Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο νέο σχέδιο του Υπουργείου για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το νέο σχέδιο του Υπουργείου για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Κινητές Μονάδες πόρτα-πόρτα

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να οριστεί ως αυτόνομος πυλώνας του ΕΣΥ

Ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά θα «βγάλει» τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον επισκέπτη υγείας από το Κέντρο Υγείας και τη λογική της επαφής με τον πολίτη όταν έχει ανάγκη, στη «γενική» παροχή φροντίδας Υγείας στην κοινότητα.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» παρουσίασε αναλυτικά το νέο σχέδιο με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χωριό χωριό, πόρτα-πόρτα, για να μπορέσουν να παρέχουν ολιστική φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες, εκεί όπου ζουν και εργάζονται».

Πρόληψη και αγωγή υγείας

«Για παράδειγμα, ένας κάτοικος στο ορεινό Ρέθυμνο θα γνωρίζει ότι η Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Τοπική Ομάδα Υγείας, θα έρχεται κάθε Τετάρτη στο χωριό για να παρέχει φροντίδα, που μπορεί να είναι η διενέργεια εξετάσεων προληπτικών ή και τυχόν ενοχλήματα, αλλά και εμβολιασμοί, συνταγογράφηση, εκπαίδευση πάνω στη διαχείριση της νόσου, πρόληψη και γενικά αγωγή και προαγωγή υγείας. Το ξέρετε ότι καταγράφονται πολλές εισαγωγές σε νοσοκομείο τον χρόνο ατόμων με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, γιατί πολύ απλά δεν είχαν εκπαιδευτεί για το πώς να κάνουν σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων, κάτι που είναι ο ορισμός της αγωγής υγείας;», επεσήμανε η κ. Αγαπηδάκη. Οι τακτικές επισκέψεις θα γίνονται και κατ’ οίκον για όσους πολίτες δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν στο σημείο όπου θα φιλοξενείται το κλιμάκιο των επαγγελματιών υγείας, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που θα λαμβάνεται από τους προσωπικούς γιατρούς ή και τις τοπικές αρχές.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνουν για θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας που υλοποιούνται, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η νέα δομή

Το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα εισαχθεί με σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να οριστεί ως αυτόνομος πυλώνας του ΕΣΥ, με υποδιοικητή σε κάθε μία από τις υγειονομικές περιφέρειες (σχεδιάζεται να αυξηθούν από επτά που είναι σήμερα σε δεκατρείς), που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. Θα δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανά υγειονομική περιφέρεια στα οποία θα συμμετέχουν Κινητές Μονάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και οι προσωπικοί γιατροί. Η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε: «Είμαστε σε συζητήσεις με τους δήμους για να ενταχθούν στα τοπικά δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα δημοτικά ιατρεία, γιατί θέλουμε να καλύψουμε με τον τρόπο αυτό και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Να πετύχουμε αυτό που ονομάζεται one stop care (φροντίδα μιας στάσης). Να σας δώσω ένα παράδειγμα, έχουμε καρκινοπαθείς που δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες ή δεν μπορούν οι ίδιοι να τις κάνουν για να έχουν επιδόματα και υποστήριξη που δικαιούνται».

Η «ιεραρχία» στο νέο σύστημα παρεμβάσεων στην κοινότητα έχει ως εξής: Tο υπουργείο Υγείας θα έχει την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού των δράσεων και προγραμμάτων ΠΦΥ. Oι υγειονομικές περιφέρειες θα αναλάβουν τον συντονισμό των προγραμμάτων ΠΦΥ για την κάθε περιοχή ευθύνης τους, έχοντας και τον ρόλο του διαμεσολαβητή που θα μεταφέρει στο δίκτυο ΠΦΥ τον σχεδιασμό του υπουργείου. Τα Κέντρα Υγείας θα συντονίζουν σε τοπικό επίπεδο τα προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται ανά χωριό και γειτονιά από τις Τοπικές Ομάδες Υγείας και τις Κινητές Μονάδες.

Προσωπικός γιατρός

Κομβικό ρόλο στο νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ο προσωπικός γιατρός, ο οποίος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υγεία του κάθε πολίτη και να τον «καθοδηγεί» στο σύστημα Υγείας εφόσον κριθεί απαραίτητο, παραπέμποντάς τον σε εξειδικευμένη φροντίδα υγείας.

Οι 7 άξονες των αλλαγών

1. Δημιουργία αυτόνομου πυλώνα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ

2. Δημιουργία Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα οποία θα ενταχθούν Κέντρα Υγείας.

3. Περιφερειακά Ιατρεία, Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, και Τοπικές Ομάδες Υγείας.

4. Eπισκέψεις επαγγελματιών Υγείας σε χωριά και γειτονιές για εξετάσεις, συνταγογράφηση, εμβολιασμούς και δράσεις πρόληψης.

5. Κατ’ οίκον χορήγηση ενέσιμων θεραπειών για τις οποίες τώρα απαιτείται μετάβαση σε νοσοκομείο.

6. Παρακολούθηση δεικτών Υγείας ασθενών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. 

7. Ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας μέσω του Ταμείου ανάκαμψης και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Περιφερειακών Ιατρείων μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.

Η «ΠΡΩΤΗ» ζήτησε την γνώμη του Διοικητή του Γ/Ν Ηλείας Σπύρου Πολίτη, καθώς και του Δημάρχου Πύργου και ιατρού Τάκη Αντωνακόπουλου, για τις αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγεία.

Διοικητής Γ/Ν Ηλείας, Σπύρος Πολίτης

«Θα ήταν σημαντική βοήθεια, για την επαρχία ειδικά»

«Θα ήταν σημαντική βοήθεια, για την επαρχία ειδικά. Στην Ηλεία είναι πάρα πολλά και διάσπαρτα τα χωριά. Για παράδειγμα από τα Κρέστενα μέχρι την Ανδρίτσαινα, υπάρχουν δεκάδες χωριά που απαριθμούν λίγους κατοίκους. Εκεί υπάρχουν άνθρωποι που κάθε τόσο χρειάζονται αλλαγή στον καθετήρα τους για παράδειγμα, ή να κάνουν μία εξέταση, ή να τους γράψουν φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται με μία Κινητή Μονάδα που θα πηγαίνει σε κάποια χωριά Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο στα υπόλοιπα. Ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο μας για τον σχεδιασμό του Υπουργείο, αλλά εμείς ήδη το εφαρμόζουμε κατά κάποιον τρόπο, με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτει το Νοσοκομείο μας. Στα Κρέστενα όταν πηγαίνει ο αγροτικός γιατρός σε κάποια χωριά συνοδεύεται και από νοσηλευτή. Ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε εμείς γιατρούς έξω, δεν έχουμε τον ικανό αριθμό. Οι Κινητές Μονάδες θα πρέπει να είναι και εξοπλισμένες και στελεχωμένες με βοήθεια από το ΕΚΑΒ».

Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος

«Στην θετική κατεύθυνση, αλλά απαιτείται υποδομή και προσωπικό»

«Σαν σκέψη ακούγεται ελκυστική και στην θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, οι Κινητές Μονάδες θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένες και φυσικά στελεχωμένες με ικανό αριθμό προσωπικού. Μια πλήρης μονάδα, έστω και για τι πιο απλές εξετάσεις χρειάζεται σημαντική υλικοτεχνική υποδομή, όπως για παράδειγμα ένα φορητό ακτινολογικό μηχάνημα. Και φυσικά, όπως και στα Νοσοκομεία μας, έτσι και στις εν λόγω μονάδες θα χρειαστούν κίνητρα για νέες προσλήψεις ιατρών. Επίσης, ο σχεδιασμός του Υπουργείο Υγείας να ενταχθούν και οι Δήμοι στα τοπικά δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κρίνεται θετικός.  Εμείς σαν Δήμος Πύργου είμαστε ήδη μέλος του Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.ΔΗ.Π.Υ.) και μάλιστα, την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ