Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταOXE: Η Ηλεία ενώνει δυνάμεις και προχωρά στο μέλλον με σιγουριά

OXE: Η Ηλεία ενώνει δυνάμεις και προχωρά στο μέλλον με σιγουριά

*Β. Γιαννόπουλος:  «Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, μια Περιφερειακή Αρχή, η παρούσα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους της Ηλείας,  να συμμετέχουν στην ΟΧΕ – ΒΑΑ»

Προτάσεις για σημαντικά έργα που αναμένεται να δώσουν «πνοή ανάπτυξης» στην Ηλεία κατατέθηκαν κατά την έναρξη της διαβούλευσης, που ξεκίνησε χθες, για την κατάρτιση της τελικής πρότασης του Σχεδίου της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας. Στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι, Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων των περιοχών.

«Σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία»

Κατά την τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στο πλαίσιο  κατάρτιση του Σχεδίου της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. «Θέλουμε η διαβούλευση να ξεκινήσει από την κοινωνία, με την δική σας ενεργό συμμετοχή στην κατάρτιση της τελικής πρότασης. Θέλουμε, όλοι εσείς να βάλετε το δικό σας «λιθαράκι» σ’ αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο της διαδικασίας, που αφορά στον σχεδιασμό, ώστε να καταστείτε συμμέτοχοι των ωφελημάτων που θα προκύψουν μέσα από τις δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν.  Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους της Ηλείας να συμμετέχουν στη νέα ΟΧΕ – ΒΑΑ. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντική η συνδρομή όλων, στον σχεδιασμό των έργων και των δράσεων που θα προταθούν προς υλοποίηση.  Στόχος της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Νεκτάριου Φαρμάκη, ήταν και είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας, με την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Γι’ αυτό και οι επτά δήμοι, είναι ενταγμένοι σε τρεις χωρικές ενότητες, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό θα το επιτύχουμε με έργα και δράσεις που θα συνεχίσουν να αλλάζουν τον τόπο μας, αξιοποιώντας και μεγιστοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ο οποίος μόλις σε απόσταση 120 χιλιομέτρων διαθέτει βουνό, κάμπο και θάλασσα. Και φυσικά, αξιοποιώντας στο ακέραιο – και πάντα με σεβασμό – το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό του απόθεμα, από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι την Αρχαία Ήλιδα, κι από το Κάστρο Χλεμούτσι μέχρι το  Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα,  μέσω και της Αρχαίας Φειάς, που όπως εύστοχα έχει πει ο Δήμαρχος Πύργου, πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω».

Όπως υπογράμμισε ο Β. Γιαννόπουλος «Ευθύνη και στόχος όλων μας, είναι, να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και έναν τόπο που θα είναι πιο φιλικός στην επιχειρηματικότητα και σίγουρα πιο ελκυστικός σε επενδύσεις».  «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς το ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτυπώνει τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα χρόνια, με προτεραιότητες και δράσεις που θα υλοποιηθούν με σκοπό τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη Ελλάδα, με δράσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας με όρους καινοτομίας,  την εξωστρέφεια και την ψηφιακή ενίσχυση. Γι’ αυτό, θέλουμε εσείς, να αξιοποιήσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε δημιουργήσει, να υποβάλλετε τις ιδέες και τις προτάσεις σας, ώστε μαζί να χαράξουμε την αναπτυξιακή διαδρομή του τόπου μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Γιαννόπουλος.

Αναγκαία η υποβολή προτάσεων

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γλυκερία Κατηφόρη κάλεσε όλους τους δήμους αλλά και τους φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για μικρά ή μεγαλύτερα έργα τα οποία μπορούν να δώσουν πνοή στις περιοχές της Ηλείας.

Την παρουσίαση της περιοχής παρέμβασης, τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Σχέδιο καθώς επίσης τα εργαλεία και τη διαδικασία της διαβούλευσης για το κοινό, παρουσίασε ο Βασίλης Κασιώλας, εκπρόσωπος του Τεχνικού Συμβούλου που έχει την ευθύνη τεχνικής υποστήριξης και προετοιμασίας της Στρατηγικής ΟΧΕ.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Πύργου, Γιώργου Γεωργιόπουλου, Γιάννη Λυμπέρη και Τάκη Αντωνακόπουλου αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη ευκαιρία που δίνει το νέο αυτό σημαντικό εργαλείο των ΟΧΕ – ΒΑΑ, στην πολύ καλή προεργασία που έχει γίνει από την ΠΔΕ και φυσικά στα σημαντικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλες τις περιοχές, ενώ «προσυπέγραψαν» τις πρώτες προτάσεις που παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

 Τις προτάσεις και τα σχόλια τους– μέσα από τις τοποθετήσεις τους – υπέβαλαν τέλος αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολίτες, που έδωσαν το παρών στην ενημερωτική συνάντηση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Δημήτρης Άσπρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Τεχνικού Συμβούλου .

Διαδικτυακή συμμετοχή στη διαβούλευση

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις από σήμερα 30 Αυγούστου 2023 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 με τους εξής τρόπους:

•             Μέσω email στο diavouleusi.oxepia@gmail.com

•             Με συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαβούλευσης που θα ακολουθήσουν στους τρεις προαναφερθέντες δήμους.

•             Μέσω της πλατφόρμας διαβούλευσης του έργου, όπου έχουν αναρτηθεί χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τη στόχευση μιας Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων: https://oxe-pia.gr

  Το τελικό σχέδιο της Στρατηγικής OXE Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας θα συνταχθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια, επισημάνσεις και προτάσεις των πολιτών και φορέων, όπως αυτά θα υποβληθούν κατά τη φάση της διαβούλευσης.

Τα πέντε πρώτα προτεινόμενα έργα

Ο Β. Γιαννόπουλος επιγραμματικά παρουσίασε τις πέντε πρώτες προτάσεις έργων που κατατίθενται από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορούν:

  • Ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Σωσίπολις, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου, που θα δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και άλλα πολλά, τα οποία θα σας παρουσιάσουμε και αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.
  • Αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αεροδρομίου Επιταλίου, για το οποίο, μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες, καταφέραμε να λάβουμε τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και να επαναλειτουργήσει ως πεδίο προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών. Οι προσεγγίσεις του πρώτου χρόνου αποδεικνύουν τη σημασία του για την περιοχή, ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη του.
  • Ανάπλαση του ανοιχτού κοινόχρηστου χώρου πίσω από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, με δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ και χώρου αναψυχής.
  • Δημιουργία Ορεινής Οδού Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας,  η οποία συνδέεται και συνδέει άμεσα τους τρεις Δήμους της ΟΧΕ. Η δημιουργία ορεινής οδού περιλαμβάνει και μία πλωτή διαδρομή με πλωτές αποβάθρες και πλοιάρια με αφετηρία το φράγμα και τερματισμό της Ηλειακή Πύλο (Αρμάτοβα- Αγραπιδοχώρι).
  • Τέλος τον ΑΣΟ, τον πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης,  ο οποίος θα αποτελέσει τη στέγη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος υπάρχει ήδη έγκριση της άδειας δόμησης ενώ είναι ήδη έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης κάτι το οποίο σημαίνει ότι το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί.

Ακολούθησε αναλυτικότερη παρουσίαση των έργων στα οποία αναφέρθηκε ο Β. Γιαννόπουλος από τον Υπεύθυνο της Ομάδας Έργου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας κ.Τζαμαλούκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ