλές καταξιωμένες ορχήστρες, σχήματα και σολίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες και γνωστούς συναυλιακούς χώρους. Είναι δημιουργός και βασική συνθέτρια του “The NQR Ensemble”, ένος πειραματικού μουσικού σχήματος με έδρα την Αθήνα.Eπί επτά χρόνια (2013-2019) υπήρξε Composer in Residenceτου Φεστιβάλ Παξών.

Από το 2017 είναι συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ως υπεύθυνη συντονισμού σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και ως συνθέτρια.

Το 2018 η μουσική της για την ταινία “THE OX” του Γιώργου Νικόπουλου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης ταινίας animation μεγάλου μήκους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation (“Emile Awards”).

Έχει διδάξει σύνθεση, eartraining και τεχνικές διαθεματικής παράστασης σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια θεωρητικών και σύνθεσης με διαθεματικές πρακτικές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, παρουσίασε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ την παράσταση ήχου “ΑΝΤΡΕΪ: Ρέκβιεμ σε Οκτώ Σκηνές” (ανάθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ) με ένα καστ 30 περφόρμερ.

Hρώ Ελένη Μπέζου

Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου το 2009. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Σταμάτη Φασουλή, Γιάννη Χουβαρδά, Τάκη Τζαμαριά, ΝικίταΜιλιβόγιεβιτς, Θωμά Μοσχόπουλο, Παντελή Δεντάκη, Βασίλη Κουκαλάνι, ΛίλυΜελεμέ, ΜπάμπηΓαλιατσάτο, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Χάρη Φραγκούλη, ΑκύλλαΚαραζήση, Άρη Μπινιάρη, Έκτορα Λυγίζο, Χρήστο Θάνο, Δήμητρα Τρυπάνη, Δημήτρη Καραντζά κ.α.        

Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες:  Στέργιο Πάσχο, Γιάννη Κορρέ, Νίκο Περράκη, TheBoy, Θανάση Τρουμπούκη, Γιώργο Σιούγα, Ιωάννα Κρυωνά, Αντώνη Κιτσίκη. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Οι Ναυαγοί» το οποίο ανέβηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν την σεζόν 2021-2022 σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Γιάννη Παπαδόπουλου.

Αλέξανδρος Βούλγαρης (TheBoy)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σκηνοθέτης και μουσικός. Έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους(Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα, Winona, Γυμναστήριο) που έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 μουσικά άλμπουμ (Pleasemakemedance, Κουστουμάκι, Ηλιοθεραπεία, Έτοιμοι, Παραδουλεύτρα, Αντιλόπη, Ώντρευ και άλλα) και έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Επίσης  έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο και τα τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε σχολές υποκριτικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ