Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: Απολογισμός επιτυχίας για το απόλυτο φεστιβάλ του καλοκαιριού 2023

263

-Κάλυψε όλα τα είδη τέχνης με 30 εκδηλώσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατών

Με 30 συνολικά εκδηλώσεις που αντιστοιχούσαν σε όλα σχεδόν τα είδη τέχνης και θεάματος, έκλεισε την αυλαία του για φέτος με ιδιαίτερα θετικό απόηχο το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε την ευθύνη διεξαγωγής του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Αέναον ΚοινΣΕπ, που ανέλαβε την οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής του, έφεραν εις πέρας μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή, χωρίς προβλήματα, δημιουργώντας εξαιρετικές εντυπώσεις στις χιλιάδες θεατών.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Η μουσική έναρξη έγινε την Παρασκευή 23/6 με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στην Αρχ. Ολυμπία και της Ολυμπιακής Ημέρας με jazz μελωδίες των Tanque Harmonica στην οδό Δρούβα.  Στις 3/7 η γνωστή ερμηνεύτρια Ελπίδα μαζί με τον Γιάννη Χριστουδουλόπουλο στο πιάνο έδωσαν συναυλία στο Παλαιό Δημαρχείο, με συνδιοργάνωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ εκφράστηκε με δύο βραδιές jazz με τη μπάντα Antibes Quartet Ideal του Διεθνούς Φεστιβάλ Jazz a Juan από την πόλη Antibes της Γαλλίας στον αύλειο χώρο του Μουσείου της Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στις 8 & 9/7 αντίστοιχα.

Κυρίαρχο στοιχείο του φετινού φεστιβάλ ήταν οι μεγάλες συναυλίες στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα). Στις  12/7 με τον  Αντώνης Ρέμο και Mente Fuerte,  στις 24/7 ο Γιάννης Χαρούλης πήρε τη «σκυτάλη» σε συνδιοργάνωση με το σύλλογο «Επί της Αλός». Ο Ιούλιος έκλεισε με τη συναυλία της Νατάσσας Θεοδωρίδου και των Alcatrash (31/7). Κατεξοχήν μουσική η συνέχεια, με τις ΜΕΛΙSSES και την Αναστασία  (7/8), με ηλεκτρονική μουσική με djs και την Awen (Σενεγάλη-Γαλλία), με τον θρύλο της ελληνικής ροκ σκηνής Βασίλη Παπακωνσταντίνου να γιορτάζει τα 50 χρόνια του (10/8), την εξαιρετική Νατάσσα Μποφίλιου (13/8) και τους «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» Πυξ-Λαξ να γιορτάζουν τα 30 χρόνια τους (18/8).

ΘΕΑΤΡΟ

Για παιδιά

Πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση στις 27/4 ήταν η θεατρική παράσταση για παιδιά «Ιππείς» του Αριστοφάνη από την ΕΞΟΔΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Ακολούθησαν στο θέατρο οι παραστάσεις «Ντίλης ο μεγαλοπρεπής» (7/7), στις 14/7 η παιδική θεατρική παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από την ομάδα The Young Quill σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Περιφέρεια Αττικής. Στις 21/8 στην πλατεία του Πανόπουλου τα παιδιά παρακολούθησαν τον Καραγκιόζη στην παράσταση «Οδύσσεια ’22», του Θεάτρου Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκε το θεατροπαιδαγωγικό προγράμμα «Γίνε ο ξεναγός σου!» από τον σχεδιαστή της εφαρμογής Βασίλη Λίβανο και την υπεύθυνη παραγωγής Ηρώ Ρήγα στον αρχαιολογικό χώρο, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.   

Για ενήλικες

Στις 23 & 24/7 στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τσουνάμι» σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού από την Nexus projects. Ακολούθησε η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Πύργου «Φον Δημητράκης» στο θεατράκι της Καυκανιάς (29/7).

Στις 5/8 ανέβηκε η τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

Την τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη, παρουσίασαν στις 19/8 οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα).

ΒΙΒΛΙΟ

Η νέα ενότητα στο φεστιβάλ -Βιβλίο- και η συνεργασία με τη 13η Γιορτή Βιβλίου Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα από τις βιβλιοπαρουσιάσεις «Άγριο χάραμα» της Ευαγγελίας Ευσταθίου, «Αστέρια» της Νέλλης Γεωργούλια και «Η λίμνη με τα μαργαριτάρια» του Παναγιώτη Γκαμούρα) γέμισαν το πάρκο του ΟΣΕ μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, μυώντας τους στο θαυμαστό κόσμο του βιβλίου.

ΧΟΡΟΣ

Ξεχωριστή στιγμή το flashmob από τις μαθήτριες της σχολής χορού «Χοροκίνηση» της Πόπης Παναγοπούλου, στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Αρχ. Ολυμπίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το φετινό πρόγραμμα αποσκοπώντας στην εξακτίνωση παρουσίασε εκδηλώσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Ολυμπίας: Λάλα 14/8 με τους djs Π. Χηνόπουλο – Π. Καραχάλιο (Kallahan), Δίβρη18/8 συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο και Πανόπουλο20/8 με την παράσταση Οδύσσεια ’22, του Θεάτρου Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη.

Καταξίωση και αναγνώριση

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκει το δρόμο του προς την καταξίωση και την αναγνώριση σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Η φετινή διοργάνωση έδειξε ότι το Φεστιβάλ είναι το πιο δημοφιλές στην περιοχή μας, καθώς προσελκύει κόσμο όχι μόνο απ’ όλη την Ηλεία αλλά και από όμορους νομούς. Αυτό αποτελεί το επιστέγασμα των συστηματικών προσπαθειών μας να δώσουμε ταυτότητα και πνοή στο Φεστιβάλ της Ολυμπίας. Αν και ο απολογισμός μας είναι αναμφισβήτητα θετικός, εμείς δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Ο στόχος μας να δώσουμε διεθνή χαρακτήρα στο Φεστιβάλ απαιτεί ακόμη αρκετή προσπάθεια και θα είχαμε πετύχει περισσότερα αν δεν είχαμε την πανδημία και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Τέλος, ο στόχος μας να έχουμε δικές μας παραγωγές και συνεργασίες με άλλα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και σχεδιασμό, κάτι που είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε ώστε το 2024, χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, να έχουμε μια τέτοια δυνατότητα».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ολυμπισμού, Παιδείας & Διεθνών Σχέσεων κα Ρόη Αντωνοπούλου, δήλωσε: «Για να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα δουλεύαμε συστηματικά από τον χειμώνα με μεθοδικότητα, επιμονή και προσήλωση στο στόχο μας για να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα αντάξιο των προσδοκιών του κόσμου. Και πίσω από την πετυχημένη εικόνα του Φεστιβάλ υπάρχουν πολλοί“αφανείς ήρωες”, άνθρωποι που δουλεύουν ακατάπαυστα για την επιτυχία του. Οι εθελοντές μας, οι υπάλληλοι του Δήμου, οι συνεργάτες μας, οι αιρετοί και τα όργανα του Δήμου, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν αθόρυβα αλλά ουσιαστικά τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Ουσιαστική ήταν και η στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όλους αυτούς οφείλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς. Έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μαζί μας μοιράζονται την επιτυχία του Φεστιβάλ. Θα είμαστε μαζί και στη νέα μας προσπάθεια να κάνουμε το επόμενο Φεστιβάλ ακόμη καλύτερο, ακόμη πιο λαμπερό και ακτινοβόλο».