Ο Αναπτυξιακός, Κοινωνικός και Eκπολιτιστικός Σύλλογος «Η Ανάληψη του Σωτήρος» διοργάνωσε ημερίδα στο Πανόπουλο στις 8 Αυγούστου. Η ημερίδα περιελάμβανε δύο άξονες, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λουή Μπαντούνας «Ο πρώτος άξονας αφορούσε την οικονομική στήριξη των αγροκτηνοτρόφων που πλήττονται Βάναυσα από τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα καύσιμα και στην ενέργεια. προς τούτο ο Αναπτυξιακός Σύλλογος μας έχει εκπονήσει δεκαεπτά μέτρα στήριξης τα οποία έχει υποβάλλει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, στον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, σε όλους τους Βουλευτές καιθώς και στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρο Βασιλόπουλο. Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την οικονομική ανάπτυξη της ορεινής Ηλείας σε όλους τους τομείς . Στις υποδομές, στον τουρισμό, στην υγείας, στην παιδεία, και στα αναπτυξιακά έργα, με προτεραιότητα στον εντοπισμό και τη διάνοιξη του Σπηλαίου του Ερυμάνθου και στην αξιοποίηση των εκατόν τριάντα χιλιομέτρων, των καταπληκτικών σε ομορφιά, χλωρίδα και πανίδα φαραγγιών και μονοπατιών.
Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων ο Εκπολιτιστικός, Κοινωικός και Αναπτυξιακός σύλλογος Απανταχού της γης Πανοπουλαίων Ηλείας «Η Ανάληψη του Σωτήρος» με θέμα «Η οικονομική στήριξη των αγροκτηνοτρόφων της Ορεινής Ηλείας και της Ελλάδος εν γένει διαμέσου των κρατικών επιδοτήσεων και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης του κλάδου που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την τεράστια αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των καυσίμων και της ενέργειας» επισημαίνει: « Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγροκτηνοτρόφοι βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται συνεχώς λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των καυσίμων και της ενέργειας.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το κιλό το τριφύλλι κοστίζει 30 λεπτά, το καλαμπόκι το κιλό κοστίζει 36 λεπτά. Η τιμή της σόγιας έχει φθάσει τα 72 λεπτά. Η βρώμη κοστίζει 50 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή του κριθαριού έχει εκτοξευθεί στα 35 λεπτά το κιλό. Η δε τιμή του σιταριού έχει ανέλθει στα 36 λεπτά το κιλό.
Το ίδιο ισχύει για τα λιπάσματα, με τη νιτρική αμμωνία να κοστίζει 80 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή της θεϊκής αμμωνίας να έχει εκτοξευτεί στα 40 λεπτά το κιλό.
Θα κατανοείτε ασφαλώς ότι με τα τεράστια κόστη που απαιτούνται, οι αγροκτηνοτροφικές μονάδες αδυνατούν να επιβιώσουν, εφόσον οι δαπάνες καλύπτουν τα έσοδα.
Είναι αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροκτηνοτρόφων, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παράγουν το ζωικό κεφάλαιο το οποίο είναι απαραίτητο για τη , διατροφική ασφάλεια της χώρας και για τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων όπως είναι το γάλα και η φέτα.
Ως μέτρα στήριξης προτείνουμε:
• Την επιδότηση κατά 30% τού συνόλου των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών.
• Τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης των ζωοτροφών για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία.
• Την επιδότηση για κάθε ζώο με 30-50 ευρώ.
• Την ενίσχυση της αγροκτηνοτροφίας στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. 2022-2027.
• Τη μείωση των πολλαπλών εισφορών των αγροκτηνοτρόφων.
• Να δοθεί στους αγροκτηνοτρόφους ένα μέρος του ΦΠΑ των ι 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το οποίο εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις του γάλακτος και του κρέατος.
• Να σταματήσουν οι Ελληνοποιήσεις αρνιών, κατοικιών και ι άλλων ζώων.
• Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων φορέων του Υπ, Α.Α. για τις εισαγωγές του αιγοπρόβιου γάλακτος.
• Η προστασία των κοπαδιών από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του πληθυσμού των τσακαλιών.
• Να αυξηθεί το όριο ηλικίας των ζώων που δικαιούνται αποζημίωση. Δεν είναι δυνατόν να μην αποζημιώνονται ζώα άνω των έξι ετών, ενώ οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να πληρώνουν ασφάλιστρα γι’ αυτά.
• Να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις του Ε.Λ.Γ.Α. οι απώλειες των ζώων από τη νόσο sckape και τη νόσο προϊούσας πνευμονίας.
• Να αλλάξει ο κανονισμός ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου ΦΕΚ 1669Β/27-07-2011 που προβλέπει αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, όταν η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο είναι μικρότερη της μισής ασφαλιστικής μονάδας, ήτοι τέσσερα ζώα για αιγοπρόβατα άνω τους ενός έτους. Για την κατασπάραξη ζωικού κεφαλαίου να λαμβάνεται υπ’ όψιν η συνολική και όχι ημερήσια ζημιά.
• Να δοθεί και στους αγροκτηνοτρόφους το επίδομα των 800 ευρώ που δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ηλεκτροδοτηθούν οι στάβλοι)των κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτροφών δια μέσου προγραμμάτων των περιφερειών και των δήμων.
• Να δοθούν αποζημιώσεις και από το ταμείο κλιματικής αλλαγής.
• Να αυξηθεί η σύνταξη ΟΓΑ η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 360 ευρώ και αποτελεί προσβολή για τους ανθρώπους του μόχθου που έχουν προσφέρει τόσο πολύ στη χώρα. Θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μας να τύχουν του σεβασμού και της αντιμετώπισης που απολαμβάνουν οι συνάδελφοι τους στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
• Να γίνει προβολή και προώθηση της Ελληνικής φέτας και των εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων προς τις ανερχόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Απω Ανατολής.
Κύριε Υπουργέ, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η αγροκτηνοτροφία μας, σας καλούμε να ενσκήψετε με αγάπη, καλή διάθεση και κατανόηση στα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων, δημιουργώντας τις ανάλογες προϋποθέσεις ως ΥΠ.Α.Α.Τ. διεκδικώντας τα μέγιστα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, έτσι ώστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος των αγροκτηνοτρόφων να καταφέρει να επιβιώσει και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Έλληνες πολίτες και στην Ελληνική οικονομία.
Εξάλλου, ο κτηνοτροφικός κλάδος αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και συνδέεται άμεσα με την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.